Dieta fara gluten pentru psoriazis: este utila?

Boala celiaca și psoriazisul sunt boli autoimune. Unele studii clinice au constatat o posibilă conexiune între cele 2 afecțiuni. În boala celiacă reacția sistemului imunitar afectează intestinul subțire. În psoriazis, pielea este cea mai afectată. Poți reduce riscul de recădere al psoriazisului dacă urmezi dieta fară gluten?

În bolile autoimune, sistemul imunitar atacă țesuturi ale propriului organism pe care le consideră în mod eronat străine. Efectul acestui atac cu autoanticorpi este apariția inflamatiei.

În cazul bolii celiace inflamația afectează mucoasa intestinului subțire și absorbția nutrienților din alimente la acest nivel.

În psoriazis inflamația se manifestă la nivelul pielii și declanșează producția excesivă de keratinocite și apariția leziunilor specifice.

Moștenirea genetică joacă un rol important și, de multe ori, apar mai multe boli autoimune la aceeași persoană.

Boli autoimune: care sunt și de ce apar?

Boala celiacă și dieta fără gluten

Sub denumirea de gluten sunt incluse mai multe tipuri de proteine prezente în diverse tipuri de cereale, mai ales în grâu, orz și secară.

În pâine, de exemplu, glutenul aduce consistența moale, masticabilă.

Datorită acestei proprietăți, glutenul este adăugat și în unele alimente procesate pentru a îmbunătăți textura. Sunt incluse aici: biscuiții, produsele de patiserie, pastele, noodles și altele.

Glutenul declanșează reacția imunitară în boala celiacă și dermatita herpetiformă care însoțește frecvent celiachia.

De aceea, persoanele cu boala celiacă beneficiază de pe urma excluderii glutenului din alimentație.

Ce trebuie să știm înainte de a trece la dieta fără gluten?

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune autoimună în care există o producție exagerată de keratinocite, celule din epiderm. În mod normal aceste celule se reînoiesc la 28-30 de zile, dar în psoriazis multiplicarea lor este rapidă și se reînoiesc la 3-5 zile.

Din acest motiv apar leziunile de piele caracteristice, dispuse în plăci, albicioase, uscate și care provoacă mâncărimi.

Leziunile cutanate pot apărea oriunde pe piele, dar mai frecvent în zonele de flexie: în spatele genunchilor, pe coate.

Dacă plăcile de psoriazis apar pe scalp se confundă ușor cu dermatita seboreică.

În timp, psoriazisul poate da complicații prin afectarea vederii sau a articulațiilor.

Tipuri de psoriazis: când poate fi o urgență?

Ce efecte are dieta fara gluten în psoriazis?

Studiile clinice de până acum au făcut câteva observații importante care au ridicat problema utilității dietei fără gluten la persoanele cu psoriazis:

la pacienții cu psoriazis se întâlnește simultan și boala celiacă, de 2,2 ori mai frecvent decât în populația generală

persoanele cu boala celiacă au un risc de 1,7 ori mai mare de a face și psoriazis

dacă boala celiacă ajunge să provoace deficitul de vitamina D (datorită absorbției deficitare a nutrienților), atunci crește suplimentar riscul de psoriazis deoarece se știe că lipsa de vitamina D predispune la psoriazis

simptomele bolii celiace se îmbunătățesc semnificativ după 3 luni de excludere a glutenului din alimentație

pentru psoriazis, dieta fără gluten poate da rezultate dacă persoana are simultan și teste pozitive de boală celiacă, respectiv dacă există autoanticorpi specifici bolii celiace

Academia Americană de Dermatologie recomandă ca persoanele cu psoriazis și fenomene digestive ce ar putea fi cauzate de gluten să fie testate pentru boala celiacă.

Odată confirmată coexistența celor 2 afecțiuni, dieta fără gluten poate duce la îmbunătățirea simptomelor.

Simptomele digestive care pot ridica suspiciunea bolii celiace la o persoană cu psoriazis:

  • balonare
  • diaree
  • flatulență

Excluderea glutenului este un regim alimentar restrictiv și costisitor care poate avea și consecințe negative. De aceea, nu este recomandabil să urmăm o dietă fără gluten fără o confirmare a prezenței simultane a celor 2 boli.

Psoriazisul: cum se declanșează?

Există alte regimuri alimentare utile în psoriazis?

Dietele hipocalorice

Obiceiurile alimentare care includ repetat alimente bogate în grăsimi, zahăr sau sare, dar și consumul exagerat de calorii duc la apariția sindromului metabolic și obezității.

Persoanele cu obezitate au un risc crescut de apariție a psoriazisului.

Dietele hipocalorice și pierderea excesului de greutate poate îmbunătăți evoluția psoriazisului.

Ficat gras non-alcoolic: semne, analize, tratament

Dieta mediteraneană

Este considerată una din cele mai echilibrate și mai sănătoase diete care și-a demonstrat eficiența pentru multe probleme de sănătate, de la scăderea în greutate la îmbunătățirea controlului glicemiei sau reducerea inflamației.

În general, dieta mediteraneană se bazează pe consumul de legume și fructe cât mai divers colorate, ierburi aromatice și condimente, ulei de măsline, hrană marină și diferite tipuri de nuci. Sunt incluse, în cantități moderate lactatele, ouăle și carnea roșie.

Efectele antiinflamatoare ale acestui tip de dietă se datorează conținutului mare de polifenoli (resveratrol în strugurii negri, quercitina în mere și ceapa roșie, curcumina în turmeric), carotenoizi (licopen în roșii, zeaxantina în legumele cu frunze verzi) și acizi grași mononesaturați MUFA (uleiul de măsline) sau omega 3 (pește).

Numeroase studii clinice au observat efectul de reducere a severității leziunilor în psoriazis la cei care urmează dieta mediteraneană.

Dieta mediteraneană: Caracteristici principale

Excluderea legumelor din familia Solanaceae

Într-un studiu care a inclus 1200 de pacienți cu psoriazis, evoluția s-a îmbunătățit la 50% din cei care au urmat simultan dieta fără gluten și au exclus și legumele din familia Solanaceae.

Cele mai cunoscute din această familie sunt: cartofii, roșiile, ardeii, vinetele.

Mecanismul presupus nociv în boli autoimune este creșterea permeabilității intestinale și acțiunea pro-inflamatoare a acestor plante. Nu există încă studii suficiente care să susțină acest efect.

Sunt alimente foarte valoroase din punct de vedere nutritiv și excluderea lor poate duce la deficite de nutrienți (vitamine, minerale, fibre).

De aceea, eliminarea Solanaceaelor, ca și a glutenului ar trebui făcută după ce ne sfătuim cu medicul.

De ce nu trebuie eliminat glutenul cu orice preț din dietă?

  • Acharya P, Mathur M. Association between psoriasis and celiac disease: a systematic review and meta-analysis. J Am Acad Dermatol. 2020;82:1376-1385. 
  • Kunz M, Simon JC, Saalbach A. Psoriasis: Obesity and Fatty AcidsFront Immunol. 2019
  • Clinical Review. Reexamining the Role of Diet in Dermatology. Cutis 2021

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat/ă

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
19,932CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente