- Advertisement -

GLUTENUL: nu trebuie eliminat din dieta cu orice preț

Dieta fără gluten este un trend în ultimii ani. Multe persoane renunță la a mai consuma glutenul mizând pe beneficii presupuse asupra creierului și sănătății în general. Ultimul studiu care evaluează efectele glutenului nu confirmă aceste beneficii. Din contră, semnalează unele riscuri.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orz și secară.
Apare în multe din produsele pe care le consumăm. Se estimează un consum zilnic de 5-20g de gluten la o dietă obișnuită.

În boala celiacă, glutenul generează un răspuns al sistemului imunitar cu apariția de autoanticorpi.
Boala celiacă este o afecțiune autoimună.

Pe lângă simptomele digestive, în boala celiacă s-au constatat și simptome neuropsihiatrice, depresie, anxietate sau afectarea funcțiilor cognitive.

Dieta fără gluten a devenit foarte populară în rândul persoanelor fără boală celiacă mai ales după apariția în 2013 a unei cărți intitulată Grain Brain.
Cartea, care a fost un best-seller tradus în peste 30 de limbi, a susținut că glutenul duce la declinul funcțiilor creierului.

Afirmațiile nu sunt suficient demonstrate științific. Un grup de cercetători americani de la Harvard Medical School a inițiat un studiu clinic pe această temă.

Gluten și efectul asupra creierului uman

Studiul publicat în luna mai 2021 în JAMA Network Open, a inclus 13500 de femei de vârstă medie.
La baza studiului a fost constatarea că multe persoane adoptă dieta fără gluten fără să aibă boala celiacă. Motivația îndepărtării glutenului este adesea presupusul efect asupra declinului funcțiilor cognitive.

Persoanele incluse în studiu au fost analizate din punct de vedere al dietei. Dar, în paralel, au fost evaluate și funcțiile cognitive: viteza răspunsului psihomotor, atenția și memoria.
Niciuna din persoane nu avea boala celiacă.

Cercetătorii nu au găsit nicio conexiune între abilitățile creierului și consumul de gluten.
Singurele persoane care beneficiază de pe urma dietei fără gluten sunt cele cu boala celiacă sau cu sensibilitate demonstrată la gluten.
Foarte probabil rezultatele vor fi similare și pentru bărbați (studiu în curs).

Industria produselor fără gluten a crescut spectaculos în ultimii ani. Multe persoane elimină glutenul, deși nu au boala celiacă.
Specialiștii atrag atenția că această conduită crește riscul de obezitate și sindrom metabolic.
Ambele riscuri duc în final la complicații cardiace sau diabet zaharat.

glutenul

Samantha Heller este senior nutriționist la NYU Langone Health, New York City. Ea ne sfătuiește să ignorăm informațiile legate de efectele negative ale glutenului.

Persoanele care nu au motive medicale să de a evita glutenul, cum este boala celiacă, alergia la grâu sau sensibilitate la gluten, pot consuma gluten fără teama deteriorării funcțiilor creierului.
Ceea ce ne poate afecta funcțiile cognitive sunt mai degrabă bolile ce pot fi prevenite ca diabet de tip 2, bolile cardiace sau obezitatea.
Diabetul de tip 2 dublează riscul de demență. Iar persoanele cu boli cardiace au un risc cu 45% mai mare de afectare a funcțiilor cognitive.
Obezitatea reprezintă un risc pentru demența Alzheimer și alte tipuri de demență.

În locul evitării nejustificate a glutenului, Samantha Heller ne sfătuiește

mișcarea să facă parte din rutina zilnică

să adăugăm cât mai multe fructe și legume proaspete în dietă
Brocoli, conopidă, spanac, morcovi, zucchini, dar și fructe de sezon

să înlocuim grăsimile tip unt cu cele pe bază de uleiuri vegetale

să consumăm cereale integrale

să alegem mai des surse vegetale de proteine
Fasole, linte, bulgur, nuci și semințe, de exemplu.

să ne hidratăm corespunzător, în special cu apă și ceai

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
18,318CititoriConectați-vă
- Advertisement -vivre.ro

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente