oct. 28, 2018 Servus Expert Nutriție - Diete - Rețete, Sănătate Un comentariu

DIETA MEDITERANEANĂ în diabet și boli de inimă. Pasul 1 – De ce să o practicăm?

Care sunt principalii factori care ne cresc riscul de a avea boli de inimă?

-vârsta

-sexul masculin

hipertensiunea

-creșterea LDL-colesterol

-scăderea HDL-colesterol

diabet

-fumat

-lipsa activității fizice

-menopauza

-membrii din familie cu boli de inimă

-tulburările de somn

-inflamația și reacțiile oxidative

-metabolism anormal al mineralelor și dezechilibru al electroliților (potasiu, sodiu, magneziu, etc.)

anemie

Aceștia sunt dușmanii principali ai sănătății noastre cu care dieta mediteraneană ne ajută să ne luptăm.

5. MAI MULT PEȘTE, MAI PUȚINĂ CARNE – specific în dieta mediteraneană în diabet și boli de inimă

Este dovedit științific că peștele, prin  componentele sale, în principal omega 3, au efecte benefice cardiovasculare.reducerea nivelului trigliceridelor, reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, creșterea eficienței miocardului (mușchiul inimii), scăderea inflamației.

Este , de asemenea, dovedită științific scăderea mortalității ca efect al consumului constant de pește.

În schimb, carnea pe care o consumăm se asociază cu creșterea riscului bolilor de inimă, în special prin conținutul de grăsimi saturate care crește LDL-colesterol.

6.  VIN ROȘU recomandat în dieta mediteraneană în diabet și boli de inimă

Consumul moderat, ocazional, de vin roșu, în timpul meselor, și-a dovedit beneficiile în prevenția bolilor cronice, a bolilor cardiovasculare, a diabetului și pentru scăderea riscului de mortalitate.

Marii consumatori de alcool pot adopta modelul mediteranean. Consumul exagerat de alcool nu este recomandat.

De reținut:

Dacă adoptăm ca mod de alimentație constantă dieta mediteraneană vom putea constata următoarele beneficii:

reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 

un control mult mai bun al nivelului glicemiei și Hb A1, chiar la persoanele diabetice

crește supraviețuirea persoanelor cu diabet prin efect indirect: scade riscul de boli cardiovasculare care la aceștia este crescut

reducerea mortalității generale și a celei prin boli cardiovasculare la persoane fără diabet( studii care au analizat evoluția a 1,5 milioane de persoane ce au adoptat dieta mediteraneană pe o perioadă de 3-18 ani)

reducerea mortalității la persoane care au suferit un infarct miocardic acut

efecte favorabile asupra tulburărilor de ritm ale inimii

Surse: Almudena Sanchez-Villegas – ”The Prevention of Cardiovascular Disease Through the Mediterranean Diet” – 2018; Pediatric and Child Health – ”Micronutrients” – 2017; Vascular Pharmacology- ”Vascular Effects of the Mediterranean Diet”, 2014; Diabetic Research and Clinical Practice-”Prevention and control of type 2 diabetes by Mediterranean Diet”, 2010

Lasă un răspuns

Newsletter

Urmăriți-ne pe Facebook!

Calculator Indice de Masă Corporală

cm
kg

Calculator Indice de Masă Corporală

Child BMI calculator is only valid for children between 2 and 20 years.

cm
kg
%d blogeri au apreciat: