Anunțuri publicitare
oct. 28, 2018 Servus Expert Nutriție - Diete - Rețete, Sănătate Niciun comentariu

Dieta mediteraneană. Pasul 2 – Caracteristici principale

Dieta mediteraneană este, incontestabil, cel mai bine studiat mod de alimentație. Există dovezi științifice nu doar pentru efectul ei protector în ceea ce privește bolile de inimă, dar și bolile cronice în general.

Ceea ce o face specială și eficientă este sinergia componentelor ei: toate componentele ei acționează în același sens. Dieta mediteraneană în ansamblu, și nu componentele ei luate separat, sunt modelul optim de alimentație pentru reducerea riscului cardiovascular. Sunt influențate pozitiv: tensiunea arterială, profilul lipidic( scăderea colesterolului și a trigliceridelor), indicele de masă corporală, nivelul glicemiei.

Ghidul în 4 pași te va ajuta să începi să te hrănești sănătos chiar de mâine.

Vezi și Pasul 1Dieta mediteraneană în diabet și boli de inimă. Pasul 1 – De ce să o practicăm?

Repetă-ți caracteristicile principale pentru dieta mediteraneană:

1. alimentație centrată pe plante: legume, fructe, alte vegetale, nuci, fasole

– aduc nutrienți care se digeră lent (fibre), antioxidanți, vitamine și fitonutrienți

– te mențin sătul timp mai îndelungat datorită conținutului de fibre și poți evita mâncarea nesănătoasă

– aduc nutrienți cu care organismul se luptă împotriva bolilor

2. folosește cereale integrale

– cerealele rafinate, cum este orezul alb și făina albă, sunt lipsite de majoritatea componentelor sănătoase care se găsesc în tărâțe; baza lor rămâne amidonul

– alege orezul brun, făina integrala, orz, ovăz, porumb, quinoa

3. mănâncă pește și fructe de mare cel puțin de 2 ori/săptămână

– aduc acizii grași esențiali Omega 3

– ar fi bine ca peștele și fructele de mare să nu fie din crescătorii: contaminarea cu mercur este mai frecventă la acestea

– se pot alege: somon, sardine, hering, ton, plătică, midii, caracatiță

4. mănâncă mai puține lactate și alege brânza și iaurtul

– asigură aportul de calciu necesar pentru oase

– iaurtul vine și cu probiotice care vor crește populația de bacterii ”bune” din intestin

5. aport de grăsimi ”sănătoase” din măsline, avocado, pește gras, nuci, semințe și ulei de măsline

– măslinele și uleiul de măsline sunt bogate în grăsimi mononesaturate și antioxidanți care ajută inima; adaugă măsline în salate sau paste

– avocado are grăsimi nesaturate; se poate consuma ca atare sau în salate

– nuci, arahide, alune de pădure, cashew, semințe de dovleac, semințe de susan sunt surse bune de grăsimi ”sănătoase”

– evită creme, unt, margarina, carnea roșie care aduc grăsimi trans și grăsimi saturate

6. alege din când în când (rar) carnea roșie

– e foarte bogată în grăsimi saturate

7. bea ocazional un pahar de vin roșu

– crește nivelul HDL-colesterol, posibil prin conținutul de antioxidanți

Vezi aici cum poți crește colesterolul ”bun” și determină-ți Indicele de Masă Corporală : Colesterolul ridicat în sânge. 15 întrebări și răspunsuri corecte

8. cuvântul de ordine al acestei diete este MODERAȚIA

– fii atent ca ceea ce pui în farfurie să fie natural, dar fii atent și la cantitate!

9. fă-ți timp pentru exerciții fizice și pentru a te bucura de viață

– dieta mediteraneană este parte a stilului de viață mediteranean: mai relaxat, cu timp pentru prieteni și familie, pe bicicletă mai degrabă decât la volan

– a mânca împreună cu alții înseamnă a te elibera de stres și a-ți crea o bună dispoziție

– socializarea va ajuta să controlezi și dimensiunea porțiilor

Vezi și ⇒ 

Dieta mediteraneană în diabet și boli de inimă. Pasul 1 – De ce să o practicăm?

Dieta mediteraneană. Pasul 3 – Beneficiile dietei mediteraneene

Dieta mediteraneană.Pasul 4 – Cum începem dieta?

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: