Empanadas cu carne – Pateuri cu carne si ciuperci – Retete de empanadas cu carne sau legume – Retete rapide – Retete aperitive – Empanadas cu carne pentru pachetel la scoala sau job –
Empanadas sunt un fel de pateuri cu carne. Foarte potrivite pentru pachețelul de la școală sau pentru un mic dejun înainte de plecare la serviciu.
Rețeta este a Veronicăi Ilieș, autoarea pasionată a blogului de gătit Foodfeeria. Varianta ei este umplută cu legume. Am încercat-o și pe aceea și este delicioasă.
Varianta cu carne este pentru atunci când dorim ceva mai consistent. Pachețelul de la școală va conține astfel și o sursă mai bogată de proteine, având în vedere necesitățile crescute ale copiilor în perioada de creștere.
De asemenea, vă sfătuiesc să faceți porție dublă de la început. Rețeta este relativ simplă și nu prea aveți ce greși. Iar dintr-o singură porție de aluat, cum am făcut prima oară, nu a rămas nimic pe a doua zi.
Secretul rețetei: pregătiți aluatul și compoziția cu o zi înainte; aluatul se prelucrează minunat după ce a stat la frigider o zi.
EMPANADAS CU CARNE
INGREDIENTE
Pentru aluat:
-440 gr unt cu peste 80% grăsime
-600 gr făină albă
-360 gr smântână cu peste 20% grăsime
-o linguriță de sare
Pentru compoziție:
-1 mușchiuleț de porc
-1 conservă cu ciuperci feliate
-1 ardei capia roșu
-1 ceapă medie tocată fin
-2 linguri pastă de roșii sau suc
-50 ml ulei de măsline
-sare, nucșoară, coriandru măcinat, cimbru sau verdeață proaspătă
PREPARARE
Pasul 1: prepararea aluatului
Introducem ingredientele aluatului în cuva robotului de bucătărie. Sau folosim mixerul pentru omogenizarea ingredientelor într-un castron. Făina se adaugă ultima, treptat. Nu se frământă compoziția decât pentru câteva minute.
Se obține o compoziție destul de moale care se răstoarnă pe o folie de prospțime. Se împachetează și se pune la frigider până a doua zi.

Pasul 2: prepararea compoziției
Folosim o tigaie de teflon. Ceapa tocată se călește în uleiul de măsline împreună cu o linguriță de sare. Pentru câteva minute numai, până ce tocăm fin carnea cu robotul.
Apoi adăugăm carnea tocată peste ceapă și mestecăm constant până ce se desface bine carnea. Nu trebuie să rămână cocoloașe de carne. Ne vor încurca la umplut.
Adăugăm cam 100 ml apă, adică destul de puțină și punem capacul, lăsând focul la mic-mediu. Din când în când mestecăm.
Nu trebuie să râmână lichid la final așa că mai bine mai adăugăm apă treptat decât să punem prea multă de la început.

După ce carnea și ceapa au clocotit încet, cam 10 min, este timpul să adăugăm ciupercile și ardeiul capia tocat mărunt.
Le încorporăm și pe acestea și adăugăm o căniță de suc de roșii. Ar trebui să continuăm prepararea încă 5-10 min, mestecând continuu.

Cam așa trebuie să arate compoziția la final. Fără lichid, colorată, și aburindă.
Este momentul să o potrivim de sare și să adăugăm mirodenii: nucșoară (dacă doriți să iasă mai condimentate), coriandru măcinat foarte aromat și verdeață uscată sau proaspătă, după preferințe. Eu am folosit cimbru de data aceasta.

Trecem compoziția într-un castron și o lăsăm să se răcorească.
Pasul 3: umplere empanadas cu carne și coacere
Scoatem aluatul din frigider cu 20-25 min înainte de a-l prelucra. Îl întindem la o grosime de aproximativ 0,5cm.
Și folosim un pahar pentru a forma pateurile.

Punem compoziția și le împăturim. Le vom așeza în tava mare a cuptorului în care punem hârtie de copt.

Vor ieși cam 4 tăvi, depinde cât de des le așezăm. Aproximativ 40 de pateuri mici.Nu cresc foarte mult în dimensiuni la copt, așa că le putem așeza mai apropiate.
Empanadas cu carne se ung cu ou înainte de a le introduce în cuptor.
Se coc în cuptorul preîncălzit, la 180 gr. timp de 20 min.

Se pot servi calde, dar și reci. Le putem folosi și ca aperitive la mese festive cu invitați numeroși.
Click aici pentru a afla Cea mai bună rețetă cu SOMON