Lipsa de fier produce anemia feriprivă. Sângele nu are suficiente hematii (eritrocite sau globule roșii).
Hematiile sunt cele care transportă oxigenul necesar tuturor celulelor corpului. Numărul lor scăzut și cantitatea redusă de hemoglobină – proteina transportoare de oxigen – produce simptomele anemiei.
Aproximativ 20 % din femei, 50% din gravide și 3% din bărbați au lipsă de fier.
În acest articol:
ANEMIA FERIPRIVĂ
Cum ne dăm seama de anemia feriprivă?
Semnele fizice ale anemiei feriprive sunt:
–oboseala și lipsa de energie
-respirații scurte, frecvente
-paloarea feței
-inflamația limbii, afte bucale
-unghii friabile
-apetit scăzut, mai ales la copii
Simptome mai puțin obișnuite ale lipsei de fier sunt: căderea părului, sunete neobișnuite în urechi (tinitus), prurit, dificultăți la înghițire (disfagia), tendința de a mânca lucruri necomestibile ca hârtie/ gheață/pământ ( simptomul se numește ”pica”), sindromul picioarelor neliniștite (tendința irezistibilă de a mișca permanent picioarele).
De ce apare lipsa de fier și cine este în pericol de a avea anemie ?
Anemia feriprivă înseamnă că organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobina – proteina din hematii care transportă oxigenul.
Anemia prin lipsa de fier
Când trebuie să ne gândim la anemia feriprivă?
Cauzele acestei lipsei de fier sunt:
Pierderile de sânge
Uneori acestea au o cauză ușor de identificat : intervenții chirurgicale, menstruații abundente. Alteori, pierderile sunt insesizabile, dar persistând timp îndelungat, generează anemia:
-hernie hiatală
-polipi pe colon
-cancer de colon sau rect
-sângerări gastrointestinale prin consum cronic de antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi
Insuficiente alimente cu fier în dietă
Alimente bogate în fier sunt: carnea, ouăle, vegetalele cu frunze verzi. Alimentația echilibrată, diversă, aduce aportul necesar.
Același tip de alimentație trebuie urmărit și la copii.
Suplimentele alimentare înghițite fără indicație, din dorința de a compensa lipsuri alimentare, nu sunt o obțiune firească, sănătoasă și poate avea riscuri.
Incapacitatea de a absorbi fierul
Absorbția fierului se produce în intestin. Afecțiuni intestinale ( cum sunt boala celiacă, colita ulcerativă și boala Crohn) sau intervenții chirurgicale care îndepărtează o parte din intestin, pot afecta absorbția tuturor nutrienților, deci și a fierului.
Unele medicamente și alimente reduc absorbția fierului:
lactatele și alte alimente bogate în calciu
suplimentele alimentare cu calciu
antiacidele (inhibitori de pompă protonică: omeprazol ș.a.)
cafea, ceai, unele vinuri
fosfații din băuturile carbogazoase
polifenolii din cereale și legume, inclusiv din spanac
Sarcina
Necesarul de fier la gravide este mai mare decât în mod obișnuit. Sângele mamei este o sursă de fier și pentru făt, nu doar pentru ea. De obicei, este recomandată suplimentarea cu fier în această perioadă.
Persoanele cu risc crescut de lipsă de fier sunt: femeile (care pierd sânge cu menstruațiile), copiii (în special cei născuți prematur), vegetarienii (din cauza eliminării cărnii din alimentație) și donatorii de sânge.
Cum se confirmă existența anemiei feriprive ?
Anemia prin lipsa de fier
Analize de sânge pentru anemia feriprivă
Dacă avem semnele unei anemii, confirmarea diagnosticului este simplă.
Anemia feriprivă necesită simple analize de sânge.
Hemoleucograma este analiza care ne arată numărul de hamatii, dar și cantitatea de hemoglobină.
1.Nr. de hematii/ eritrocite
Valori normale = 4,5 – 5,9 mil/ml la bărbați și 4,1 – 5,1 mil/ml la femei
2.Hemoglobina Hb
Valori normale = 13,5 – 17,5 gr/dl la bărbați și 12 – 13,5 gr/dl la femei
3.Sideremia
Este analiza care ne arată rezervele de fier. Se interpretează de către medic corelată cu alte două valori: feritina și transferina)
Valori normale ( mg/dl)
VÂRSTA | BĂRBAȚI | FEMEI |
sub 1 lună | 32-112 | 29-127 |
1 – 12 luni | 27-109 | 25-126 |
1 – 3 ani | 29-91 | 25-101 |
4 – 6 ani | 25-115 | 28-93 |
7 – 9 ani | 27-96 | 30-104 |
10 – 12 ani | 28-112 | 32-104 |
13 – 15 ani | 26-110 | 30-109 |
16 – 18 ani | 27-138 | 33-102 |
peste 18 ani | 59-158 | 37-145 |
Pediatrii testează valorile rezervelor de fier până la vârsta de 12 luni deoarece, fără tratament, o anemie feriprivă severă poate afecta creierul ireversibil.
Anemia prin lipsa de fier
Care sunt alimentele cele mai bogate în fier?
Există două categorii de surse de fier:
-surse animale (surse de fier hem): carne, pește, fructe de mare; acest tip de fier este absorbit cel mai ușor de către organism
-surse vegetale ( surse de fier non-hem): fasole, nuci, soia, vegetale, cereale fortifiate cu fier
Cele mai bune surse de fier sunt:
carnea roșie (porc, vită): aprox. 3,5 mg fier/ 80 mg și carnea de pasăre( pui, curcan): aprox. 2,3mg fier/ 80 mg
fructe de mare în general și scoici în conservă: aprox. 2,1- 3 mg fier/ 80 mg
pește (somon, ton): 0,6 mg/ 80 mg
cereale simple sau fortifiate, în special ovăzul: aprox. 3,5 mg fier/ 80 mg pentru cele fortifiate
fasolea albă: aprox. 3,5 mg/ 250 mg fasole gătită; fasole roșie: 2,1mg/ 125 mg fasole gătită
tofu: aprox. 3,5 mg fier/ 125 mg tofu
aproximativ 0,7 mg fier/ porție pentru:1 brocoli mediu, 1 cartof mediu, 250 mg spanac negătit, 1 felie de pâine, 125 mg fructe uscate( prune, piersici), 250 mg orez brun, 25 mg semințe( nuci, nuci pecan, migdale, cashew, semințe de floarea soarelui); semințele de dovleac și susan pot avea dublu conținutul de fier comparativ cu celelalte semințe
Cum creștem absorbția fierului din alimente?
Unele alimente favorizează absorbția fierului, altele o împiedică.
De evitat:
cafeaua, ceaiul și alimentele bogate în calciu atunci când consumăm alimente cu fier.
De asociat:
alimente bogate în vitamina C (suc de portocale, brocoli, căpșuni, fructe de pădure) cu cele bogate în fier; în general e bine să asociem sursele de fier non-hem cu sursele de fier hem ( de exemplu friptura cu garnitura de brocoli)
Vegetarienii necesită un aport de 1,8 ori mai mare de fier deoarece din sursele non-hem absorbția fierului este mai scăzută (între 2 – 20%). Fierul din surse hem se absoarbe în proporție de 40%.
Cât trebuie să fie aportul zilnic de fier în funcție de vârstă și sex?
ANEMIA prin lipsa de fier
Necesarul zilnic de fier
Fierul ajută la transportul oxigenului către toate organele. Este esențial pentru performanța mentală și fizică.
Pentru a nu apărea lipsa de fier, aportul e diferit în funcție de vârstă și sex. Bărbații au un necesar de 8mg/ zi, iar femeile până la 50 ani au un necesar de 18mg/zi; necesarul este mai mare la gravide: 27mg/zi.
Aportul insuficient de fier în sarcină poate conduce la nașteri premature sau nou-născuți sub-ponderali; poate crește riscul de afectare a funcțiilor cognitive și de tulburări de comportament apărute la copii după naștere.
Gravida cu lipsă de fier este mai expusă riscului de infecții, deoarece fierul ajută și sistemul imunitar.
Aportul detaliat:
COPII | 0 – 6 luni | 0,27 mg/ zi |
7 – 12 luni | 11 mg/zi | |
1 – 3 ani | 7 mg/zi | |
4 – 8 ani | 10 mg/zi | |
BĂRBAȚI | 9 – 13 ani | 8 mg/zi |
14 – 18 ani | 11 mg/zi | |
19 ani și peste | 8 mg/zi | |
FEMEI | 9 – 13 ani | 8 mg/zi |
14 – 18 ani | 15 mg/zi | |
19 – 50 ani | 18 mg/zi | |
peste 51 ani | 8 mg/zi | |
în sarcină | 27 mg/zi | |
în timpul alăptării dacă mama are 14 – 18 ani | 10 mg/zi | |
în timpul alăptării dacă mama are peste 19 ani | 9 mg/zi |
Cum prevenim lipsa de fier la copii ?
Metode:
alăptarea la sân ( atenție la aportul de fier pe care trebuie să-l aibă mama care alăptează) sau utilizarea formulelor de lapte speciale, până la vârsta de 1 an; laptele de vacă este o foarte bună sursă de fier, dar nu este recomandat până la 1 an din alte motive
după vârsta de 6 luni, să asigurăm cel puțin 2 mese pe zi cu cereale îmbogățite cu fier și carne pasată
după vârsta de 1 an să ne asigurăm că nu se depășește un consum de 590 ml lapte/zi; consumul prea mare de lapte conduce la înlocuirea alimentelor bogate în fier
Anemia prin lipsa de fier
Ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare cu fier?
Suplimentele alimentare cu fier
este bine să le consumăm numai dacă un medic le recomandă
este de preferat să fie luate tabletele pe stomacul gol; dar dacă produc neplăceri gastrice, vor trebui luate împreună cu alimentele ( vezi mai sus alimentele care favorizează absorbția)
medicamentele antiacide, recomandate pentru ”arsuri gastrice”, pot diminua absorbția fierului; lasați 2 ore interval între ele
vitamina C crește asimilarea fierului; medicul poate recomanda să luați suplimentele cu fier împreună cu altele cu Vitamina C; sau să le înghițiți cu suc de portocale
suplimentele cu fier provoacă constipație; poate fi necesară asocierea unui laxativ
corecția anemiei provocate de lipsa de fier nu se va întâmpla peste noapte; sunt necesare câteva luni – 1 an
La fel de importantă este identificarea cauzei care a produs anemia și corecția ei, pe lângă lipsa de fier.
Poate fi vorba despre:
prescrierea de contraceptive care să reducă pierderile sanguine la ciclul menstrual
antibiotice și antiacide pentru ulcerul peptic provocat de Helicobacter pylori
intervenția chirurgicală dacă există tumori
Surse: JACC 2019, Mayo Clinic 2018, Paediatrics and Child Health 2017
Surse:
– Iron Supplementation, Response in Iron-Deficiency Anemia: Analysis of Five Trials. Amer J Med. 2017
-American Academy of Pediatrics Clinical Report. Diagnosis and Prevention of Iron Deficiency and Iron Deficiency Anemia in Infants and Young Children (0-3 Years of Age). Pediatrics 2010
-NIH. Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheet: Iron.
Originally posted 2019-02-10 10:08:23.