- Advertisement -

AFINE: Beneficii, Vitamine, Calorii

Afine sunt denumite fructele plantei Vaccinium myrtillus, originară din Europa. Afinele sunt una din cele mai importante surse naturale de antocianine.

Antocianinele dau culoarea albastru-violet a afinelor, dar reprezintă și cheia multiplelor efecte ale afinelor și ale fructelor de pădure în general.

Majoritatea știm că afinele îmbunătățesc vederea. Dar nu este singurul lor beneficiu.

Au efect antiinflamator, pot reduce glicemia și colesterolul, au efect antioxidant.

Care din efecte are o bază științifică? Care este justificarea pentru utilizarea afinelor în dislipidemie, cancer, diabet sau boli cardiovasculare?

Afine: Valoare nutritivă

O jumătate de cană de afine sau aproximativ 100g este considerată o porție și conține:

 Calorii: 37
 Grăsimi: 0,1
 Carbohidrați: 8,7g
 Proteine: 0,4g
 Sodiu: 10mg

Caloriile sunt aduse în mare parte de carbohidrați care la afine sunt reprezentate de zaharuri naturale.

Indicele glicemic al fructelor de pădure este 53 și sunt considerate fructe care nu aduc o încărcătură mare glicemică pentru persoanele cu diabet.

Vitamine și antioxidanți

Ca majoritatea fructelor de pădure, afinele sunt bogate în vitamina C. Aproximativ 2,8mg/ porție.

Vitamina C acționează ca antioxidant și ajută celulele să facă față stresului oxidativ.

Afinele sunt bogate în compuși fenolici: quercitina, catehine, tanine, acizi fenolici și, mai ales, antocianine.

Afinele au cea mai mare concentrație de antocianine dintre toate fructele de pădure.

100g de afine aduc 300-700mg de antocianine

Necesarul de antocianine recomandat zilnic este de 200mg. Iar antocianinele sunt căutate pentru efectele lor benefice în obezitate, diabet, probleme de vedere sau afecțiuni neurologice.

Afine: Beneficii

Afinele sunt utilizate ca remediu pentru diferite afecțiuni încă din antichitate.

Beneficiile sunt susținute actualmente de câteva studii științifice. Dar pentru că numărul participanților în aceste studii a fost redus, specialiștii consideră că este nevoie de cercetări mai largi pentru a confirma efectele benefice ale afinelor.

1. Efect antioxidant

Afinele sunt una din cele mai bune surse de antocianine. Dar și de vitamina C și compuși fenolici.

Multe din efectele benefice ale afinelor se datorează antocianinelor. Pe seama lor pot fi puse următoarele efecte:

combaterea obezității

efectele antidiabetice

îmbunătățirea vederii

beneficii neurologice

efecte antimicrobiene

implicarea în semnalizarea celulară, expresia genelor și reparațiile ADN-ului celulară

2. Efect protectiv împotriva cancerului

Aproximativ 1 din 3 persoane primesc diagnostic de cancer într-un moment al vieții. Tratamentul este dificil și poate fi fără succes.

Cancerul este provocat de mutații genetice care controlează diviziunea și creșterea celulelor. Afectarea ADN-ului celular poate genera asemenea mutații.

Se consideră că dieta fiecăruia din noi nu este lipsită de importanță. Poate avea un efect benefic reducând riscul cancerigen.

Antocianinele din afine au un potențial efect anticancerigen prin acțiunea antioxidantă, antiinflamatoare și antiproliferativă (se opun înmulțirii celulelor).

Antocianinele naturale au efect direct de protecție a ADN-ului celular față de stresul oxidativ.

Sunt necesare, însă, studii suplimentare care să stabilească la ce nivel de consum de afine se pot atinge nivele sanguine eficiente în lupta împotriva cancerului.

Asta deoarece doar sursele naturale de antocianine s-au dovedit benefice, nu și suplimentele.

3. Protejarea inimii

Bolile cardiovasculare sunt cauza nr. 1 de deces în lume. Riscul de a face o afecțiune cardiovasculară este crescut dacă avem: diabet, hipertensiune, obezitate, colesterol crescut, acid uric crescut.

Arterioscleroza este principala cauză a bolilor cardiovasculare și are la bază un fenomen inflamator cronic care afectează vasele de sânge.

De aceea, efectele antiinflamatorii și antioxidante ale afinelor pot avea efecte cardioprotective.

Într-un studiu clinic care a inclus 35 de persoane ce au consumat 100g afine/ zi, s-a observat îmbunătățirea tensiunii arteriale, a nivelului de HDL- colesterol și a funcției trombocitelor (celulele răspunzătoare de formarea cheagurilor de sânge).

Afinele nu pot înlocui tratamentul unor afecțiuni cardiovasculare, dar suplimentarea lor în alimentație poate contribui la:

efectul antihipertensiv

reducerea colesterolului

reducerea glicemiei

reducerea riscului de tromboze

4. Efect antiinflamator

Inflamația acută este un mecanism de protecție al organismului. Dar inflamația cronică crește stresul oxidativ și este răspunzătoare de apariția multor afecțiuni, inclusiv cancer și boli cardiovasculare.

Multe studii clinice susțin efectul antiinflamator al afinelor, datorat antocianinelor și compușilor fenolici.

Este important de știut că aportul de afine pentru a obține efectul scontat este mult peste consumul obișnuit, respectiv în jur de 400 g/ zi afine proaspete sau 40 g afine uscate.

5. Efectul antidiabetic

Afinele sunt recunoscute pentru proprietățile antidiabetice.

Efectul de reducere a glicemiei este util în prevenția diabetului, în caz de prediabet, dar și când diabetul de tip 2 este instalat.

Diabetul tip 2 se asociază și cu creșterea stresului oxidativ, inflamator și dislipidemie. Astfel crește riscul de boli cardiovasculare, cancer, pierdere a vederii prin apariția cataractei și a retinopatiei.

Afinele, prin efectele antioxidant și antiinflamator, pot interveni în combaterea tuturor acestor reacții concomitente creșterii glicemiei la diabetici.

6. Efecte oculare

Este o lungă istorie a folosirii afinelor pentru tulburările de vedere. Există studii clinice efectuate după anii 2000 inclusiv pentru cataractă, retinopatie, degenerescența maculară sau vederea de noapte.

Multe din concluzii susțin efectul benefic al afinelor în corectarea anomaliilor retiniene, îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul ochiului, încetinirea progresiei miopiei sau creșterea adaptării vederii la întuneric.

Sunt deja suficiente dovezi științifice care recomandă utilizarea afinelor pentru combaterea retinopatiei diabetice sau a tulburărilor de vedere legate de vârstă.

Oboseala ochilor și uscăciunea apărute la persoanele care utilizează mult computerul poate fi redusă cu ajutorul afinelor.

Un studiu efectuat pe parcursul a 2 ani a observat chiar reducerea progresiei glaucomului la un consum de 120 mg antocianine din afine/ zi.

7. Gingivita

Inflamația gingivală sau gingivita poate fi redusă prin aport de afine, dar consumul trebuie să fie substanțial.

Cantitățile de afine cu care s-a obținut acest efect într-un studiu publicat în International Journal of Molecular Science sunt de 500 mg afine/ zi.

8. Efect antimicrobian

Plantele sau produsele naturale pot avea efect antimicrobian prin mai multe mecanisme:

  • inhibă aderarea microbilor la peretele celular
  • acțiune directă asupra microbilor
  • crește efectul antibioticelor

Afinele și alte fructe de pădure au efecte antimicrobiene. Unele studii au demonstrat efectul benefic în infecții cu Stafilococ, Salmonella, Helicobacter pylori, Clostridium sau E. coli.

Fructele consumate ca atare s-au dovedit mai eficiente decât suplimentele cu extract de afine sau fructe de pădure.

Afinele s-au dovedit eficiente și în potențarea efectelor Vancomicinei în tratamentul infecției cu Stafilococ auriu.

Afine și suplimente pe bază de afine: Reactii adverse

Utilizarea suplimentelor pe bază de afine trebuie discutată cu medicul. Nu trebuie să înlocuiască tratamentul standard al niciunei afecțiuni.

Consumul afinelor fructe este considerat sigur, dar nici acesta nu poate înlocui complet un tratament.

• Afinele conțin substanțe naturale numite taninuri. Taninurile se găsesc și în cafea, ceai, vin roșu, ciocolată și alte alimente.

Dacă sunteți alergic la taninuri trebuie evitate afinele, dar și suplimentele pe bază de afine.

Nu trebuie neglijat faptul că suplimentele nutritive nu intră în proceduri de testare a efectelor adverse așa cum se întâmplă pentru medicamente.

Consumul de suplimente din plante nu este neapărat fără efecte secundare doar pentru că se bazează pe extracte naturale.

Afinele pot reduce nivelul glicemiei

Pot fi de ajutor în dieta persoanelor cu diabet, dar nu înseamnă că se poate înlocui tratamentul antidiabetic cu consumul de afine. Eventual, cu acordul medicului, se pot ajusta dozele de antidiabetice.

Antocianinele pot inhiba acțiunea unor medicamente folosite în tratamentul cancerului ( de exemplu, erlotinib), unele antibiotice, beta blocante sau medicamente pentru poliartrită.

Aportul crescut de flavonoide din suplimentele cu afine, poate crește teoretic riscul de sângerare la persoanele care iau tratament anticoagulant (trombostop sau anticoagulante noi), aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene.

Afinele provoacă constipație

Sunt un remediu foarte eficient pentru diaree la adulți sau copii, dar dacă nu acesta este scopul folosirii lor, atunci constipația poate fi deranjantă.



Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
18,509CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente