Colonul iritabil. Cum sa alegi regimul alimentar cel mai potrivit?

Colonul iritabil este o afecțiune cronică a colonului care se poate manifesta prin durere abdominală, balonare, constipație sau diaree.

Cauzele acestei afecțiuni sunt încă incomplet cunoscute și diagnosticul se bazează pe simptome și pe excluderea altor afecțiuni care dau aceste simptome.

Simptomele sunt asemănătoare bolilor inflamatorii ale colonului ( boala Crohn, colita ulcerativă).

La colonul iritabil nu se pot pune în evidență leziunile pe colon identificate la colonoscopie în celelalte două afecțiuni.

Există unele medicamente care pot fi de ajutor, în funcție de simptomul predominant: constipație sau diaree.

Identificarea alimentelor care agravează simptomele și evitarea lor este însă esențială. Pentru că nu sunt doi oameni la fel și ceea ce face bine unei persoane, nu este neapărat o rețetă bună și pentru alta.

De aceea, este important să avem un jurnal în care să notăm evoluția simptomelor în funcție de alimentele alese. Încet, încet se vor alege câteva care vom ști că sunt inofensive.

Medicul gastroenterolog este cel care poate face un plan de dietă de excludere. Alimentele suspecte sunt scoase complet din alimentație și apoi reintroduse pe rând pentru a-l identifica pe cel care provoacă simptome.

Recomandări generale de regim

Colonul iritabil este mai frecvent la populațiile din țările industrializate care au o alimentație săracă în fibre și bogată în alimente grase. De asemenea, factorii psihologici au un rol important în apariția simptomelor.

Ca reguli generale:

  • mesele trebuie să fie regulate și alimentele nu trebuie consumate în viteză
  • nu trebuie să mâncăm decât până ce trece foamea, nu peste această limită
  • hidratare suficientă, minimum 2l de lichid/ zi
  • maximum 2 cafele/ zi
  • evitarea alcoolului și a băuturilor carbogazoase îndulcite
  • evitarea alimentelor care observăm că declanșează simptomele
  • se evită total alimentele grase și preparate prin prăjire
  • sunt preferate: alimentele fierte, înăbușite sau grill
  • legumele înăbușite sunt mai ușoare pentru digestie; dacă-ți plac salatele, poți să le prepari cu legume un pic preparate la abur
  • lămâia, ierburile aromatice pot înlocui dresingurile de salate care nu sunt bine tolerate de cei cu colon iritabil
  • fasolea: dacă aruncăm prima și chiar și a doua apă la fiert, reducem substanțial capacitatea ei de a ne balona

În jurnalul alimentar trebuie notate alimentele care declanșează simptomele pentru a le putea evita mai ușor.

Află mai mult Balonarea: cauze, prevenire, remedii

Regimul pentru colonul iritabil când predomină constipația

Pentru a evita constipația sunt necesare mai multe fibre alimentare. Este important să creștem gradat cantitatea de fibre, pentru a da timp colonului să se adapteze.

Ce să alegem?

  • cereale integrale și pâine din cereale integrale
  • tărâțe de ovăz
  • fructe: mere, pere, smochine, kiwi
  • vegetale cu frunze verzi, varza de Brussel, cartofi dulci
  • fasole, mazăre, linte
  • fructe uscate
  • suc de prune
  • iaurt și kefir
  • carne de pui fără piele
  • pește gras: somon, ton
  • semințe: chia, in
  • supe clare

Ce să evităm?

  • pâine albă, paste și biscuiți
  • banane necoapte
  • alimente prăjite (de exemplu, cartofi prăjiți) și fast-food
  • orez alb
  • lactate nedegresate
  • alcool (în special bere)
  • carne roșie
  • ciocolată, prăjituri
  • supe-creme

Află mai mult Cât kiwi să consumi ca să scapi de constipație în colonul iritabil?

Regim pentru colonul iritabil la care predomină diareea

Ce să alegem?

  • pâine albă, paste, biscuiți
  • cereale integrale
  • orez alb
  • orz
  • carne de pasăre fără piele, carne slabă în general
  • pește slab: cod, de exemplu
  • banane
  • ouă
  • cartofi copți sau fierți
  • lapte de cocos, lapte de migdale
  • suc de fructe natural, neîndulcit
  • brânză
  • tofu

Ce să evităm?

  • fast-food și alimente prăjite
  • alimente cu conținut mare de zahăr
  • carne procesată (bacon, mezeluri, cârnați etc)
  • sardine și alt tip de pește conservat în ulei
  • vegetale crucifere: varză, brocoli, conopidă
  • fasole, mazăre
  • citrice
  • băuturi carbogazoase, nectaruri
  • lactate
  • îndulcitori artificiali (sorbitol, xilitol)
  • fructe uscate
  • alcool
  • cafeina

Află mai mult Cum ajuți bacteriile intestinale dacă ai colon iritabil?

Ce este dieta low FODMAP pentru colon iritabil?

Elementele FODMAP sunt carbohidrați care fermentează la nivelul colonului din cauza absenței enzimelor necesare degradării acestora. Consumarea acestor carbohidrați ar putea fi responsabilă de simptomele colonului iritabil.

Dieta ”low-FODMAP” este utilă pentru identificarea alimentelor care ne produc simptome. Trebuie urmată sub îndrumarea medicului.

Dieta low-FODMAP presupune reducerea sau eliminarea alimentelor care conțin:

F=fermentabil (descompunere rapidă sub acțiunea bacteriilor)
O=oligozaharide ( fructani: usturoi, ceapă, grâu, inulină, sau galacto-oligozaharide: leguminoase)
D= dizaharide (lactoză: lactate și fructoză: fructe, sirop de porumb cu conținut crescut de fructoză, lapte, lapte condensat, iaurt, brânzeturi)
M= monozaharide: miere, sirop de agave, mere, mango, pere, pepene, sirop de fructoză)
AP=polioli: Sorbitol, Manitol, Maltiol, Xylitol, Izomalt (înducitori artificiali sau îndulcitori organici), mere, avocado, cireșe, prune, ciuperci.

Cum se procedează? Se scot pentru 2-6 săptămâni alimentele bogate în FODMAP; apoi, pe parcursul a 8-12 săptămâni, se reintroduce câte un aliment, observând simptomele.

Cercetătorii de la Monash University- Australia au elaborat o aplicație pentru telefon mobil care ne ghidează în alegerea alimentelor din dieta ”low-FODMAP”

Află mai mult Dieta low FODMAP: lista cu alimente permise și interzise

Dieta fără gluten la colonul iritabil

American Journal of Gastroenterology recomandă testarea sensibilității la gluten pentru toate persoanele care au colon iritabil.

Sensibilitatea la gluten nu trebuie confundată cu boala celiacă.

Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care glutenul produce leziuni la nivelul intestinului subțire. Aceste leziuni nu se constată în cazul celor cu sensibilitate la gluten sau cu colon iritabil.

Cum se testează sensibilitatea la gluten pentru cei cu colon iritabil?

Se scot complet din alimentație alimentele cu gluten și se urmărește dacă semnele de colon iritabil se atenuează.
Apoi se reintroduc alimentele cu gluten și se observă dacă apar din nou simptomele.

Colonul iritabil: simptome și complicații

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente