Anemia poate avea multe cauze. Lipsa anumitor vitamine este una dintre ele. Vitaminele implicate sunt: folat, vitamina B12 și vitamina C.
Lipsa celor 3 vitamine din organism poate apărea dacă aportul prin alimentație este redus sau dacă organismul nostru nu absoarbe suficiente vitamine din ceea ce mâncăm.
Pericolul de anemie apare când sângele nu are suficiente hematii (eritrocite sau globule roșii).
Analiza de sânge care arată numărul de hematii este hemograma.
Hematiile sunt cele care transportă oxigenul către celulele corpului, prin intermediul hemoglobinei.

De ce sunt necesare vitaminele pentru a ne feri de anemie?
♦ sângele nostru transportă 3 tipuri de celule:
-leucocite/globule albe care ne apără de infecții
-trombocite care formează cheagul de sânge ce participă la oprirea sângerării dintr-un vas de sânge lezat
-eritrocite sau hematii sau globule roșii, care transportă oxigen către toate celulele corpului
♦ globulele roșii conțin hemoglobină – o proteină bogată în fier; cu ajutorul ei este transportat oxigenul
♦ celulele sângelui sunt produse, în principal, în măduva osoasă; dar pentru a putea produce hemoglobina din interiorul globulelor roșii, are nevoie de:
fier
vitamina B12
folat/ vitamina B9
alți nutrienți, printre care și vitamina C
Anemia prin lipsa de vitamine: semne de alarmă
Semnele și simptomele sunt:
⧫ oboseala
⧫ respirație dificilă
⧫ amețeli
⧫ paloarea tenului sau cu tentă galbenă
⧫ slăbiciune musculară
⧫ amorțeală și senzație de înțepături la nivelul mâinilor și picioarelor
⧫ scădere în greutate
⧫ tulburări ale ritmului inimii
⧫ modificări de personalitate
⧫ confuzie mentală
Deficitul acestor vitamine nu apare brusc. Se instalează în luni sau ani.
În afara simptomelor, hemograma va arăta numărul de globule roșii și cantitatea de hemoglobină conținute de acestea.
Anemia prin lipsa de vitamine: cauze majore
Fie NU există suficiente rezerve de vitamine pentru ca organismul să producă suficiente globule roșii.
Fie organismul NU absoarbe suficient aceste vitamine din alimentație.
♦ anemia prin deficit de folat, numit și vitamina B9
-alimentele care conțin folat: multe dintre fructe și vegetalele cu frunze verzi
-dacă lipsesc din alimentație, apare anemie
-dacă există în alimentație, dar organismul nu absoarbe destul, apare anemie
De ce nu absoarbe organismul destul folat?⇒
1. boala celiacă, afecțiuni ale intestinului subțire, lipsa unei porțiuni din intestin deoarece a fost îndepărtată chirurgical
2. alcoolul scade absorbția de folat; excesul de alcool poate duce la acest tip de anemie
3. unele medicamente prescrise pentru convulsii pot scădea și ele absorbția de folat
4. femeia gravidă sau cea care alăptează are necesități crescute de folat
♦ anemia prin deficit de vitamina B12
-alimentele care conțin vitamina B12 sunt: carne, ouă, lapte
-dacă aceste alimente lipsesc din alimentație, apare anemie
-dacă există în alimentație, dar organismul nu le absoarbe suficient, apare anemie
De ce nu absoarbe corpul destulă vitamina B12?
1. intervenții chirurgicale pe stomac sau intestin subțire
2. boala celiacă
3. boală Crohn
4. afecțiuni autoimune: sistemul imunitar atacă celulele stomacului care produc factor intrisec; acesta este un factor fără de care vitamina B12 nu se poate absorbi
♦ anemia prin deficit de vitamina C
-alimente care conțin vitamina C: citrice (fructe și sucuri), ardei, broccoli, roșii, căpșuni, pepene
-dacă lipsesc aceste alimente, apare anemie
-dacă ceva anume diminuează absorbția vitaminei C, apare anemie: fumatul este un factor care scade absorbția
-vitamina C este necesară pentru o bună absorbție a fierului, necesar la ”fabricarea” hemoglobinei
Concluzii:
Având în vedere modul în care lucrează organismul pentru a produce hemoglobina și faptul că aceasta este esențială pentru transportul oxigenului către celule, putem spune că:
1. Alimentația echilibrată, care conține toate tipurile de nutrienți, este modalitatea naturală de a menține sănătatea corpului
2. Diversele diete dezechilibrate, cum este cea vegan, de exemplu, nu este conformă cu funcționarea normală a organismului
3. Devine necesar să consumăm suplimente nutritive cu vitaminele lipsă dacă optăm pentru diete dezechilibrate
4. Consumul de suplimente cu vitamine care să înlocuiască aportul natural este un artificiu inutil și, în unele cazuri, nociv
Reamintim că agenția americană FDA avertizează consumatorii americani că suplimentele nutritive nu sunt supuse aceluiași control riguros ca și medicamentele; producătorul nu este obligat să specifice toți excipienții pe etichetă și, adesea, nu respectă gramajul indicat
Surse
-U.S. National Library of Medicine. MedlinePlus. Vitamins. Reviewed February 2, 2019.
-International Foundation for Gastrointestinal Disorder. Malabsorption.