Anunțuri publicitare
ian. 12, 2019 Servus Expert Doctorul zilei, Sănătate Niciun comentariu

ANALIZE de SÂNGE. Care sunt cele mai importante și interpretarea lor

Expresia ”mi-am făcut toate analizele și erau bune” este, cu adevărat, o greșeală. Nu ne putem face toate analizele de sânge și nici nu este necesar. Putem face, în schimb, analize de sânge inițiale care vor orienta medicul căutarea diagnosticului.

Este preferabil să facem aceste analize de sânge la indicația medicului care are în minte ceea ce caută, în funcție de simptomele pe care le avem. Dacă vrem doar să menținem sănătatea sub control, verificând din când în când, anumite valori, atunci trebuie să înțelegem ce arată aceste analize de sânge.

Atenție însă: următoarele analize de sânge ORIENTEAZĂ către un diagnostic, dar nu-l stabilesc cu certitudine.

ANALIZE de SÂNGE – hemoleucograma

Este una din acele analize de sânge care ne orientează cel mai rapid dacă ceva nu este în regulă cu sănătatea.

Medicul se ghidează pentru început asupra problemelor celor mai importante: infecție și anemie. După rezultate știe dacă este necesar să solicite și alte investigații care să lămurească o cauză a anemiei, a infecției sau a altei dereglări pe care o observă pe această analiză.

Deci hemoleucograma, ca și multe alte analize de sânge, ORIENTEAZĂ un diagnostic, nu-l stabilește cu certitudine.

Care sunt valorile cele mai importante?

1. numărul de leucocite/globule albe  

♦ pentru adult este considerată crescută o valoare de peste 11000/ mm³

  • cel mai frecvent înseamnă că există un proces inflamator și infecție; organismul se luptă cu o infecție și ”soldații” lui sunt leucocitele
  • alte situații în care crește numărul de leucocite: leucemia, policitemia vera, artrita reumatoidă, anumite medicamente folosite (de exemplu corticosteroizii)

♦ pentru adult este considerată scăzută o valoare sub 4000/ mm³

Cauza scăderii este un proces care afectează producția de leucocite la nivelul măduvei osoase. Exemplele cele mai importante:

  • infecții virale
  • cancer
  • boli autoimune: lupus, poliartrita reumatoidă ș.a.
  • chimioterapie

Cauzele creșterii sau scăderii leucocitelor vor fi investigate cu alte tipuri de analize.

2. numărul de eritrocite/ hematii sau globule roșii
  • valori normale = 4,5-5,9 mil/mm³ la bărbat și 4,1-5,1 mil/ mm³ la femeie
3. hemoglobina Hb
  • la bărbați: 13,5-17,5 gr/dl 
  • la femei:  12-15,5 gr/dl

Aceste două valori se referă la eritrocite/hematii și la cantitatea de hemoglobină – proteina care transportă oxigenul la celule

Hb scăzută și Număr de eritrocite scăzut înseamnă anemie.

Cauzele anemiei pot fi

  • lipsa de fier
  • lipsa de vitamina B12
  • lipsa de folat
  • sângerare
  • cancer
  • boli renale
  • boli hepatice
  • hipotiroidism
  • sângerare

Cauzele anemiei vor trebui investigate cu alte analize.

Hb crescută și Număr de eritrocite crescut poate însemna:

  • policitemie vera (o afecțiune în care măduva osoasă produce prea multe eritrocite/hematii)
  • boli pulmonare
  • deshidratare
  • traiul la mari altitudini
  • fumat
  • arsuri
  • exerciții fizice intense

Cauzele creșterii numărului de hematii/eritrocite vor necesita alte investigații pe care medicul le consideră necesare.

Anunțuri publicitare
Anunțuri publicitare
Newsletter

ANALIZE DE SÂNGE – care ne spun  despre funcția rinichilor

♦ Creatinina
  • valori normale = 0,8-1,2 mg/dl

Creșterea peste normal a creatininei poate indica faptul că rinichii sunt în suferință. Este vorba despre așa- numita insuficiență renală. Dar singură valoarea creatininei nu poate lămuri diagnosticul, cauza insuficienței renale. Medicul nefrolog sau urolog va stabili și alte investigații.

♦ Acid uric
  • valori considerate mari:

femei: peste 6 mg/dl

bărbați: peste 7 mg/dl

Acidul uric este un ”deșeu” care rezultă din prelucrarea purinelor (compuși prezenți în ceea ce mâncăm, în special în carne)

Creșterea acidului uric poate declanșa guta – o boală care produce atât probleme articulare cât și litiaza renală (pietre la rinichi)

ANALIZE de SÂNGE – profilul lipidic optim

Profilul lipidic are câteva valori care se interpretează împreună și care ne informează în special despre riscul nostru de a face arterioscleroză (prin depunerea de placarde de grăsime pe vase) și boli de inimă/vase de sânge.

Arterioscleroza are consecințe grave, infarctul de miocard fiind cea mai cunoscută dintre ele.

De aceea, este util să ne cunoaștem profilul lipidic și să luăm măsuri pentru a controla aceste valori,  mai ales că măsurile cele mai importante țin de schimbarea stilului de viață: exerciții fizice 30 min/zi și dietă echilibrată.

Valori normale:

♦ Colesterol total: sub 200 mg/dl

♦ LDL- colesterol: sub 70-100 mg/dl

♦ HDL- colesterol: peste 60 mg/dl

♦ Trigliceride: sub 150 mg/dl

Anunțuri publicitare
Anunțuri publicitare
Newsletter

ANALIZE de SÂNGE care ne spun despre funcția ficatului

♦ ALT sau alanin-aminotransferaza și AST sau aspartat aminotransferaza : normal sub 32-35 U/l pentru femei și sub 40-50 U/l pentru bărbați

♦ Bilirubina totală: normal 1,2 mg/dl 

Boli ca hepatita și ciroza afectează ficatul și îl împiedică să desfășoare funcțiile:

ALT și AST cresc în:

  • hepatită
  • ciroză
  • abuz de alcool
  • mononucleoză
  • consumul uor medicamente: statine (pentru scăderea colesterolului), aspirină, somnifere

Bilirubina crește în situațiile în care ficatul nu poate elimina corespunzător bila, pentru că este blocat canalul de eliminare:

ANALIZE de SÂNGE – Calciu, Magneziu, Fier, Glicemie

Calciu total – normal 8,5-10,3 mg/dl
Calciu ionizat – normal peste 4,g mg/dl

Valori crescute pot însemna:

  • probleme cu tiroida sau paratiroidele (glande vecine cu tiroida)
  • cancer
  • tuberculoză, HIV/AIDS
  • statul prelungit în pat
  • exces de vitamina D

Valori scăzute pot însemna:

  • funcționare anormală a glandelor paratiroide
  • prea puțin Magneziu și Vitamina D în sânge
  • pancreatita
  • insuficiența renală
Magneziu – normal = 1,5-2,5 mEq/l

Este important pentru buna funcționare a inimii și a sistemului nervos.

Valori scăzute pot însemna:

  • prea puțin magneziu în dietă
  • probleme intestinale care reduc absorbția de magneziu
  • probleme renale
  • chimioterapie cu Cisplatin, Amfotericina B sau unele antibiotice
  • diabet
  • disfuncția glandelor paratiroide sau a tiroidei
  • sarcină și alăptare

Unii specialiști consideră că determinarea magneziului în sânge nu are o valoare prea mare pentru că majoritatea rezervelor de magneziu ale organismului se află în oase și nu în sânge.

Feritina normal: 20 – 500 ng/ml la bărbat și 20 – 200 ng/ml la femeie

Feritina este o proteină din sânge care ajută medicul să înțeleagă ce rezerve de fier are organismul.

  • o valoare scăzută înseamnă anemie
  • o valoare crescută poate însemna: artrită reumatoidă sau altă boală inflamatorie, afecțiuni hepatice, hipertiroidism, hemocromatoză (o afecțiune în care absorbim prea mult fier din ceea ce mâncăm), porfirie (o afecțiune mai rară )

Pentru a interpreta corect fierul din organism trebuie luate în calcul încă două analize:

sideremia:  valori normale 59 – 158 mg/ dl la bărbați, 37 – 145 mg/ dl la femei

transferina: valori normale 200 – 360 mg/ dl sau 2- 3 gr/l

ANALIZELE de SÂNGE – Glicemia 

Valori normale: 70-108 mg/dl

Valori crescute/ scăzute sunt totdeauna legate de incapacitatea panceasului de a regla glicemia cu ajutorul insulinei(VEZI⇒.

Anunțuri publicitare
Anunțuri publicitare
Newsletter

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: