- Advertisement -

DIETA MEDITERANEANA: ce alegem? ce evităm?

Dieta mediteraneana a trecut testul timpului. Ajută la menținerea sănătății și de aceea și în 2021 ocupă locul 1 în topul dietelor întocmit de specialiști. Dieta mediteraneană se bazează pe legume și fructe proaspete, cereale integrale, nuci și semințe, pește și ulei de măsline. Nu exclude complet nici carnea și lactatele sau vinul roșu. Este mai degrabă un stil de viață decât o dietă, deoarece încurajează mesele alături de parteneri plăcuți care să ne creeze o bună dispoziție psihică.

Dieta mediteraneana: ce este permis să mâncăm și ce nu?

Dieta este preponderent bazată pe fructe și legume proaspete, cereale integrale, leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut), semințe și nuci.

Putem mânca iaurt, brânză, ouă și carne de pui, dar mai puțin frecvent. Iar peștele este recomandat cel puțin de 2 ori pe săptămână.
Sunt permise și grăsimile bune: măsline, ulei de măsline, semințe de floarea soarelui sau avocado.
Carnea roșie este permisă, dar numai ocazional.

Ierburile aromatice și condimentele sunt folosite constant pentru a spori savoarea preparatelor.
Vinul roșu este permis cu moderație. Asta înseamnă 1 pahar pentru femei și 2 pentru bărbați. Apa rămâne însă alegerea cea mai bună.

Desertul este cel mai frecvent un fruct. Se limitează consumul de dulciuri, torturi și înghețată la ocazii speciale.

Este dificil de urmat dieta mediteraneana?

Dieta mediteraneana are beneficii pentru care merită făcut un efort. Există o curbă de învățare a acestui stil de hrană și de viață.
Dar ceea ce obținem este: scăderea în greutate și apoi menținerea greutății, sănătatea inimii și cea a creierului, prevenirea cancerului, un control mai bun al diabetului.

Cel mai simplu este să ne facem un stoc cu produsele cel mai frecvent folosite. Ulei de măsline, nuci și semințe, cereale integrale și leguminoase pot fi păstrate timp mai îndelungat.
Fructele și legumele proaspete le putem lua de la piață sau de la supermarket. Dacă învățăm să le stocăm corect, și acestea pot fi păstrate mai mult timp.

Cheia adoptării dietei mediteraneene este să cunoști principiile și să faci un plan. Plan de cumpărături și de gătit făcute în avans.

Un avantaj imens este și faptul că nu vei sta să numeri calorii. Dacă trebuie să slăbești ai grijă doar la balanța energetică.
Din acest motiv este ușor de urmat.

Dieta mediteraneană: 8 principii de bază

OMS împreună cu Harvard School of Public Health au stabilit piramida alimentelor necesare dietei mediteraneene și principiile de bază pentru a ne orienta mai ușor.

  1. Mănâncă multe legume. De exemplu, un simplu platou cu roșii tăiate și stropite cu un pic de ulei de măsline și un pic de brânză feta.
  2. Schimbă modul în care vezi carnea. Dacă alegi să mănânci carne, sunt suficiente câteva felii subțiri de prosciutto. Prepară carnea pe grătar și folosește cantități mici la salate.
  3. Bucură-te de unele produse lactate. Alege iaurtul grecesc și cantități mici de brânzeturi diverse.
  4. Mănâncă pește sau fructe de mare de 2 ori pe săptămână. Ton, hering, somon, sardine sunt tipuri de pește bogat în omega-3.
  5. Pregătește o cină vegetariană cel puțin o dată pe săptămână. Folosește fasole, cereale integrale, legume și ierburi aromatice.
  6. Folosește grăsimi sănătoase. În special ulei de măsline extravirgin, măsline, avocado, semințe și nuci.
  7. Alege cereale integrale. Sunt bogate în nutrienți și mențin senzația de sațietate timp îndelungat.
  8. La desert, alege un fruct proaspăt. Ai variante multiple: mere, pere, piersici, caise, căpșuni sau din fructele exotice, rodia, mango, kiwi.

Cum poți începe dieta mediteraneana?

Cel mai simplu este să profiți de anotimpurile cu multe fructe și legume proaspete în piață.
Se știe că ideal este să consumăm produse din arealul în care trăim. La acestea ne adaptăm cel mai bine și este mai puțin probabil să facem alergii alimentare.

Salatele sunt retete simple și ușor de preparat. Poți încerca salata mediteraneana cu zucchini la grătar sau salata de roșii cu ceapă și dressing de ghimbir.
Dressingurile sunt esențiale pentru a spori aroma salatelor. Dar și o ocazie să folosești nuci sau semințe.

Lintea și năutul sunt leguminoase care sporesc aportul proteic. Humusul este una din cele mai îndrăgite rețete mediteraneene.
Dar putem urmări și înlocuirea orezului alb cu bulgur în preparate cu care deja suntem obișnuiți. Cum ar fi pilaful sau ardeii umpluți.

Dimineața este un prilej bun de a consuma lactate în combinații cu crereale integrale sau diverse semințe. Rețetele de smoothie sunt simplu de preparat dacă avem un robot de bucătărie (procesor de alimente).
Tot la smoothie se pot adăuga fructe de pădure pentru bogăția lor de antioxidanți și fitonutrienți.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
18,602CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente