- Advertisement -

Aripioare de pui în sos dulce picant cu orez prăjit

Aripioare de pui în sos dulce picant sau aripioare lipicioase cu orez prăjit. O rețetă de vară sau de weekend cu care poți încânta prietenii sau doar papilele tale gustative.

O bună marinată poate face aripioarele de pui imposibil de pus jos. Sosul este picant, usturoiat și dulceag. Punctul forte este caramelizarea ușoară a sosului care face aripioarele ușor lipicioase.

Vei găsi la final și recomandarea vinului cu care le poți servi. Un pahar de vin poate spori savoarea aripioarelor.
Dar te poate împinge și să mănânci mai mult. Așa că nu depăși un pahar!

Aripioare de pui în sos dulce picant

Ingrediente

5 aripioare de pui fără vârfuri și tăiate în jumătăți

Pentru baiț: 
2 linguri sos de soia
2 lingurițe ketchup picant
2-3 căței de usturoi răzuiți fin
ghimbir cât o nucă mică, ras pe răzătoarea fină

Pentru sos:
ingrediente similare baițului
1 lingură de miere

Pentru orez prăjit:
50g de orez cu bob lung
1 lingură de ulei
1 ou

Pentru decor:
frunze de salată sau varză chinezească

Aripioare de pui cu orez prăjit

Preparare

Pasul 1 Marinarea aripioarelor

Pregătim baițul într-un castron din ingredientele menționate.

Adăugăm aripioarele și amestecăm bine, cu mâna, pentru a le cuprinde pe toate uniform.

Acoperim vasul și-l lăsăm la frigider pentru 2 ore.

Pasul 2: Aripioare de pui prăjite sau la cuptor

Aripioarele s-au frăgezit și aromat. Le scoatem din frigider și le introducem într-o pungă în care am pus în prealabil 3 linguri de făină de grâu.

Se agită bine punga pentru a acoperi aripioarele uniform cu făină.

În mod normal se prăjesc în ulei bine încins (deep fried), dar eu le fac mai adesea la cuptor, încins la 180 de grade, puse pe o foaie de copt. Se lasă cam 40 de min. și se întorc după 30.

Pasul 3: Sosul

Baițul în care au stat se pune într-o tigaie încinsă, cu puțin ulei și se mai adaugă ghimbir, usturoi și ketchup exact ca la baiț, și o lingură de sos de soia (în loc de două).

Când dă în clocot se adaugă o lingură de miere de albine și mestecă până tot sosul ajunge la consistența mierii de albine lichide.

Acum, există două variante. Se pun aripioarele fierbinți într-un castron și se toarnă sosul pe deasupra, după care se mestecă până aripioarele se acoperă. Eu pun aripioarele în tigaie și amestec cât să se acopere.

Paul 4: Orez prăjit

Orezul cu bob lung, cca 50 g, se fierbe conform indicațiilor de pe ambalaj. Se spală cu apă rece și se strecoară.

Într-o tigaie se pune o lingură de ulei și se încinge, apoi se sparge un ou și se mestecă în continuu până oul se face „franjuri”.

Se adaugă orezul răcit și se amestecă pentru omogenizare.

Suntem aproape gata. Servirea este însă la fel de importantă ca și prepararea.

Aripioare de pui lipicioase cu orez prăjit și cu o frunză de salată sau de varză chinezească. Așa trebuie să arate farfuria.

aripioare de pui cu sos dulce picant

Iar lângă farfurie, un pahar de vin.

Aripioarele fiind suficient de aromate și picante, alegerea vinului poate fi destul de limitativă.

În principiu ar trebui evitate vinurile cu buchet intens, precum Sauvignon Blanc, Chardonnay, sau de ale noastre: Feteasca Albă/Regală, Șarbă sau Crâmpoșie.

Cel mai bine se potrivesc vinurile cu mineralitate mai pronunțată, precum Riesling, Riesling de Rihn, Aligote sau Pinot Gris.

Dar, până la urmă e o chestiune relativă, de gust. După cum ați observat, toate vinurile enumerate sunt albe și așa ar trebui să rămână 🙂

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
18,518CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente