Conopida romanesco sau brocoli romanesco
Romanesco este o legumă înrudită cu conopida, dar și cu brocoli. Un fel de struțo-cămilă sau ”brocolopidă”. Aparțin aceleiași familii de plante, dar romanesco este mai crocantă, cu aromă mai delicată și un gust puțin dulceag.

În ceea ce privește aportul de nutrienți, o porție de conopidă romanesco de aproximativ 115g aduce:
–97% din aportul zilnic necesar de vitamina C
–34% din aportul zilnic necesar de vitamina K
Dacă avem o dietă bazată pe fructe și legume și dorim să încercăm arome și gusturi noi, rețeta de conopidă romanesco este un bun prilej.
CONOPIDĂ ROMANESCO și SOS DE IAURT
INGREDIENTE:
2 conopida romanesco
1/2 pachet de unt
ulei de măsline
sare, piper, coriandru boabe, busuioc uscat
Pentru sos:
1-2 iaurturi grecești
hrean dat pe răzătoare (eventual din cel conservat în borcan, cu oțet)
3-4 căței de usturoi zdrobiți
zeama de la 1 lămâie
mentă uscată și mărunțită

PREPARARE:
Pasul 1:
se spală conopida romanesco, având grijă să nu rupem buchețelele, să rămână întreagă
se pune la fiert, într-o oală cu apă care deja clocotește
se adaugă 1 linguriță de sare, boabe de piper și corindru
se lasă la fiert 10 min, la foc moderat
între timp se topește untul la foc redus și se aromează cu busuioc și coriandru; se sărează după gust
Pasul 2:
în tava cuptorului se pune hârtie de copt
se așează cele 2 bucăți de conopida romanesco scoase de la fiert și scurse de apă
se ung cu unt topit, cu ajutorul unei pensule
se potrivește cuptorul la 180 grade pentru 40 min
la jumătatea intervalului ( după 20 min de stat în cuptor) se toarnă ușor peste ele restul de unt topit și aromat

Dacă dorim să le păstrăm ca mâncare de post sau să reducem numărul de calorii, putem să ungem conopida cu ulei de măsline.
Conopida romanesco astfel preparată se poate servi cu sosul de iaurt, pregătit în timp ce conopida stă la cuptor.
Sosul de iaurt se obține amestecând ușor ingredientele.
Conopida romanesco se servește caldă, stropită din abundență cu sos de iaurt.Gustul ei puțin dulceag se combină perfect cu iaurtul ușor picant.
Poftă bună!