- Advertisement -

ACID FOLIC: beneficii, efecte secundare, interacțiuni

Acid folic este forma sintetică a folatului sau vitamina B9. Deoarece acid folic și folat au structuri aproape identice, majoritatea le consideră unul și același lucru.
Și denumirile sunt folosite interschimbabil: folat în loc de acid folic și invers.

Care este diferența între folat și acid folic?

Folatul este un tip de vitamina B care se găsește natural în unele surse animale (ficat, gălbenuș), fructe și legume.

Acidul folic este forma sintetică a folatului. Se găsește sub formă de suplimente alimentare, iar, în unele țări, în alimente îmbogățite cu acid folic.

Folatul și acidul folic au structuri similare, dar absorbția în organism este mai bună pentru acid folic decât pentru folat.

Folatul nu este biologic activ. Organismul îl transformă în forma activă: acid tetrahidrofolic (THF). Sub această formă participă la reacțiile chimice din organism.

De ce este indicat acid folic în sarcină?

Acidul folic este unul din suplimentele indicate în sarcină deoarece reduce riscul unor malformații numite defecte de tub neural.

Defectele de tub neural sunt defecte de dezvoltare a creierului, măduvei spinării și coloanei vertebrale.
Aceste defecte pot apărea încă din prima lună de sarcină, adesea înainte ca femeia să știe că este însărcinată.

Cele mai frecvente malformații care apar sunt:
spina bifida – defect de formare a coloanei vertebrale
anencefalia – absența craniului

Suplimentarea cu acid folic 400 mcg/ zi reduce cu 50% riscul de apariție a acestor malformații.

Alte efecte pozitive ale suplimentării acidului folic în sarcină:
-scăderea cu 40% a riscului de apariție a autismului
-îmbunătățirea semnificativă a dezvoltării generale a copilului
-beneficii semnificative asupra dezvoltării vocabularului

Când apare lipsa de folat?

Deficitul de folat poate apărea în:
aport alimentar scăzut
alimente preparate termic excesiv
colita ulcerativă
boli hepatice
boala celiacă
alcoolism
vârsta avansată
dializă cronică pentru boli renale

Situații în care sunt necesități crescute de folat: sarcina, lactație, leucemie, hipotiroidie.
Medicamente care pot determina scăderea de folat: metotrexat, trimetoprim, fenitoin, antiacide, contraceptive orale.

Suplimentarea cu acid folic 250-1000 mcg/ zi corectează deficitul de folat

Ce simptome provoacă lipsa de acid folic?

Lipsa de folat provoacă anemie megaloblastică fără manifestări neurologice.
Lipsa de vitamina B12 provoacă tot anemie megaloblastică, dar cu manifestări neurologice.

Semne de anemie megaloblastică: oboseală extremă, palpitații, dificultăți de respirație, ulcerații la nivelul limbii, modificarea culorii tegumentelor și părului.

Anemia megaloblastică nu se tratează cu acid folic decât după ce a fost dozat și corectat nivelul de vitamina B12.

Există interacțiuni ale acidului folic cu medicamentele

Acidul folic luat ca supliment alimentar poate reduce eficiența următoarelor medicamente:
anticonvulsivante (fenitoin ș.a.)
barbiturice (amobarbital)
metotrexat utilizat în unele boli autoimune și cancere

Există și medicamente care reduc eficiența acidului folic:
inhibitori ai secreției gastrice acide: omeprazol, ranitidina
aspirina
sulfasalazina utilizată în tratamentul colitei ulcerative, bolii Crohn și poliartritei reumatoide

Medicul vă sfătuiește cum să procedați.

Ce doze zilnice sunt indicate?

Dozele obișnuite sunt:
Adulți: 400-800 mcg/ zi
Copii: 200-400 mcg/ zi

Cel mai bine se absoarbe pe stomacul gol.
Luat cu alimente, doar 85% din acidul folic ajunge în sânge.

Adultul sănătos stochează aproximativ 500-20 000 mcg folat, în special în ficat.

Ce alimente sunt bogate în folat?

Grupe de alimente bogate în folat:
surse animale – carne: ficat (cea mai bună sursă), rinichi, carne de pui, gălbenuș de ou
leguminoase: fasole uscată, linte, soia, migdale, nuci
amidonoase: făina de grâu, pâine din cereale integrale, cartofi, -cartofi dulci
fructe și legume: spanac, sfecla roșie, brocoli, varza de Brussel, varza, sparanghel, banane, portocale, piersici

Cantitate de folat:
ficat de vită: 215mcg/ porție de 90g
spanac: 131mcg/ porție de 120g
fasole: 105mcg/ porție de 120g
sparanghel: 89mcg/ 4 bucăți
varza de Brussel: 78mcg/ 120g
avocado: 58mcg/ 120g
orez alb: 54mcg/ 120g
brocoli: 52mcg/ 120g

Fructele și legumele preparate termic pierd folatul. Este preferabil consumul de fructe și legume proaspete și crude.

BJOG. Effectiveness of folic acid supplementation in pregnancy on reducing the risk of small‐for‐gestational age neonates, 2014
KwaZulu – Natal Department of Health. Foods rich in folic acid and vitamin B12

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
18,566CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente