GRASIMI ALIMENTARE: care sunt și cum citim corect eticheta?

Sunt două tipuri principale de grasimi alimentare: grasimi saturate și grasimi nesaturate
Grăsimile nesaturate includ grasimi mononesaturate (MUFA) și grasimi polinesaturate (PUFA), din care cele mai cunoscute sunt omega 3 și omega 6
Structura chimică a grăsimilor este diferită, dar oricare din ele aduc 9 calorii/ gram de grăsime
Comparativ, proteinele și glucidele aduc 4 calorii/ gram.

grasimi alimentare eticheta

Ce înseamnă grasimi totale sau ”total fat” ?

Cantitatea de grăsimi notată ca Grasimi sau ”Total fat” includ toate tipurile de grăsimi pe care le conține produsul alimentar: grăsimi saturate, grăsimi mononesaturate , grăsimi polinesaturate, grăsimi trans.

Din păcate nu regăsim totdeauna pe etichetă toate informațiile necesare, dar procentul de grăsimi saturate și grasimi trans ar trebui să fie prezent obligatoriu. Pentru că acestea sunt grăsimile pe care trebuie să le reducem în dieta zilnică.

Care din grăsimi sunt de evitat și care sunt grăsimile bune?

Grasimi saturate

provin din surse animale: carne, ouă, lactate
unele uleiuri vegetale (ulei de cocos, ulei de palmier) conțin grăsimi saturate, dar un pic diferite de cele provenite din surse animale
grăsimile saturate rămân solide la temperatura camerei
exemple de grăsimi saturate: unt, untură
consum crescut de grăsimi saturate înseamnă risc crescut de boli cardiovasculare
recomandarea medicilor este de a limita consumul de calorii provenite din grăsimi saturate sub 7% din totalul de caloriilor zilnice

Grasimi trans

sunt cel mai periculos tip de grăsimi și sunt produse industrial prin adaosul de hidrogen la grăsimile din uleiurile vegetale
se găsesc preponderent în produsele alimentare procesate
sunt manufacturate pentru a rămâne solide
apar pe etichetele alimentare trecute și separat de grăsimile totale
pe etichetele produselor le regăsim ca: ”grăsimi trans”/ trans fat, sau ”grăsimi hidrogenate” sau ”grăsimi parțial hidrogenate”
recomandarea medicilor este de a reduce cât mai aproape de 0 consumul de grăsimi trans; asta înseamnă evitarea produselor procesate sau/ și prăjite

Grasimi mononesaturate sau MUFA

sunt considerate ”grăsimi bune”
provin din surse vegetale: măsline, nuci, avocado
sunt, de obicei, lichide la temperatura camerei
au avantajul de a reduce LDL-colesterol spre deosebire de grăsimile saturate și trans care cresc LDL-colesterol
recomandarea medicilor este de a alege alimente bogate în MUFA ori de câte ori este posibil

Grasimi polinesaturate sau PUFA

cele mai cunoscute sunt acizii grași esențiali omega 3 și omega 6; se numesc esențiali deoarece organismul nostru nu-i poate produce și este obligatoriu să-i aducem prin alimentație
se găsesc în special în pește. nuci, semințe și uleiuri vegetale
sunt considerate ”grăsimi bune” deoarece pot ajuta la reducerea LDL-colesterol, a riscului de boli cardiace și accidente vasculare
alte efecte benefice: îmbunătățirea activității creierului, prevenirea bolii Alzheimer, efecte antitumorale

Ce se întâmplă cu grăsimile pe care le consumăm?

Grăsimile alimentare sunt utilizate de organism ca și combustibil: 1 gram de grăsimi aduce 9 calorii. Excesul este depus ca rezervă în țesutul adipos.
Unele din grăsimi sunt conținute și în plasmă și în celule unde participă la construcția membranei fiecărei celule.
În plus, sunt utilizate pentru a produce compuși esențiali, cum sunt hormonii sau ajută la absorbția vitaminelor A, D, E și K.
Și țesutul adipos are un rol: susține și protejează diferitele organe.

Câte grasimi alimentare sunt recomandabile zilnic?

Cei mai mulți experți recomandă să nu depășim 30% calorii provenite din grăsimi. În funcție de caloriile consumate zilnic, aceasta poate însemna:

la 1600 cal/ zi, ar trebui să nu depășim 53 g de grăsimi
la 2200 cal/zi, ar trebui să nu depășim 73 g de grăsimi
la 2800 cal/ zi, ar trebui să nu depășim 93 g de grăsimi

În plus, din totalul grăsimilor consumate, cele saturate trebuie să nu depășească 10%.

Surse:
-American Heart Association. Saturated fat.
 –J Acad Nutr Diet. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Dietary Fatty Acids for Healthy Adults2014
-U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. Published December 2015
 –J Food Sci Technol. Trans fats-sources, health risks and alternative approach – A review 2011

Related Articles

Rămâi conectat

1,849FaniÎmi place
17,506CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Articole recente