Prima pagină » Lifestyle » 6 MINERALE esențiale pentru organism: de unde le luăm?

6 MINERALE esențiale pentru organism: de unde le luăm?

minerale esențiale pentru organism – vitamine și minerale – rolul mineralelor – surse alimentare de minerale esențiale pentru organism – calciu – sodiu – magneziu – fosfor – clor – hipertensiune – diabet – osteoporoza

Mineralele, ca și vitaminele, sunt nutrienți esențiali pentru sănătate. Multora li se pare mai simplu să consume o singură tabletă pe zi care să le conțină pe toate și să nu se preocupe în rest de ceea ce mănâncă.

Conduita este păguboasă din două motive:

-cercetările nu au demonstrat beneficiile administrării de suplimente alimentare în prevenirea bolilor

-principala cauză de deces și îmbolnăvire rămâne dieta dezechilibrată; tableta cu vitamine și minerale nu poate compensa o alimentație deficitară

esențiale pentru organism

Minerale esențiale pentru organism: roluri și surse alimentare

1.Care sunt cele 6 minerale majore?

Numim minerale majore cele care se află în organism în cantitățile cele mai mari. Sunt la fel de importante ca și vitaminele pentru ca zecile și sutele de reacții din organism să se desfășoare normal.

Cele mai importante procese la care participă sunt: contracția musculară, echilibrul fluidelor în organism ( ce eliminăm, ce reținem, în ce compartimente reținem), menținerea structurii și funcționării normale a oaselor și dinților, funcționarea sistemului nervos.

Dieta echilibrată asigură aportul acestor minerale în cantitate suficientă. Nu este necesară suplimentarea.

Unele afecțiuni sau medicamente pe care le consumăm pot favoriza lipsa sau excesul unora dintre minerale. Nici lipsa, nici excesul nu sunt de dorit.

Procesele biologice la care participă aceste minerale depind de reglaje fine. Și nu totdeauna mai mult înseamnă mai bine.

Cele 6 minerale majore sunt:

  • .calciu
  • clor
  • magneziu
  • fosfor
  • potasiu
  • sodiu

Care sunt cele mai importante roluri pe care le au și din ce surse le putem obține?

Minerale esențiale pentru organism

2.Calciu

Roluri:

-este necesar pentru a avea oase sănătoase și dinți sănătoși
-participă esențial și la coagularea sângelui: factorii de coagulare care ajută la formarea cheagului de sânge atunci când trebuie oprită sângerarea, acționează numai în prezența calciului
-contribuie la funcționarea normală a musculaturii și a sistemului nervos

În general, dieta echilibrată aduce o cantitate suficientă de calciu.

Există și afecțiuni în care, deși cantitatea de calciu din regimul alimentar este optimă, absorbția nu e suficientă: boala Crohn și colita ulcerohemoragică

sau este imposibil consumul de produse lactate (intoleranța la lactoză și alergia la lapte )

Surse alimentare de calciu: laptele și produsele lactate ( brâza, iaurt ș.a.), vegetale cu frunze verzi ( spanac ), diverse tipuri de nuci

Suplimentele alimentare cu calciu sunt între cele mai utilizate suplimente, dar nu trebuie consumate fără indicația medicului. Există riscul de apariție a litiazei renale.

3.Clor

Organismul are nevoie de clor pentru a produce acidul clorhidric gastric, cu ajutorul căruia realizează digestia alimentelor.

Totodată, clorul împreună cu sodiul sunt esențiale în menținerea echilibrului fluidelor în organism.

Concentrația celor două minerale și mișcarea lor din interiorul celulelor la exterior și invers realizează această balanță a fluidelor: câtă apă eliminăm, câtă stocăm și în ce spații ale corpului.

Clorul îl obținem, în principal, din sarea de masă. Dar și multe din vegetale și legume conțin clor în proporții variabile: roșii, frunze de pătrunjel.

4.Magneziu

Magneziul are roluri importante în

-contracția musculară
-transmiterea impulsurilor nervoase
-menținerea glicemiei normale
-reglarea tensiunii arteriale
-menținerea sănătății oaselor

Deficitul de magneziu apare în anumite boli intestinale ( boala Crohn, boala celiacă ), dar și la abuz de alcool.

În diabetul zaharat tip 2 există riscul deficitului de magneziu. Concentrațiile mari de glucoză la nivelul rinichiului conduc și la pierderea magneziului prin urină.

Totodată, datorită legăturii magneziului cu metabolismul glucozei, persoanele cu dietă foarte bogată în magneziu au un risc semnificativ mai scăzut de a face diabet.

Semnele de lipsă de magneziu sunt: oboseală, slăbiciune, amorțeală și furnicături la mâini și picioare, crampe musculare și tulburări de ritm cardiac.

Dacă lipsa de magneziu este semnificativă va conduce și la lipsa de calciu.

Magneziu găsim în special în nuci și semințe, cereale integrale, fasole roșie, legume și vegetale cu frunze verzi (spanac). De asemenea în iaurt, somon, banane și cartofi.

Suplimentele cu magneziu se consumă frecvent și sunt adesea asociate cu calciu. Uneori sunt recomandate pentru a preveni migrena sau pentru simptomele de anxietate ușoară. Dar sfatul medicului de familie, care cunoaște și celelalte boli pe care le avem, este esențial.

Excesul de magneziu poate provoca greață, diaree, crampe abdominale sau simptome mai grave, la concentrații mari: depresie, letargie, hipotensiune și chiar stop cardiac.

Excesul de magneziu nu este provocat prin consum de alimente, ci de consumul de suplimente alimentare sau medicamente pe bază de magneziu ( laxative, antiacide)

Minerale esențiale pentru organism

5.Potasiu

Potasiul este important pentru:
-funcționarea sistemului nervos
-contracția musculară
-menținerea echilibrului fluidelor
-menținerea ritmului cardiac normal normal

Nivelul scăzut, dar și excesul de potasiu în sânge pot produce tulburări grave ale ritmului cardiac, care pun viața în pericol.

Surse alimentare de potasiu sunt legumele, fructele și vegetalele ( banane, cartofi, soia, prune și piersici uscate, linte, fasole, spanac). Dar și surse animale: lapte, iaurt, carne ( carne de pui mai mult decât carnea roșie) și pește.

Suplimente alimentare care conțin potasiu nu trebuie consumate niciodată fără a dicuta cu medicul, având în vedere riscurile excesului de potasiu.

6.Sodiu

Sodiul este important pentru:
-menținerea echilibrului fluidelor (împreună cu clorul)
-reglarea tensiunii arteriale

Deficitul de sodiu este rar. Unele medicamente pot provoca această problemă (carbamazepina consumată a la long, de exemplu).

Cel mai frecvent sodiul este consumat în exces. Hrana procesată este cea mai bogată în clorură de sodiu, adică sărată în exces.

American Heart Association ( AHA ) recomandă un aport de maxim 2300 mg / zi și respectarea dietei DASH pentru hipertensivi. S-a constatat că reducerea aportului de sare zilnic chiar și cu 1000 mg îmbunătățește substanțial valoarea tensiunii arteriale.

7.Fosfor

Este important pentru:
– creșterea normală a oaselor
– funcționarea corctă a membranei celulelor corpului.
-acționează împreună cu vitaminele din grupul B pentru a converti energia ce o aduce hrana în forma de energie utilă organismului

Lipsa de fosfor e rară. Apare de obicei odată cu consumul de medicamente ce conțin carbonat de calciu sau antiacide. Mai poate surveni în diabet dezechilibrat ( cetoacidoza diabetică) și hiperparatiroidism.

Alimentele bogate în proteine sunt bagate și în fosfor: carne, nuci, semințe, cereale, unele legume ( cartofi, fasole uscată, linte)

Suplimentele alimentare care conțin fosfor nu sunt necesare.

Surse:
-National Institute of Health. Magnesium. Fact sheet 2020
-NIH. Potassium fact sheet. 2020
-J. Intern. Med. (PubMed). Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis.2007
Hypertension: from basic research to clinical practice .Impact of Salt Intake on the Pathogenesis and Treatment of Hypertension
-American Heart Association. How much sodium should I eat per day?

 

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *