Antocianine: de ce sa consumi fructe si legume violet?

Fructele și legumele de culoare albastră, violet sau roșie sunt cele care conțin antocianine. Dar ce sunt antocianinele și de ce ar fi bine să creștem consumul acestui tip de alimente?

Antocianinele sunt pigmenții naturali responsabili pentru culoarea anumitor fructe și legume. Fructele de pădure sunt exemplul cel mai bun în acest sens.

Culoarea roșie-violet-albăstruie este semnalul că alimentul respectiv conține antocianine, dar ceea ce ne interesează este efectul antioxidant al antocianinelor.

Un studiu din 2017 inventariază efectele dietei bazată pe fructe și legume bogate în antocianine în scăderea riscului de:

Se precizează totodată efectul antitrombotic dovedit, ca și efectele de combatere a infecțiilor și de apărare anti-tumorală.

Dar, suntem avertizați și de faptul că prin congelare timp de 6 luni, conținutul de antocianine scade cu aproape 60%. De aceea, consumul de fructe și legume proaspete este variana optimă.

Există peste 500 de tipuri de antocianine și prin efectul antioxidant sunt implicate în reducerea reacțiilor inflamatorii, reparația DNA-ului celular, metabolism și creșterea longevității.

Care sunt sursele de antocianine cele mai la îndemână?

Prune

prune

Prunele sunt primele la care ne gândim când vine vorba de culoarea albastră-violet. Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât conținutul de antocianine este mai mare.

Nutriționiștii încurajează consumul de prune pentru efectele lor pozitive în combaterea sindromului metabolic.

Consumul de prune, nectarine și piersici au proprietăți anti-obezitate, anti-inflamatoare și anti-diabetice.

Sucul obținut din prune este indicat și pentru a combate constipația; pentru copii este chiar mai eficient decât pentru adulți, atunci când constipația este o problemă.

Află mai mult Constipația la copii: cauze și remedii eficiente

Fructe de pădure

antocianine in fructe de padure

Afine, zmeură, coacăze, mure, căpșuni, fragi – toate sunt bogate în antocianine

Nutriționiștii le recomandă în special pentru efectele benefice asupra creierului, pentru îmbunătățirea dispoziției psihice, atât la adulți, cât și la copii

Câteva studii științifice sunt optimiste și în ceea ce privește efectele de supresie tumorală în cancerul colorectal (2018)

Află mai mult Afinele: Beneficii, Vitamine, Calorii

Cartofii mov și roșii

cartofi rosii

Cartofii mov conțin antioxidanți în proporție de 2-3 ori mai mare decât cartofii albi.

Vitaminele, mineralele și fibrele conținute în cartof sunt conținute în mare parte în coajă.

Prepararea lor prin fierbere sau copți sunt cele mai recomandate

Spălarea minuțioasă a cartofilor prin utilizarea unei perii, permite prepararea lor cu tot cu coajă; se pot folosi astfel în salate (cu ton, cu alt tip de pește sau celebra salată orientală).

Cireșele

cirese si antocianine

Cireșele au efecte benefice în scăderea tensiunii arteriale.

De asemenea, unele cercetări susțin efecte pozitive și asupra problemelor osteoarticulare cum este guta.

Află mai mult Dieta pentru gută: ce alegem? ce evităm?

Strugurii negri

anttocianine in struguri negri

Antocianinele sunt cele care dau culoarea de la roșu până la negru; dar strugurii sunt de apreciat și pentru aportul de: resveratrol, potasiu, fibre, vitamine și minerale

Nutriționiștii au argumente pentru câteva dintre efectele consumului de struguri roșii/ negri:

  • scăderea riscului de arterioscleroză prin scăderea LDL-colesterol (resveratrolul și quercetina)
  • efect antiinflamator (resveratrol și alți polifenoli)
  • efect de împiedicare a formării chegurilor sanguine
  • efect de diminuare a hipertensiunii arteriale (conținutul de potasiu combate aportul de sodiu din dietă)
  • combaterea constipației (prin conținutul de apă și fibre)
  • reduc riscul de diabet tip 2 (studiu publicat în British Medical Journal 2013); studiul a urmărit 180 000 de participanți pe parcursul a 22 de ani; riscul de a face diabet scade cu 7% pentru cei ce consumă cel puțin de 3 ori pe săptămână fructe de tipul: fructe de pădure, struguri, prune, mere
  • unele cercetări susțin efectul resveratrolului în combaterea neuropatiei diabetice și a retinopatiei

Află mai mult LDL-colesterol: care sunt valorile periculoase?

Sfecla roșie

Sfecla roșie este un superaliment a cărui popularitate este în creștere pentru că unele cercetări susțin efectele sucului de sfeclă în îmbunătățirea performanțelor sportive, scăderea tensiunii arteriale și creșterea fluxului sanguin către organe

Un studiu publicat în 2008 în Hypertension susține efectul de scădere a tensiunii arteriale a sucului de sfeclă, în cantitate de 500 ml/zi.

Îmbunătățirea circulației sângelui și creșterea oxigenării poate contribui și la reducerea riscului de demență.

Prin conținutul de acid alfa-lipoic sfecla roșie poate reduce nivelul glicemiei fiind de folos diabeticilor.

Prin conținutul de fibre, sfecla este și un remediu pentru constipație.

Rețeta de suc de sfeclă roșie cu mere și morcovi

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente