Prima pagină » Sănătate » COLESTEROL CRESCUT : cauze, semne, prevenire eficientă

COLESTEROL CRESCUT : cauze, semne, prevenire eficientă

COLESTEROL CRESCUT : cauze, semne, prevenire eficientă. Ne punem diferite întrebări legate de colesterol, dar nu toate răspunsurile au o bază științifică.
Colesterolul este o substanță care circulă în sângele nostru legată de proteine, nu singură.
Organismul are nevoie de colesterol pentru a construi celule normale, dar când colesterolul este ridicat în sânge (nivel peste normal), poate crește riscul cardiovascular.

olesterol crescut : cauze

COLESTEROL CRESCUT : cauze, semne, prevenire eficientă

1.Care sunt tipurile de colesterol?

Colesterolul este o substanță conținută în grăsimile (lipidele) din sânge. Colesterolul este transportat în sânge atașat de proteine. Această combinație colesterol-proteină se numește lipoproteină.

Diferitele tipuri de colesterol se clasifică după tipul de lipoproteină în care colesterolul este încorporat pentru a fi transportat. Aceste tipuri sunt:

LDL (low density lipoprotein) sau colesterolul ”rău”

-numit astfel deoarece poate îngroșa pereții arterelor făcându-le mai strâmte și mai rigide. Depozitele de colesterol din artere vor face sângele să circule mai greu. Ca urmare, inima nu va primi un aport optim de oxigen, ceea ce va crește riscul de infarct.

-nici creierul nu va primi aportul necesar de oxigen, crescând astfel riscul de accident vascular cerebral.

HDL (high-density lipoprotein) sau colesterolul ”bun”

-care ”culege” excesul de colesterol din sânge și îl transportă la ficat. De aceea este bună o valoare crescută a HDL, cel puțin teoretic.

Vă recomandăm:  Infarct miocardic - Atac de cord. Cum prevenim eficient?

2.Ce simptome produce colesterolul mărit ?

Colesterolul ridicat nu produce niciun simptom care să avertizeze că avem o problemă. Până ce nu se va declanșa o afecțiune generată de colesterolul crescut, simpla creștere a valorii lui sanguine nu produce simptome.

3.Care sunt cauzele pentru care avem colesterol mărit ?

Factori pe care îi putem controla și care generează creșterea LDL și scăderea HDL sunt:

inactivitatea

obezitatea

dieta nesănătoasă

Factori pe care nu-i putem controla sunt:

moștenirea genetică/factorii ereditari pot dicta ca celulele noastre să nu poată îndepărta eficient colesterolul LDL sau ca ficatul să producă prea mult LDL

4.De ce crește colesterolul?

Pot genera creșterea colesterolului:

a. dieta

– grăsimile saturate care se găsesc în produsele animale
grăsimile trans care se găsesc în semipreparate sau alimentele  procesate
Scopul utilizării grăsimilor trans de către producători este acela că ajută la prelungirea termenului de garanție, deci a prospețimii, și îmbunătățesc și aspectul.

b. obezitatea

-un indice de masă corporală de 30 sau mai mult crește riscul de a avea un colesterol ridicat
-taliei – 102 sau mai mult pentru bărbați și 89 sau mai mult pentru femei

Aceste valori sunt de obicei conexate și cu un colesterol mare.

c. lipsa de mișcare, de exerciții fizice

Exercițiile fizice ajută la creșterea HDL, care va ajuta, la rândul său la eliminarea LDL.

d. fumatul

Afectează pereții vasculari făcându-i mai susceptibili de a acumula depozite de grăsime și, de asemenea, reduce nivelul HDL.

e. diabetul

Nivelul ridicat al glicemiei contribuie la creșterea LDL și scăderea HDL. De asemenea, sunt afectați pereții vasculari.

COLESTEROL CRESCUT: cauze, semne, prevenire eficientă

5.Ce complicații generează colesterolul ridicat în sânge?

Colesterolul ridicat în sânge generează, în timp arterioscleroză. Pe scurt, această afecțiune are la bază acumularea periculoasă de colesterol și alte depozite în pereții arterelor. Aceste depozite, sub formă de plăci, pot reduce fluxul sanguin prin artere.

Urmările sunt:

Vă recomandăm:  TRANSPIRAȚIA EXCESIVĂ sau HIPERHIDROZA: cauze și soluții

a. durere în piept / durere toracică

Dacă sunt afectate arterele coronare (cele care transportă sânge către propria inimă) se poate declanșa durere în piept de cauză anginoasă (angina pectorală). Aceasta semnalizează că inima nu este suficient irigată cu sânge. Este un important semnal de alarmă care trebuie să ne trimită la cardiolog.

b. infarctul de miocard

Dacă o placă de colesterol se rupe, la acel nivel se poate forma un cheag de sânge. Acesta poate bloca fluxul sanguin prin acea arteră. Dacă alimentarea cu sânge a unei porțiuni a cordului încetează, va urma un infarct de miocard.

c. atacul vascular cerebral

Mecanismul este similar cu cel descris mai sus, pentru inimă. Dacă fluxul sanguin într-o anumită parte a creierului se blochează, apare accidentul vascular cerebral.

6.Cum putem preveni creșterea colesterolului LDL?

a. Dieta cu sare mai puțină, bogată în fructe, legume și cereale integrale (dieta DASH este aprobată de American Heart Association, deoarece studiile științifice susțin eficiența ei în reducerea riscului cardiovascular).

b. Reducerea cantității de grăsimi animale.

c. Scăderea în greutate și menținerea unei greutăți normale.

d. Oprirea fumatului.

e. Exerciții fizice minimum 30min pe zi.

f. Consum moderat de alcool.

7.Când ne adresăm la medic?

Întreabă medicul de familie dacă ar trebui să faci o analiză a colesterolului din sânge. Recomandările variază cu vârsta. Retestarea este necesară de obicei la 5 ani dacă totul este normal la prima testare.

Medicul poate recomanda o testare mai frecventă dacă există un risc familial (rudele apropiate au un colesterol ridicat) sau dacă sunt asociate hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul.

Vă recomandăm:  STEATOZA HEPATICĂ sau FICAT GRAS: ce trebuie să știm?

Profilul lipidic este testul care se face din sânge pentru a măsura cantitatea de colesterol și cea de trigliceride.

Rezultatul acestui test te informează despre riscul de a face arterioscleroză. Deoarece simpla valoare crescută a colesterolului nu creează simptome, profilul lipidic este un important instrument de diagnostic și de estimare a riscului cardiovascular.

Colesterol crescut: cauze, semne, prevenire eficientă

8.Ce analize alcătuiesc profilul lipidic?

1. Colesterolul total

2. LDL-colesterolul

3. HDL-colesterolul

4. Trigliceridele – sunt alte tipuri de grăsimi din sânge. Când mâncăm, organismul convertește toate caloriile de care nu avem nevoie în trigliceride.
Acestea sunt depozitate în celulele adipoase. Creșterea trigliceridelor se asociază cu: obezitatea, consumul exagerat de dulciuri sau alcool, sedentarismul, diabetul zaharat cu nivele crescute ale glicemiei.

Pagina următoare:
Care sunt valorile colesterolului care trebuie să ne alarmeze?

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *