Aportul normal de sare și cum este influențată imunitatea?

Sarea este necesară organismului, dar excesul de sare poate provoca multe neajunsuri sănătății noastre. Exces de sare înseamnă tot ceea ce depășește 2300 mg sodiu/zi la omul sănătos sau 1500 mg sodiu/ zi la hipertensivi. Noile cercetări observă chiar afectarea funcției sistemului imunitar prin consum exagerat de sare.

Cantitatea de sodiu recomandată pentru o zi este de 2300 mg. Aceasta înseamnă aproximativ 1 linguriță de sare pe zi în cazul în care nu avem afecțiuni. O linguriță de sare conține cele 2300 mg sodiu.

Dieta DASH, special concepută de experți pentru hipertensivi, recomandă 1500 mg de sodiu pe zi observând eficiența în scăderea tensiunii arteriale.

Dieta poate influența imunitatea

Ceea ce mâncăm influențează funcțiile organismului nostru. Inclusiv sistemul imunitar.

Nutriția afectează microbiomul și funcția de barieră a intestinului, este implicată în dezvoltarea inflamației și în funcționarea leucocitelor, celule cu care organismul se apără.

Stilul de alimentație pe care îl adoptăm pentru ani și ani poate să crească riscul unor afecțiuni dacă facem greșeli constante.
Consumul de grăsimi saturate, de alimente ultraprocesate, cu exces de zahăr sau sare sunt greșeli frecvente de nutriție.

Află mai mult: Trebuie stimulat sistemul imunitar?

Efecte ale consumului crescut de sare

Nivelul de sodiu (Na) din sânge este esențial pentru menținerea echilibrului fluidelor în organism, dar și pentru funcționarea normală a nervilor și a inimii.

Pe de altă parte, consumul prea mare de sare (NaCl) are efecte negative. De exemplu, creșterea tensiunii arteriale.

După ce mâncăm, nivelul sodiului din sânge crește temporar. Cercetările recente au observat și faptul că sodiul în exces se acumulează în țesuturile afectate de inflamație.
Și deoarece celulele sistemului imunitar sunt implicate în reacția inflamatorie și acestea vor fi afectate.

Studiul a apărut recent în revista Circulation. Autorii studiului au observat că sarea pătrunde intracelular.
Efectul imediat este inhibarea enzimelor care controlează lanțul de reacții prin care celula își produce energie.

Cercetătorii au analizat rezultatele a două trialuri clinice.
Primul trial a evaluat efectele sării după consumul de pizza. Al doilea trial, după consumul de tablete de sare pe fondul unei diete normale.

De asemenea, cercetarea a analizat efectul consumului de sare în mod special asupra celulelor sistemului imunitar.

Imediat după masă, creșterea nivelului de sodiu s-a dovedit că inhibă enzimele implicate în lanțul respirator celular. Celula va utiliza mai puțin oxigen și funcțiile ei vor fi afectate.

Efectul negativ al sării apare chiar și după o singură masă, dar nu se menține a la long.
Deci, nu doar o singură masă cu exces de sare ne poate afecta imunitatea. Ci, ca de obicei, excesele constante.

Ce vitamine stimulează imunitatea?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente