Prima pagină » Sănătate » Cum influențează GLICEMIA CRESCUTĂ nivelul de colesterol?

Cum influențează GLICEMIA CRESCUTĂ nivelul de colesterol?

Cum influențează glicemia crescută nivelul de colesterol – Cum menține insulina nivelul glicemiei – Ce este rezistența la insulină – Cum sunt cuplate metabolismul carbohidratilor și metabolismul grăsimilor – Cum ne dăm seama de rezistenta la insulina și sindrom metabolic –

Glicemia crescută determină complicații în timp, chiar dacă poate să nu dea niciun simptom mulți ani la rând. Creșterea nivelului de colesterol este doar una din aceste complicații.
Fenomenul numit rezistența la insulină explică legătura glicemiei cu colesterolul. Celulele corpului nu mai răspund corect la insulina secretată de pancreas.
Efectele sunt: LDL-colesterol crescut și trigliceride crescute. Consecința acestor modificări este creșterea riscului de boli cardiace și de accident vascular.
Controlul corect prediabetului și al diabetului înseamnă nu doar menținerea glicemiei normale, ci și reducerea riscului cardiac.

glicemia crescută nivelul de colesterol

Cum influențează glicemia crescută nivelul de colesterol?

Cum acționează insulina în mod normal?

După ce mâncăm, în tractul digestiv are loc digestia alimentelor și din carbohidrați rezultă o anumită cantitate de glucoză. Glucoza este absorbită din intestin în sânge și determină o creștere a glicemiei.

Acum intervine insulina – un hormon secretat de pancreas. Creșterea glicemiei este semnalul că pancreasul trebuie să elibereze insulina. Rolul ei este de a readuce la normal nivelul glicemiei în timp cât mai scurt.

Cu cât glicemia este mai mare, cu atât este nevoie de mai multă insulină produsă de pancreas.

Insulina facilitează pătrunderea glucozei din sânge în interiorul celulelor pentru a fi folosită ca și ”combustibil”. După ce intră glucoza în celule, nivelul glicemiei scade.

Insulina este singurul hormon cu efect hipoglicemiant din organism.

Pe lângă efectul asupra glicemiei, insulina mai are un rol important: blochează degradarea grăsimilor în acizi grași, fenomen numit lipoliză.
Crește astfel nivelul de trigliceride și LDL-colesterol.

Ce este rezistența la insulină?

Rezistența la insulină este fenomenul metabolic în care nu există efectul scontat la cantitatea de insulină produsă de pancreas.

Celulele nu răspund corect la insulină și nu preiau suficient glucoza din sânge. Glicemia rămâne mare.
Ca urmare, pancreasul ”înțelege” că trebuie să producă mai multă insulină pentru a rezolva problema glicemiei.

Cum influențează glicemia crescută nivelul de colesterol?

Cu cât se secretă mai multă insulină, cu atât este mai pronunțat și efectul ei de creștere a trigliceridelor și LDL-colesterolului.
Apare astfel dislipidemia diabeticului, adică tulburarea metabolismului grăsimilor ce urmează glicemiei crescute.

Consecința pe termen lung este apariția plăcilor de grăsime în pereții vaselor de sânge – arterioscleroza. Se explică astfel riscul crescut de infarct miocardic și accident vascular la persoanele cu diabet.

Rezistența la insulină este considerată actualmente un stadiu precursor pentru prediabet și diabet.

Click aici pentru a afla despre Colesterol crescut: cauze, semne, prevenire eficientă

Cum influențează glicemia crescută nivelul de colesterol?

De ce apare rezistența la insulină?

Sunt mai multe mecanisme presupuse că ar fi răspunzătoare de rezistența la insulină:
-defecte genetice ale celulelor asupra cărora acționează normal insulina
-autoanticorpi formați de sistemul imunitar împotriva insulinei
-degradarea accelerată a insulinei

Obezitatea este cea mai frecventă cauză de apariție a rezistenței la insulină.

Inflamația joacă și ea un rol în apariția acestor modificări metabolice. Ipoteza este susținută de faptul că analiza numită Proteina C Reactivă (și care detectează inflamația) este, de obicei, crescută la persoanele cu rezistență la insulină și sindrom metabolic.

Cum influențează glicemia crescută nivelul de colesterol?

Cum ne dăm seama de rezistența la insulină?

American Association of Clinical Endocrinologist (AACE) a formulat ca și criterii de diagnostic pentru sindromul rezistenței la insulină:
1.Indice de Masă Corporală peste 25
2.Trigliceride peste 150 mg/dl
3.HDL- colesterol mai mic de 40 mg/dl la bărbați sau mai mic de 50 mg/dl la femei
4.Tensiune arterială peste 135/ 85 mmHg
5.Glicemia pe nemâncate 110- 126 mg/dl
6.Glicemia măsurată la 2h după administrare a 75g glucoză (test de toleranță la glucoză), peste 140mg/dl

Majoritatea persoanelor cu rezistență la insulină și glicemie crescută nu au niciun simptom. De aceea, controlul medical regulat are justificare.

Se pot efectua câteva analize de bază: glicemia, hemoglobina glicozilată pentru a verifica dacă există prediabet sau diabet.
Totodată se poate efectua profilul lipidic cu nivelul de colesterol și trigliceride.

Prediabetul descoperit la timp și instituirea măsurilor corecte poate preveni apariția diabetului zaharat tip 2.

Ce trebuie să facem dacă avem rezistență la insulină?

Corecția sindromului metabolic apărut ca urmare a rezistenței la insulină este ceea ce trebuie rezolvat pentru a evita complicațiile.

Criteriile științifice care stabilesc dacă avem sindrom metabolic sunt: obezitate cu depunere de grăsime predominant abdominal, tensiune arterială mare, glicemie mare, trigliceride crescute în sânge, HDL – colesterol scăzut.

Click aici pentru a afla despre Sindrom metabolic – cauze și soluții

Surse:
-National Institute of Diabetes and Digestive and kidney Diseases. Insulin Resistance&Prediabetes
-Therapy in Practice. Dyslipidemia in Type 2 Diabetes: Prevalence, Pathophysiology, and Management, 2013
-Medscape. Insulin Resistance, Update 2020

 

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *