Chec cu ciuperci – o rețetă dietetică delicioasă și rapidă. Este un chec aperitiv pe care-l puteți prepara și la ocazii, dar și în zilele obișnuite pentru că este foarte gustos rece sau la temperatura camerei.
Ciupercile au multe componente benefice, proteinele și fibrele fiind cele mai cunoscute. În plus, au și alți nutrienți benefici:
- seleniu, prin care ciupercile acționează ca antioxidanți, ajutând organismul la reparațiile celulare
- vitamine B și D din sursă vegetală
Checul cu ciuperci îl veți face conform rețetei de câteva ori, dar apoi veți vedea că se pot modifica ingredientele după imaginație și în funcție de ceea ce rămâne prin frigider. Dacă păstrăm ciupercile ca bază, totdeauna va ieși delicios.
INGREDIENTE
- 6 ouă
- 6 linguri de făină (puteți folosi făina integrală)
- 800 g ciuperci feliate din conservă
- 1 conservă de porumb dulce (facultativ)
- 4 fire de ceapă verde ( sau 2 cepe medii ) tocate fin
- 3 ardei capia tăiați mărunt
- 300 g cașcaval ras
- 1 legătură de pătrunjel/ mărar
- 100 g unt
- 3 linguri de smântână
- 1 praf de copt
- sare, piper
Chec cu ciuperci
PREPARARE
Pasul 1
Într-o tigaie mai înaltă se călește ceapa în unt. Untul poate fi înlocuit cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline.
Apoi adăugăm ciupercile din conservă, scurse de zeamă și clătite. Eu am folosit o combinație de ciuperci: pleurotus, proaspete, și ciuperci din conservă.
Ciupercile proaspete le-am mărunțit cu robotul de bucătărie.


Prepararea termică nu trebuie să fie îndelungată. La distanță de 5 min putem adăuga fiecare componentă: ardei, verdeață, cașcaval, porumb dulce din conservă.



Compoziția preparată termic aproximativ 20-25 min rămâne în tigaie, să se răcorească.
Pasul 2
Albușurile se bat cu un praf de sare până ce se obține o compoziție fermă. Apoi adăugăm pe rând gălbenușurile.
Această parte se pregătește cu mixerul, dar odată încorporate gălbenușurile, renunțăm la mixer.
Vom adăuga cele 6 linguri de făină, pe rând, amestecând ușor cu lingura.
În final adăugăm praful de copt.



Pasul 3
Compoziția pregătită termic și răcorită se amestecă, într-un castron mare, cu compoziția de ouă și făină.
Adăugăm și 2-3 linguri de smântână. Dar putem renunța la ea dacă dorim un chec mai dietetic.
Potrivim gustul de sare și putem adăuga puțin piper/ coriandru măcinat.
Compoziția bine omogenizată se toarnă în două forme de chec și se pune în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, pentru 45-50 min.

Este preferabil să-l lăsați să se răcească înainte de a-l tăia, dar nu în formele de chec pentru că se umezește.
Este delicios rece, a doua zi, dar dacă nu vă puteți abține, merge și călduț. Se poate servi lângă o felie de brânză bună. Este sățios și poate compune o cină.
Sau poate fi servit ca aperitiv chiar și la o masă festivă. Nu vă va face de rușine, din contră.
Și dacă tot am vorbit de ciuperci: