- Advertisement -

CATINA: Beneficii, Antioxidanți, Precauții

Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust cu valoare de plantă medicinală. Se folosesc în acest scop frunzele, semințele sau fructele de cătină.
Cătina este bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și alți compuși bioactivi.
Este promovată pentru beneficiile asupra sănătății inimii, pentru efectul antiinflamator, dar și pentru tratarea afecțiunilor pielii.

Ce este catina?

Cătina este un arbust nativ în nord-estul Europei și Asia Centrală.
Fructele galben-portocalii se folosesc în alimentație, dar mai ales pentru proprietățile medicinale.
Era utilizat în Grecia antică pentru hrana cailor. Caii creșteau în greutate și pielea era mai lucioasă. De aici și denumirea cătinei. Hippophae se traduce prin ”cal lucios”.

Cătina este un arbust rezistent la îngheț, până la -40 grade C, dar și la temperaturi ridicate și uscăciune.

Catina necesită o perioadă de 4 ani de la stadiul de semințe până ce ne putem bucura de fructe.
Fructele excelează prin conținutul în vitamina C (600 mg/ 100g fructe) și vitamina E (160mg/ 100g fructe).
Pulpa și semințele conțin uleiuri esențiale cu proprietăți medicinale.

Cum se pot explica beneficiile cătinei?

Cătina este bogată în vitamina A, B1, B2, C, E, K, P, dar conține și flavonoide cu efect antioxidant. Quercitina este unul din aceste flavonoide.

Efectul antioxidant al cătinei este foarte bine documentat în studii farmacologice.
Acest efect este presupus pozitiv în evoluția unor boli: cancer, boli cardiovasculare, diabet, funcționarea sistemului imunitar, boli hepatice, leziuni provocate de radiații, afecțiuni oculare sau ale pielii.

Catina: Beneficii presupuse

Studiile clinice desfășurate până în prezent încă nu confirmă toate efectele benefice presupuse ale cătinei.

Ce se știe clar?

Dermatita atopică

În compoziția chimică a cătinei intră acizii grași linoleic și alfa-linoleic.
Utilizarea uleiului de cătină modifică compoziția glicolipidelor de la nivelul celulelor pielii. Uleiul de cătină se obține din semințe sau din pulpa fructului.
Totuși, efectul diminuării simptomelor dermatitei atopice nu a putut fi pus clar în evidență.
Nu se pot face recomandări clare referitoare la durata și dozele administrate.

Ochi uscați

Consumul de acizi grași se asociază cu diminuarea simptomelor de ”ochi uscați”.
Cătina fiind bogată în acid linoleic și alfa-linoleic poate avea efecte benefice la persoanele cu ochii uscați.

Boli cardiovasculare

Efectul antioxidant al cătinei a fost clar demonstrat în numeroase studii științifice.
Acest efect a fost luat în considerare când s-a examinat efectul cătinei la persoane cu arterioscleroză.
Persoanele cu boală cardiacă ischemică (angina pectorala) au afirmat o reducere a frecvenței de apariție a durerii precordiale.
Efectul a putut fi pus în evidență și prin teste de măsurare a performanței cardiace și EKG.
Sunt necesare însă studii mai ample pentru a trage o concluzie.

Ciroza

Rezultatul studiilor clinice de până acum arată îmbunătățirea funcțiilor ficatului și reducerea enzimelor hepatice (ALT și AST).
Deși efectul este promițător, necesită confirmare.

Răceala

Este una din utilizările cele mai răspândite ale cătinei.
Diverse studii de laborator au confirmat efectul imunomodulator al cătinei.
Totuși, în practică nu este un efect semnificativ statistic al cătinei asupra gravității siptomelor de răceală sau asupra duratei.

Diabet

În studii pe animale și pe oameni, cătina (fructe, ulei de cătină) și-a demonstrat efecte antidiabetice.
S-a constatat reducerea glicemiei și a hemoglobinei glicozilate HbA1.
La copiii cu diabet zaharat tip 1, s-a constatat chiar regenerarea celulelor pancreatice.
Sunt necesare însă studii mai multe pentru a putea face recomandări clare.

Hipertensiune

Cătina poate reduce valorile tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
Efectele raportate sunt similare medicamentelor antihipertensive calciu-blocante (nifedipina) și inhibitori de enzimă de conversie (enalapril).
Studiile nu sunt încă suficiente pentru a face recomandări clare.

Ulcer peptic

Efectele cătinei în ulcerul peptic s-au confirmat deocamdată doar pe studii pe animale.
Scade secreția acidă gastrică, vindecă leziunea gastrică sau duadenală. Poate inhiba chiar și unele tulpini de Helicobacter pylori.
Sunt necesare studii clinice care să confirme aceste efecte la om.

Obezitate

Cătina modulează adiponectina, o proteină produsă de adipocite și care este implicată în apariția obezității.
Efectele benefice posibile ale cătinei: reducerea greutății și a circumferinței taliei.

Catina: Precauții

nu sunt puse în evidență efecte toxice ale cătinei
cătina poate accentua efectul medicamentelor anticoagulante și antiagregante (posibil risc de sângerare)
cătina poate accentua efectul hipoglicemiant al medicamentelor utilizate pentru diabet zaharat
cătina poate accentua efectul medicamentelor antihipertensive

Bibliografie:
Food Secure Canada. SEA BUCKTHORN (HIPPOPHAE RHAMNOIDES L.) (FACT SHEET)
Alternative and Complementary Therapies. Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides): An Evidence-Based Systematic Review by the Natural Standard Research Collaboration. 2012

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Accesează cabinetul virtual

Dr. Corina Golovei, Medic Primar ATI: sfaturi tratament durere și infecții, COVID-19, riscuri anestezie, interpretare analize, etc.

Articole Similare

Rămâi conectat

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
18,059CititoriConectați-vă

Accesează cabinetul virtual

Dr. Corina Golovei, Medic Primar ATI: sfaturi tratament durere și infecții, COVID-19, riscuri anestezie, interpretare analize, etc.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente