ANTIOXIDANTII: cum ne protejeaza de cancer si boli de inima?

Antioxidantii sau vitamina C, vitamina E, vitamina A, seleniu, beta caroten, coenzima Q10 și altele. Milioane de oameni consumă suplimente cu aceste componente pentru imunitate, încetinirea îmbătrânirii sau prevenirea bolilor cardiace și a cancerului. Ce spun evidențele științifice?

Care este istoria cu antioxidantii?

Metabolismul nostru creează substanțe periculoase numite radicali liberi. Dar suntem expuși la radicali liberi și din afară: fumat, poluare, expunere excesivă la soare.

Radicalii liberi provoacă afectare celulară (stres oxidativ) în diferite organe și apar boli cardiace, diabet, cancer sau demență.

Antioxidantii sunt utili tocmai pentru că, în laborator, au dovedit că pot bloca radicalii liberi.

Putem apela la antioxidanți prin intermediul alimentelor sau al suplimentelor nutritive.

Află mai mult Care sunt cele mai bune alimente la fiecare decadă de vârstă?

Ce spun studiile științifice despre antioxidanti?

🌑 un studiu cu 14 000 de participanți nu au găsit nicio diferență între cei cu cancer de prostată care iau vitamina C și E și cei care nu iau aceste vitamine.

🌑 un studiu cu peste 8000 de participanți nu arată nicio diferență a riscului de apariție a diabetului zaharat la cei care consumă vitamina C, vitamina E și beta caroten.

🌑 un studiu cu peste 39 000 de participante nu arată niciun efect asupra apariției bolilor de inimă sau a cancerului la femeile care iau vitamina E

🌑 un studiu cu peste 35 000 de participanți arată că seleniul nu are niciun efect, iar vitamina E crește riscul de cancer de prostată.

🌑 un studiu cu peste 29 000 de participanți fumători arată posibilitatea creșterii riscului de cancer pulmonar la cei care iau beta caroten.

Află mai mult Riscul de cancer: ce greșeli de alimentație să nu faci?

Care este sfatul specialiștilor?

🌑 Vitamina A

Este esențială pentru vedere, dar are rol și în diferențierea celulară și imunitate.

Surse naturale: ficat, ulei de măsline, vegetale cu frunze verzi, fructe.

Suplimentele cu vitamina A nu sunt indicate fără să fie dovedit deficitul de vitamina A.

🌑 Vitamina E

Este antioxidant. Este implicată în imunitate, dar și în reglarea semnalelor celulare și a expresiei genelor.

Surse naturale: nuci, semințe, uleiuri vegetale, vegetale cu frunze verzi.

Suplimentele cu vitamina E nu sunt recomandate la omul sănătos. Studiile clinice nu confirmă beneficiile.

🌑 Vitamina C

Este necesară pentru sinteza de colagen sau a unor neurotransmițători. Intervine și în imunitate și evoluția răcelilor simple, dar concluziile științifice arată că un consum de 200mg/ zi vitamina C nu previne îmbolnăvirea. Scurtează doar evoluția unei răceli.

Efectele secundare ale vitaminei C nu sunt semnificative, de aceea specialiștii nu fac recomandări privind consumul.

🌑 consumă antioxidanți din alimente

Nu există pilula magică ce ne poate proteja de boli.

După ce o analiză Cochrane din 2012 a observat creșterea mortalității de orice cauză asociată consumului de vitamina E și beta caroten, s-au făcut recomandări clare împotriva suplimentării acestor vitamine pentru prevenirea bolilor de inimă sau a cancerului.

🌑 antioxidanții reduc riscul de boli cardiace și cancer, dar efectul pozitiv nu vine cu o tabletă.

Este dovedit că alimentația echilibrată, mișcarea fizică regulată, somn suficient și evitarea toxicelor (alcool, tutun) ne protejează de boli.

Cătina: beneficii, antioxidanți, precauții

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente