Dovlecei umpluți cu quinoa: simplu și rapid

Dovlecei umpluți cu quinoa. Ce avantaje are consumul de quinoa? Quinoa este o pseudo-cereală. Semințele de quinoa sunt preparate și consumate ca orice cereală. Dar este mai bogată în nutrienți decât majoritatea cerealelor.

Avantajele principale ale quinoa:

-este una dintre puținele plante care aduce toți cei 9 aminoacizi esențiali; este deci o proteină completă, fiind utilă celor cu dietă vegetariană sau vegan

-are un conținut de fibre mai mare decât orice alte cereale, devenind utilă în diverse afecțiuni: constipația cronică, hemoroizi, hipertensiune, colesterol mărit, prediabet și diabet

-este foarte bogată în antioxidanți, comparativ cu alte cereale

-este utilă în boala celiacă deoarece este gluten-free și completează pierderile unei diete fără gluten.

-poate fi preparată în mai puțin de 15 min.

-are un înveliș natural bogat în saponină care îi dă gustul ușor amărui.

O cană de Quinoa fiartă (aproximativ 186g) aduce: 222 calorii, 8g proteine, 5,2 g fibre, 3,5 g grăsimi și 39 g carbohidrați. De asemenea, asigură 30% din doza de magneziu necesară zilnic, 15% din cea de fier, mai mult de 10% din necesarul de vitamine B1, B2, B6.

Cum am fiert quinoa?

  • am lăsat quinoa la înmuiat în apă 4-5 ore; cantitatea de apă este 1:3, adică la o cană de quinoa, 3 căni de apă
  • am clătit-o bine cu apă rece, punând-o într-o strecurătoare
  • am pus-o la fiert cu altă apă, în aceeași proporție
  • fierbe în 15 min de când dă apa în clocot
  • am pus un capac oalei în care a fiert și am lăsat-o să absoarbă cât mai mult din apa din vas
  • am clătit din nou în apă rece, pentru a îndepărta gustul amărui al învelișului

Astfel pregătită, quinoa este gata pentru orice rețetă decidem să preparăm.

Dovlecei umpluți cu quinoa

Ingrediente

  • 5 dovlecei
  • 250 g quinoa fiartă
  • 1-2 morcovi suculenți, dați pe răzătoare
  • 1 ceapă medie tocată
  • 10 roșii cherry sau suc de roșii (bulion)
  • ulei de măsline
  • vin alb (opțional)
  • sare, nucșoară, curcuma, busuioc, cimbru

Preparare

Pasul 1

  • se spală dovleceii și se curăță de coajă; se taie în jumătăți și se îndepărtează mijlocul cu semințe, pentru a face loc la umplutură;
  • se așează într-o cratiță potrivită ca mărime pentru cele 10 jumătăți de dovlecei sau într-un vas de sticlă termorezistentă

Pasul 2

  • se călesc 5 min, la foc mediu, ceapa tocată și morcovul dat pe răzătoare în 3-4 linguri de ulei de măsline.
  • se adaugă 1 linguriță de sare și condimentele, la care puteți schimba orice în funcție de preferințe și imaginație ( nucșoară, curcuma, busuioc, cimbru).
  • stingem focul și adăugăm quinoa fiartă în prealabil, amestecând ușor
  • puteți să nu folosiți toată cantitatea de quinoa; se poate păstra la frigider pentru o salată sau altă rețetă.
  • aspectul compoziției trebuie să fie echilibrat; quinoa domină, dar lasă și celelalte legume să-și facă simțită prezența și aromele.
  • lăsăm compoziția să aștepte și gusturile să se împrietenească (acoperim vasul cu un capac).

Pasul 3

  • roșiile bine spălate se zdrobesc în cuva robotului de bucătărie sau într-un blender
  • se adaugă 1 linguriță de sare și ierburi aromatice: busuioc, cimbru, oregano
  • sucul proaspăt de roșii se va turna peste ardei după ce îi umplem

Pasul 4

  • umplem dovleceii cu compoziția cu quinoa
  • turnăm peste ei sucul de roșii și adăugăm apă ( sau vin alb), astfel încât lichidul să ajungă până la 3/4 din înălțimea dovleceilor
  • punem deasupra puțin bulion pentru culoare
  • acoperim cu capac sau folie
  • dăm totul la cuptor : 180 gr pentru 45-50 min

Se servesc calzi, iar dacă încălziți a doua zi, puteți pune și câte o felie de mozarela peste fiecare dovlecel; se întinde leneș peste ei și le sporește gustul.

Poftă bună!

Salata mediteraneană cu zucchini la grătar

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente