- Advertisement -

Consumul crescut de ciuperci reduce riscul de cancer

Consumul crescut de ciuperci poate reduce riscul de cancer, spun cercetătorii.

Ciupercile conțin vitamine, nutrienți și antioxidanți. Oricine consumă o cantitate zilnică de 18g de ciuperci beneficiază de reducerea riscului de apariție a tumorilor.

Specialiștii au analizat rezultatele a 17 studii legate de consumul de ciuperci și efectuate între 1966-2020. Per total metaanaliza a inclus peste 19500 de persoane.

Ciupercile sunt bogate în vitamine, nutrienți și antioxidanți. Iar combinația de compuși bioactivi ajută la diminuarea riscului de cancer.

Rezultatul s-a confirmat statistic pentru toate tipurile de cancere, dar în special pentru cancerul mamar.

''Ciupercile sunt bogate în ergotioneină care este un antioxidant unic și puternic și protector celular. 
Completarea rezervelor de antioxidanți din organism poate ajuta la combaterea stresului oxidativ și la reducerea riscului de cancer''.spun autorii.

Sunt multe tipuri de ciuperci. Dar nu pare să conteze varietatea pe care o preferăm.

Analiza statistică a stabilit și faptul că oricine consumă 18g de ciuperci zilnic are un risc cu 45% mai mic de a face cancer.

Co-autorul studiului, Profesor John Richie de la Penn State College of Medicine, afirmă că:

''Toate aceste date aduc dovezi importante despre efectele protective ale ciupercilor împotriva cancerului. Sunt necesare studii pe viitor care să arate mai clar mecanismul de acțiune și impactul în diferite forme de cancer.''

Ce este stresul oxidativ?

Radicalii liberi sunt molecule instabile care rezultă în urma reacțiilor metabolice din organism.

Radicalii liberi pot provoca afectarea ADN-ului celular prin procesul de oxidare (stres oxidativ).

În ultimii ani cercetătorii au stabilit rolul stresului oxidativ în apariția diferitelor boli. Și, de aceea, au apărut și cercetări legate de efectul antioxidant al anumitor alimente.

Rolul antioxidanților ar fi acela de a neutraliza radicalii liberi și a ne crește capacitatea de apărare față de efectele secundare ale stresului oxidativ.

Dieta defectuoasă răspunde de apariția a 4% din cancere.

Alimentația bazată pe legume, fructe, cereale, cu consum redus de carne roșie și alimente procesate este considerată alimentație sănătoasă.

În acest tip de alimentație, ciupercile pot face parte constant pentru a beneficia de efectele lor protectoare.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
18,615CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente