Prima pagină » Sănătate » Nutriție - Diete - Rețete » REȚETĂ.Dovlecei umpluți cu quinoa

REȚETĂ.Dovlecei umpluți cu quinoa

Dovlecei umpluți cu quinoa. Ce avantaje are consumul de quinoa?

Quinoa este o pseudo-cereală. Semințele de quinoa sunt preparate și consumate ca orice cereală. Dar este mai bogată în nutrienți decât majoritatea cerealelor.

Avantajele principale ale quinoa:

-este una dintre puținele plante care aduce toți cei 9 aminoacizi esențiali; este deci o proteină completă, fiind utilă celor cu dietă vegetariană sau vegan

-are un conținut de fibre mai mare decât orice alte cereale, devenind utilă în diverse afecțiuni: constipația cronică, hemoroizi, hipertensiune, colesterol mărit, prediabet și diabet

-este foarte bogată în antioxidanți, comparativ cu alte cereale

-este utilă în boala celiacă deoarece este gluten-free și completează pierderile unei diete fără gluten

-poate fi preparată în mai puțin de 15 min

-are un înveliș natural bogat în saponină care îi dă gustul ușor amărui, dar care funcționează și ca insecticid

O cană de Quinoa fiartă (aproximativ 186g) aduce: 222 calorii, 8g proteine, 5,2 g fibre, 3,5 g grăsimi și 39 g carbohidrați. De asemenea, asigură 30% din doza de magneziu necesară zilnic, 15% din cea de fier, mai mult de 10% din necesarul de vitamine B1, B2, B6.

Cum am fiert quinoa?

-am lăsat quinoa la înmuiat în apă 4-5 ore; cantitatea de apă este 1:3, adică la o cană de quinoa, 3 căni de apă

-am clătit-o bine cu apă rece, punând-o într-o strecurătoare

-am pus-o la fiert cu altă apă, în aceeași proporție

-fierbe în 15 min de când dă apa în clocot

-am pus un capac oalei în care a fiert și am lăsat-o să absoarbă cât mai mult din apa din vas

-am clătit din nou în apă rece, pentru a îndepărta gustul amărui al învelișului

Astfel pregătită, quinoa este gata pentru orice rețetă decidem să preparăm.

DOVLECEI UMPLUȚI cu QUINOA

INGREDIENTE:

5 dovlecei

250 g quinoa fiartă

1-2 morcovi suculenți, dați pe răzătoare

1 ceapă medie tocată

10 roșii cherry sau suc de roșii (bulion)

ulei de măsline

vin alb (opțional)

sare, nucșoară, curcuma, busuioc, cimbru

PREPARARE

Pasul 1:

se spală dovleceii și se curăță de coajă; se taie în jumătăți și se îndepărtează mijlocul cu semințe, pentru a face loc la umplutură;

se așează într-o cratiță potrivită ca mărime pentru cele 10 jumătăți de dovlecei sau într-un vas de sticlă termorezistentă

Pasul 2:

se călesc 5 min, la foc mediu, ceapa tocată și morcovul dat pe răzătoare în 3-4 linguri de ulei de măsline

se adaugă 1 linguriță de sare și condimentele, la care puteți schimba orice în funcție de preferințe și imaginație ( nucșoară, curcuma, busuioc, cimbru)

stingem focul și adăugăm quinoa fiartă în prealabil, amestecând ușor

-puteți să nu folosiți toată cantitatea de quinoa; se poate păstra la frigider pentru o salată sau altă rețetă

-aspectul compoziției trebuie să fie echilibrat; quinoa domină, dar lasă și celelalte legume să-și facă simțită prezența și aromele

-lăsăm compoziția să aștepte și gusturile să se împrietenească (acoperim vasul cu un capac)

Pasul 3:

roșiile bine spălate se zdrobesc în cuva robotului de bucătărie sau într-un blender

se adaugă 1 linguriță de sare și ierburi aromatice: busuioc, cimbru, oregano

-sucul proaspăt de roșii se va turna peste ardei după ce îi umplem

Pasul 4:

umplem dovleceii cu compoziția cu quinoa

turnăm peste ei sucul de roșii și adăugăm apă ( sau vin alb), astfel încât lichidul să ajungă până la 3/4 din înălțimea dovleceilor

punem deasupra puțin bulion pentru culoare

acoperim cu capac sau folie

dăm totul la cuptor : 180 gr pentru 45-50 min

Se servesc calzi, iar dacă încălziți a doua zi, puteți pune și câte o felie de mozarela peste fiecare dovlecel; se întinde leneș peste ei și le sporește gustul.

Poftă bună!

 

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu

Un comentariu la „REȚETĂ.Dovlecei umpluți cu quinoa”

  1. Pingback: Ardei umpluți cu BULGUR: rețetă vegetariană - Servus Expert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *