10 condimente si ierburi aromatice cu proprietati vindecatoare

Toți folosim condimente și ierburi aromatice, unele cunoscute de mult și la noi, cum este cimbrul, altele intrate în bucătăria noastră în ultimii ani, cum este turmeric sau ghimbir.

Care este diferența între condimente și ierburi aromatice?

Ierburile sunt partea verde a plantei, frunzele cel mai des. De exemplu, busuiocul, rozmarinul, salvia, oregano sau pătrunjelul.

Condimente denumim ceea ce provine din rădăcini, tulpină, semințe, fructe sau flori. De exemplu: scorțișoară, ghimbir, piper negru, anise sau turmeric.

O plantă poate fi sursă de condimente, dar și de ierburi. Este cazul plantei Coriandrum sativum din care ale cărei frunze se obține cilantro și din ale cărei semințe provine condimentul numit coriandru.

Proprietățile vindecătoare ale plantelor au fost observate și folosite de mii de ani, dar studiile clinice care confirmă sau infirmă efectele benefice se desfășoară cu extracte din plante și suplimente.

Extractele din plante conțin cantități semnificativ mai mari decât cele pe care le folosim noi la diversele rețete.

Condimente și ierburi aromatice cu proprietăți vindecătoare

1. Scorțișoara reduce glicemia și are proprietăți antidiabetice

Scorțișoara este un condiment foarte mult utilizat în bucătărie, cu aromă distinctă, ușor dulceagă și puțin iute.

Pudra de scorțișoară provine din ramurile arborelui de scorțișoară care sunt lăsate la uscat.

Uleiurile conținute de partea lemnoasă a plantei conțin cinamonaldehida responsabilă de beneficiile scorțișoarei.

Studiile clinice susțin efectele benefice ale scorțișoarei la doze de 1-6 g/ zi adică 1-2 lingurițe de scorțișoară:

În medicina chineză, scorțișoara este folosită și pentru a trata dureri abdominale, sindromul premenstrual sau diareea.

Află mai mult Câtă scorțișoară să folosim pentru reglarea glicemiei

2. Salvia îmbunătățește funcțiile creierului și memoria

Salvia officinalis provine din familia mentei. Aroma este puțin mentolată, iar gustul amărui.

Când se folosește ca și condiment se combină bine cu ghimbirul, menta, lămâie și un pic de miere care să contrabalanseze gustul amărui.

În bucătăria mediteraneană se folosește mai ales la condimentarea cărnii de pasăre, cartofi și fasole. Este condimentul de bază la saltimbocca, mâncare italiană în care o bucată de carne (pasăre sau vită) se îmbracă în parmezan și salvie și se marinează în vin.

Salvia se folosește încă din antichitate pentru unele efecte:

  • dureri abdominale
  • dureri de cap
  • indigestie
  • reducerea bufeurilor de menopauză

Există studii clinice promițătoare pentru efectele salviei asupra funcțiilor cerebrale:

  • îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cerebrale la persoanele cu Alzheimer
  • îmbunătățirea memoriei la tineri și vârstnici sănătoși
  • ameliorează dispoziția psihică și atenția
  • are efecte neuroprotective datorită acidului rosmarinic pe care-l conține

3. Ghimbir ca antiinflamator și antiemetic

Ghimbirul este un condiment utilizat la o varietate de rețete, de la supe la smoothie-uri și deserturi. Dar aduce și beneficii sănătății.

Ghimbirul conține gingerol, compusul datorită căruia ghimbirul combate foarte eficient greața.

Este eficient pentru greața matinală din sarcină, greața postoperatorie sau după chimioterapie. Este util și pentru răul de mișcare sau răul de mare.

Alte efecte utile ale ghimbirului:

  • efect antiinflamator util în durerile articulare din artroză (în doze de 500mg – 1g/ zi)
  • scăderea glicemiei (la doze de 2g/ zi)
  • reducerea durerilor în sindromul premenstrual
  • reducerea LDL-colesterol

În plus, ceaiul de ghimbir este util în infecțiile respiratorii.

Află mai mult Ceai de ghimbir: beneficii și rețete

4. Cardamom pentru afecțiuni gastrointestinale

Cardamom este un condiment cu o aromă intensă pe care mulți o aseamănă cu menta. Este originar din India, dar astăzi este la îndemână peste tot în lume.

Proprietățile medicinale sunt cunoscute încă din antichitate, iar actualmente sunt studiate efectele la animale sau la om.

Cele mai cunoscute efecte ale cardamomului sunt ameliorarea digestiei și efectul antiemetic (combate greața și vărsăturile).

Cele mai multe cercetări sunt axate pe verificarea efectelor cardamomului în vindecarea ulcerului. Se presupune că protejează față de infecția cu Helicobacter pylori care este principala cauză a ulcerului.

Află mai mult Ulcer gastric: simptome, analize, tratament

5. Menta pentru colon iritabil și greață

Multe studii clinice susțin efectele benefice ale mentei:

Uleiul de mentă folosit la aromaterapie pare să reducă senzația de greață, chiar și greața postoperatorie sau la femeia gravidă.

Află mai mult Cum să folosești menta dacă ai colon iritabil?

6. Turmeric cu efect antiinflamator

Curcumina, substanța activă a turmericului, are un puternic efect antioxidativ.

Stresul oxidativ este un mecanism cheie care explică multe afecțiuni și îmbătrânirea celulelor.

Curcumina are și un puternic efect antiinflamator și este unul din ingredientele din dieta antiinflamatoare.

Inflamația cronică joacă un rol important în apariția multor afecțiuni, inclusiv bolile neurodegenerative, cardiovasculare, pulmonare, metabolice sau autoimune.

Majoritatea studiilor clinice care dovedesc efectele benefice utilizează doze mari de curcumină, în timp ce turmericul conține doar 3% curcumină. Pentru a obține aceleași efecte doar folosind condimentul ar trebui să consumăm cantități mari de turmeric.

Află mai mult Turmeric: beneficii și idei de preparare

7. Piperul cayenne pentru reducerea apetitului

Piperul cayenne sau piperul roșu este pulberea obținută din ardei iuți roșii.

Ingredientul activ din piperul cayenne este capsaicina care are ca efect reducerea apetitului. De aceea, este inclus în multe produse pentru slăbit.

Doar că efectul de reducere a apetitului se pierde la cei care consumă constant alimente foarte condimentate.

8. Usturoiul pentru reducerea colesterolului

Usturoiul este face parte din condimente mult utilizate în bucătăria românească. De aceea ne place să aflăm dacă este și util.

Fiecare cățel de usturoi aduce un supliment de vitamina C, zinc, calciu, fier, potasiu și magneziu.

Beneficiile usturoiului sunt dovedite în studii clinice efectuate cu suplimente ce conțin pudră de usturoi și doze mult mai mari decât am putea noi folosi la diversele rețete.

Usturoiul poate reduce nivelul de colesterol. Persoanele cu diabet care au primit o combinație de ulei de măsline și usturoi au putut să-și regleze mai bine colesterolul și trigliceridele.

Alte beneficii ale usturoiului:

  • efect antiinflamator
  • reduce riscul de arterioscleroză
  • reduce riscul de hipertensiune
  • efect antioxidant

Află mai mult Colesterol și trigliceride crescute:ce este de făcut?

9. Chimen pentru digestie

Chimenul sau chimionul este un condiment obținut din semințele de Cuminum cyminum.

Chimenul stimulează enzimele digestive și facilitează eliberarea bilei favorizând digestia grăsimilor. Calmează și colicile copiilor mici.

În medicina ayurvedică chimenul mai este utilizat și pentru:

  • reducerea simptomelor de colon iritabil
  • dureri abdominale
  • balonare
  • reducerea glicemiei la persoane cu diabet tip 2

Află mai mult 7 remedii pentru durere de burtă provocată de balonare

10. Coriandru pentru infecții

Coriandrum sativum este din aceeași familie cu pătrunjelul. Este dintre condimentele utilizate în bucătăria indiană, mediteraneană sau africană.

Se folosesc frunzele (cilantro), uleiul de coriandru sau semințele.

Coriandrul este utilizat uneori pentru a diminua greața, constipația, flatulența și simptomele colonului iritabil.

Mai este cunoscut și pentru efectul afrodisiac și pentru stimularea apetitului.

Coriandrul are și compuși cu efecte antimicrobiene. Se presupune că semințele de coriandru au efecte benefice în infecțiile cu Salmonella sau infecțiile urinare.

De reținut

Condimente și ierburi aromatice sunt folosite de sute de ani în medicina tradițională. Astfel au fost observate beneficiile lor.

Studiile clinice care confirmă o parte din aceste beneficii folosesc suplimente cu extracte din aceste plante.

Cantitățile pe care le folosim ca să condimentăm mâncarea și frecvența cu care le utilizăm nu are aceleași efecte.

O dietă echilibrată în care încorporăm și condimente sau ierburi aromatice naturale aduce un plus de gust și de aromă. Fiecare ingredient poate contribui la menținerea sănătății sau chiar la diminuarea unor simptome chiar dacă infinitezimal.

Remedii naturiste pentru care sunt dovezi științifice

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente