Prima pagină » Sănătate » DIETA pentru COLON IRITABIL: ce să alegem? ce să evităm?

DIETA pentru COLON IRITABIL: ce să alegem? ce să evităm?

DIETA pentru COLON IRITABIL:
diaree sau constipație?

Colonul iritabil este o afecțiune cronică a colonului care se poate manifesta prin durere abdominală, balonare, constipație sau diaree.
Cauzele acestei afecțiuni sunt încă incomplet cunoscute și diagnosticul se bazează pe simptome și pe excluderea altor afecțiuni care dau aceste simptome.

Simptomele sunt asemănătoare bolilor inflamatorii ale colonului ( boala Crohn, colita ulcerativă).
La colonul iritabil nu se pot pune în evidență leziunile pe colon identificate la colonoscopie în celelalte două afecțiuni.

Există unele medicamente care pot fi de ajutor, în funcție de simptomul predominant: constipație sau diaree.
Identificarea alimentelor care agravează simptomele și evitarea lor este însă esențială.
Pentru că nu sunt doi oameni la fel și ceea ce face bine unei persoane, nu este neapărat o rețetă bună și pentru alta.

De aceea, este important să avem un jurnal în care să notăm evoluția simptomelor în funcție de alimentele alese. Încet, încet se vor alege câteva care vom ști că sunt inofensive.

Medicul gastroenterolog este cel care poate face un plan de dietă de excludere.
Adică, alimentele suspecte sunt scoase complet din alimentație și apoi reintroduse pe rând pentru a-l identifica pe cel care provoacă simptome.

Dieta pentru COLON IRITABIL la care predomină constipația

Pentru a evita constipația sunt necesare mai multe fibre alimentare.
Este important să creștem gradat cantitatea de fibre, pentru a da timp colonului să se adapteze.

Vă recomandăm:  6 MINERALE esențiale pentru organism: de unde le luăm?

Ce să alegem?

-cereale integrale și pâine din cereale integrale

-tărâțe de ovăz

-fructe: mere, pere, smochine, kiwi

-vegetale cu frunze verzi, varza de Brussel, cartofi dulci

-fasole, mazăre, linte

-fructe uscate

-suc de prune

-iaurt și kefir

-carne de pui fără piele

-pește gras: somon, ton

-semințe: chia, in

-supe clare

dieta pentru colon iritabil, constipatie

Ce să evităm?

-pâine albă, paste și biscuiți

-banane necoapte

-alimente prăjite (de exemplu, cartofi prăjiți) și fast-food

-orez alb

-lactate nedegresate

-alcool (în special bere)

-carne roșie

-ciocolată, prăjituri

-supe-creme

Dieta pentru COLON IRITABIL la care predomină diareea

Ce să alegem?

-pâine albă, paste, biscuiți

-cereale integrale

-orez alb

-orz

-carne de pasăre fără piele, carne slabă în general

-pește slab: cod, de exemplu

-banane

-ouă

-cartofi copți sau fierți

-lapte de cocos, lapte de migdale

-suc de fructe natural, neîndulcit

-brânză

-tofu

dieta pentru colon iritabil, diaree

Ce să evităm?

-fast-food și alimente prăjite

-alimente cu conținut mare de zahăr

-carne procesată (bacon, mezeluri, cârnați etc)

-sardine și alt tip de pește conservat în ulei

-vegetale crucifere: varză, brocoli, conopidă

-fasole, mazăre

-citrice

-băuturi carbogazoase, nectaruri

-lactate

-îndulcitori artificiali (sorbitol, xilitol)

-fructe uscate

-alcool

-cafeina

Ce trebuie să știm?

se evită total alimentele grase și preparate prin prăjire

sunt preferate: alimentele fierte, înăbușite sau grill

legumele înăbușite sunt mai ușoare pentru digestie; dacă-ți plac salatele, poți să le prepari cu legume un pic preparate la abur

lămâia, ierburile aromatice pot înlocui dresingurile de salate care nu sunt bine tolerate de cei cu colon iritabil

fasolea: dacă aruncăm prima și chiar și a doua apă la fiert, reducem substanțial capacitatea ei de a ne balona

Vă recomandăm:  FIBROMIALGIA: de ce am durere peste tot?

Nu uita să notezi în jurnal ce aliment ți-a priit și care nu.

Ce se mai poate încerca în dieta pentru colon iritabil?

Medicul gastroenterolog este cel cu care trebuie să colaborăm pentru a depista:

1.dacă există intoleranță la lactoză

2.dacă am putea încerca dieta ”low-FODMAP”

Elementele FODMAP sunt carbohidrați care fermentează la nivelul colonului din cauza absenței enzimelor necesare degradării acestora. Consumarea acestor carbohidrați ar putea fi responsabilă de simptomele colonului iritabil.

Dieta ”low-FODMAP” este utilă pentru identificarea alimentelor care ne produc simptome. Trebuie urmată sub îndrumarea medicului / dieteticianului.

Dieta low-FODMAP presupune reducerea sau eliminarea alimentelor care conțin:

F=fermentabil (descompunere rapidă sub acțiunea bacteriilor)
O=oligozaharide ( fructani: usturoi, ceapă, grâu, inulină, sau galacto-oligozaharide: leguminoase)
D= dizaharide (lactoză: lactate și fructoză: fructe, sirop de porumb cu conținut crescut de fructoză, lapte, lapte condensat, iaurt, brânzeturi)
M= monozaharide: miere, sirop de agave, mere, mango, pere, pepene, sirop de fructoză)
AP=polioli: Sorbitol, Manitol, Maltiol, Xylitol, Izomalt (înducitori artificiali sau îndulcitori organici), mere, avocado, cireșe, prune, ciuperci.

dieta low-FODMAP

Dieta pentru colon iritabil:
”low-FODMAP”

Cum se procedează? Se scot pentru 2-6 săptămâni alimentele bogate în FODMAP; apoi, pe parcursul a 8-12 săptămâni, se reintroduce câte un aliment, observând simptomele.

Cercetătorii de la Monash University- Australia au elaborat o aplicație pentru telefon mobil care ne ghidează în alegerea alimentelor din dieta ”low-FODMAP”

3.dacă este potrivită dieta fără gluten

American Journal of Gastroenterology recomandă testarea sensibilității la gluten pentru toate persoanele care au colon iritabil.

Sensibilitatea la gluten nu trebuie confundată cu boala celiacă: aceasta este o afecțiune autoimună în care glutenul produce leziuni la nivelul intestinului subțire; aceste leziuni nu se constată în cazul celor cu sensibilitate la gluten sau cu colon iritabil.

Vă recomandăm:  Remedii naturiste pentru ANXIETATE: ce trebuie să știm?

Cum se testează sensibilitatea la gluten pentru cei cu colon iritabil?

Se scot complet din alimentație alimentele cu gluten și se urmărește dacă semnele de colon iritabil se atenuează.
Apoi se reintroduc alimentele cu gluten și se observă dacă apar din nou simptomele.

Surse:
-Nutrients: Diet in Irritable Bowel Syndrome (IBS): Interaction with Gut Microbiota and Gut Hormones, 2019
-N. Engl. J Med: Irritable Bowel Syndrome, 2017
-Nutrients: Low-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-Analysis, 2017
-Nutr J: Diet in irritable bowel syndrome, 2015

Link-uri utile:
monashfodmap.com

Un comentariu la „DIETA pentru COLON IRITABIL: ce să alegem? ce să evităm?”

  1. Pingback: FIBROMIALGIA: de ce am durere peste tot? - Servus Expert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *