Fructele goji: beneficii pentru vedere daca le consumam regulat

Fructele goji uscate consumate de 5 ori pe săptămână pot preveni apariția degenerescenței maculare odată cu îmbătrânirea, potrivit unui studiu recent.

Degenerescența maculară cauzează pierderea vederii la seniori și se estimează că afectează peste 170 mil. de oameni pe glob.

Degenerescența maculară afectează câmpul central al vederii și abilitatea de a citi sau a recunoaște fețele.

Studiul a inclus 13 persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 45-65 ani care au consumat 28g de fructe goji zilnic, 5 zile pe săptămână, timp de 90 zile.

Lotul 1 a fost comparat cu lotul 2 de 14 persoane care au consumat suplimente alimentare comerciale, cu efecte asupra vederii.

Constatarea cercetătorilor a fost creșterea semnificativă a pigmenților protectori de la niveul ochiului: luteina și zeaxantina.

Luteina și zeaxantina filtrează lumina albastră nocivă și au efect antioxidant.

”Cu cât mai mare este cantitatea de luteină și zeaxantină la nivelul retinei, cu atât ochiul este mai protejat. Studiul nostru a constatat că și la ochiul normal acești pigmenți pot fi crescuți dacă vom consuma o mică porție din fructele goji uscate”, spune Xiang Li, unul din autori.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nutrients.

Ce sunt fructele goji?

Fructele goji aparțin la două specii de arbuști: Lycium Chinense și Lycium barbarum originare în nord-vestul Chinei. Sunt un ingredient obișnuit al supelor chinezești.

În medicina chineză se cunosc efectele lor benefice asupra vederii.

Compușii bioactivi din goji conțin cantități importante de luteină și zeaxantină. În plus, zeaxantina din goji are biodisponibilitate mare, este bine absorbită și utilizată de organism.

Goji: Valoare nutritivă, Beneficii pentru sănătate și Idei de preparare

Ce este degenerescența maculară?

Degenerescența maculară este o afecțiune care duce la orbire. Apare mai ales după vârsta de 50 ani.

Semnele de alarmă care ne pot avertiza sunt:

  • modificări de vedere percepute în centrul imaginii
  • scăderea vederii colorate
  • pată neagră nou-apărută în centrul imaginii
  • obiectele își modifică forma și dimensiunile
  • liniile drepte par curbe

Acestea pot fi primele semne ale bolii, mai ales dacă ai peste 50 de ani.

Cauzele degenerescenței maculare sunt multifactoriale și includ atât factori genetici, cât și legați de stilul de viață: fumat, dietă, expunere la soare.

Tratamentele actuale pentru degenerescența maculară în stadiu intermediar folosesc suplimente alimentare care conțin vitamina C, E, zinc, cupru, luteină și zeaxantină.

Încă nu se cunoaște un tratament care ar putea fi aplicat în fazele inițiale ale bolii când nu există simptome. Fructele goji uscate, consumate constant, ar putea fi în viitor o variantă terapeutică.

Glaucom: de ce apare și când este urgent să mergi la medic?

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente