Prima pagină » Lifestyle » CEAI DE GHIMBIR: Beneficii și Retete

CEAI DE GHIMBIR: Beneficii și Retete

Ceai de ghimbir beneficii – Cum se prepara ceaiul de ghimbir – Retete de ceai din radacina de ghimbir – Ghimbir beneficii – Precautii

Ceaiul de ghimbir, preparat din radacina de ghimbir,este energizant, revigorant și poate fi consumat în loc de cafea sau ceai negru dimineața. Dar aduce, în plus, beneficiile terapeutice ale ghimbirului. Ghimbirul este utilizat din vechime ca remediu natural pentru dureri de gât, tuse, greață, rău de mișcare sau indigestie.
Studiile actuale au pus în evidență componentele antioxidante și antiinflamatoare ale ghimbirului.

Ceaiul de ghimbir este simplu de preparat. Dacă intenționați să-l utilizați în scop terapeutic atunci pregătiți o cantitate mai mare deoarece poate fi păstrat câteva zile la temperatura camerei (iarna) sau la frigider.

Ghimbirul are un gust ușor iute și aromă de lămâie. Dacă vi se pare un pic prea picant se poate dilua cu apă, până ce obțineți gustul dorit.

ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir cu lămâie

Ingrediente pentru 4-5 litri de ceai

2 rădăcini de ghimbir (de aproximativ 6-7 cm fiecare)
2 lămâi medii/ mari
4-5 l apă fiartă
1 lingură de miere (opțional)

Preparare

1.Se pune oala cu apă la fiert, la foc mare, pentru a fi gata până ce pregătim ghimbirul. Se fierbe până ce dă în câteva clocote, dar nu se stinge focul decât în momentul în care adăugăm lămâia și ghimbirul.

2.Rădăcinile de ghimbir se curăță de coajă. Se vor pierde excrescențele neregulate, dar va rămâne suficient ghimbir pentru un ceai preparat în scop terapeutic.
Se dă ghimbirul prin răzătoare (găuri mai mari) sau într-un blender, astfel încât să conservăm și sucul de ghimbir care rezultă.
Aroma este ușor înțepătoare și cu un fin parfum de lămâie.

3.Lămâile se spală bine (cu o perie pentru legume și fructe) și se taie fiecare lămâie în 4 bucăți.

4.Când sunt pregătite și ghimbirul și lămâia, se adaugă în oala cu apa clocotită și se stinge focul. Dacă dorim putem adăuga și o lingură de miere. Va atenua gustul ușor iute al ghimbirului.
Se acoperă oala cu un capac pentru 30 min.

După acest interval de timp, infuzia este gata și ceaiul poate fi consumat.
De obicei, ghimbirul răzuit se scufundă și putem pune ceai cu polonicul direct în cană.
Sau putem folosi o strecurătoare.

Dacă scopul consumului de ceai este terapeutic (tuse, răceală, greață) atunci sunt necesare 2-3 căni de ceai pe zi. Ceaiul se poate păstra la temperatura camerei sau la frigider pentru câteva zile.

Ceaiul de ghimbir astfel preparat poate fi amestecat și cu alt tip de ceai (ceai verde, ceai de fructe etc) până ce ne obișnuim cu gustul specific ghimbirului.

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu

Variante

Ceai de ghimbir cu miere

Ingrediente pentru 1 cană de ceai

1-2 felii dintr-o rădăcină de ghimbir curățată
1 cană de apă fiartă
1 linguriță miere

Preparare

1.se pun feliile de ghimbir direct în cană

2.se adaugă apa fiartă peste ghimbir și se acoperă cana pentru 5-10 min

3.se adaugă miere opțional

Ceai de ghimbir cu turmeric

Ingrediente pentru 1 cană de ceai

1-2 felii de rădăcină de ghimbir curățată de coajă
1 cană de apă fiartă
1 vârf de linguriță de turmeric (curcuma)
1 linguriță miere (opțional)

Preparare

1.se pune ghimbirul și turmericul direct în cană

2.se toarnă apa clocotită peste ingrediente și se acoperă cana pentru 5-10 min

3.se îndulcește cu miere sau zahăr brun (opțional)

Turmericul face parte din ingredientele cu proprietăți antiinflamatoare și va spori efectele benefice ale ghimbirului. În același timp va accentua și gustul picant. De aceea, mierea sau zahărul brun vor fi de folos.

Precauții

Ghimbirul este considerat, în general, un aliment sigur. Dar trebuie precauție dacă decideți să-l consumați în scop terapeutic.

Ceaiul de ghimbir este energizant, fiind o bună altenativă pentru cafea. Dar trebuie consumat cu moderație și evitat seara dacă aveți insomnii.

Unele persoane cu reflux gastroesofagian sau gastrită, pot să nu-l tolereze foarte bine.

Ceaiul de ghimbir stimulează diureza și de aceea este preferabil consumul în prima parte a zilei.

Ghimbirul are un efect anticoagulant recunoscut. De aceea, nu ar trebui consumat în ultimele 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală. Crește riscul de sângerare.
Din același motiv, consumul regulat de ceai de ghimbir nu este recomandabil dacă avem tratamente cu medicamente anticoagulante sau antiagregante.

Femeile însărcinate trebuie să se sfătuiască cu medicul despre consumul de ceai de ghimbir.

Deși ceaiul de ghimbir poate avea multe efecte benefice, nu este recomandabilă întreruperea vreunui tratament prescris de medic pentru a ne trata cu ceai de ghimbir.

Surse:
Evaluation of Daily Ginger Consumption for the Prevention of Chronic Diseases in Adults: A Cross-Sectional StudyNutrition. 2017 
Herbal Medicine: Biomolecular And Clinical Aspects: The Amazing And Mighty Ginger. 2nd ed. Boca Raton, Florida: CRC Press/Taylor & Francis; 2011

 

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu