Cele mai bune alimente la fiecare decadă de vârstă

La 20 de ani: Alimente cu proteine

alimente cu proteine

Proteinele ajută la dezvoltarea musculaturii și la reparațiile musculare. Este important când facem sport. La această vârstă sunt de ales proteinele complete care au toți cei 20 de aminoacizi esențiali. Dar și proteine din surse vegetale care aduc și o cantitate importantă de fibre.

Ce alimente alegem: carne slabă, pește, lactate, fasole, linte, nuci, semințe, tofu.

La 20 ani: Carbohidrați complecși

alimente cu carbohidrați complecși

Carbohidrații sunt sursa de energie preferată a organismului. Carbohidrații complecși se digeră mai lent și ne mențin sătui mai mult timp.

Ce alegem: fasole, quinoa, orz, pâine din făină integrală.

La 20 ani: Alimente cu calciu

alimente cu calciu

Până la vârsta de 20 de ani se formează încă masă osoasă. Ulterior masa osoasă se pierde progresiv. De aceea, este bine să participm prin alimentație la formarea unor oase sănătoase la această vârstă.

Ce alegem: lapte, iaurt, kefir, brânzeturi.
Pe lângă calciu, lactatele aduc și proteine, potasiu sau vitamina D care ajută la absorbția calciului.

La 30 ani: Fructe bogate în antocianine

alimente cu antocianine

La 30 de ani este bine să începem să ne orientăm alimentația cât mai mult către stilul mediteranean. Dieta mediteraneană bazată pe legume și fructe, practicată a la long, previne apariția bolilor cardiace, a diabetului și a altor afecțiuni. Dovezile științifice sunt deja multiple.

O alegere inteligentă sunt fructele bogate în antocianine cu efect antioxidant puternic. Dar și cu aport semnificativ de vitamina K, vitamina C, potasiu și alte minerale esențiale.

Ce alegem: struguri negri, cireșe, fructe de pădure, prune.

La 30 ani: Alimente cu fier

fier

Fierul este esențial pentru ca globulele roșii (hematii) să poată transporta oxigenul la țesuturi. Lipsa de fier provoacă anemie.

Femeile tinere au mai frecvent anemie prin deficit de fier.

Ce alegem: carne slabă sau surse vegetale de fier, cum sunt spanacul, fasolea, stafidele.

La 30 ani: Pește gras

alimente cu omega 3

Acizii grași omega 3 sunt nutrienți care protejează inima și creierul. Femeile însărcinare, cele care alăptează și, în general, femeile la 30 de ani este bine să aibă aport corespunzător de acizi grași mono- și polinesaturați.

Peștele gras este bogat în omega 3, dar sunt de preferat variante cu cel mai mic risc de contaminare cu mercur.

Ce alegem: somon, sardine, păstrăv.

La 40 ani: Alimente fermentate

alimente fermentate

Flora intestinală este importantă pentru funcționarea sistemului imunitar, dar și a sănătății în general. Cu cât avansăm în vârstă, cu atât este mai important să ne preocupăm de microflora intestinală.

Alimentele care conțin probiotice (bacterii bune) sau prebiotice (hrană pentru bacteriile bune) ne ajută să ne menținem sănătatea digestiei.

Surse de probiotice: iaurt, kefir, brânza fermentată (tip cedar, gouda, mozarella), varza murată și alte murături.

Surse de prebiotice: ceapa, usturoi, sparanghel, fasole, anghinare, fasole.

La 40 ani: Cereale integrale

Cerealele integrale sunt o parte importantă a dietei echilibrate. Fac pereche bună cu proteinele din carne slabă. Aduc și fibre și sunt sățioase.

Ce alegem: grâu, orz, ovăz, bulgur, quinoa, orez, porumb

La 40 ani: Fructe și legume

Dacă nu ai schimbat dieta către varianta mediteraneană până acum, la 40 de ani este momentul să te decizi. Unul din efectele ei benefice este și protecția față de boala Alzheimer. Carnea nu este exclusă, dar se consumă cât mai rar. Există și varianta dietei pesco-mediteraneene dacă ești iubitor de pește.

Ce alegem: fructe și legume divers colorate, bogate în antioxidanți, fironutrienți, vitamine și minerale.

La 50 ani: Alimente bogate în fibre

alimente cu fibre

Fibrele alimentare combat constipația și contribuie la sănătatea digestiei. Legume bogate în fibre sunt brocoli, conopida, varza care aduc și un aport semnificativ de apă menținând hidratarea.

La 50 ani: Alimente antiinflamatoare

Artrita este o afecțiune ce debutează după 50 ani. Inflamația este procesul însoțitor. Alimentația poate contribui pozitiv, chiar dacă nu poate vindeca această afecțiune.

Ce alegem: alimente și ingrediente cu efecte antiinflamatoare cum sunt turmeric și ghimbir.

La 50 ani: Proteine din surse vegetale

Proteinele din surse vegetale ne permit reducerea consumului de carne și de grăsimi saturate. Scade astfel riscul de a avea nivel mare de colesterol și boli de inimă.

Ce alegem: fasole, linte, năut, tofu, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui

La 60+ ani: Ouă

Colina este un nutrient important pentru memorie, dispoziția psihică, controlul muscular sau metabolizarea grăsimilor. Necesarul zilnic de coină este de 55g la bărbați și 450g la femei.
Ouăle sunt o sursă importantă de colină.

La 60+ ani: Ulei de măsline

Sănătatea inimii este esențială în această decadă. Uleiul de măsline este o sursă de grăsimi nesaturate care ajută inima și creierul.
Poți stropi ușor legumele pe care le pui la salată sau pe care le pregătești la cuptor.

Cum eviți durerile musculare și articulare după 50 ani

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente