Humus ∎ Reteta de humus nutritiva si gustoasa ∎ Retete cu naut ∎ Secretele retetei de humus ∎ Ingrediente si preparare humus
Humus este un preparat specific Orientului Mijlociu obținut prin mixarea năutului cu pasta de susan (tahini), usturoi și suc de citrice. Rezultă o pastă cremoasă, aromată și foarte nutritivă, de servit ca aperitiv. Cel mai bine cu lipii libaneze, dar și cu pâine puțin prăjită.
Este o rețetă cu năut, simplă și rapidă, dar are câteva mici secrete și doar după ce o vei face de câteva ori vei stabili care este gustul care ți se potrivește cel mai bine.

INGREDIENTE
∎ 800 g naut fiert (2 conserve de 400 mg)
∎ 5-6 linguri ulei de măsline extravirgin
∎ 5-6 căței de usturoi
∎ 2 lingurițe de tahini (pasta de susan)
∎ 1 linguriță sare
∎ 1 linguriță de curcuma/ turmeric
∎ zeama de la 1 lămâie
∎ pătrunjel, cimbru și turmeric și boia dulce pentru ornat
PREPARARE
Prepararea rețetei este simplă:

În cuva mare a robotului de bucătărie sau într-un blender, se amestecă toate ingredientele de mai sus, cu excepția celor pentru ornat.
Se pot introduce toate de la început sau mai întâi năutul, mixat un minut și apoi celelalte ingrediente.

Mixăm totul 4-5 minute și putem adăuga un pic mai mult ulei de măsline/ zeama de fiert a năutului pentru a obține consistența și textura cremoasă.
De asemenea, mai putem potrivi de sare, după gust.
Secretele rețetei de humus:
1.Năutul trebuie să fie bine fiert
Dacă folosești năut din conservă, pune-l 20 min la fiert înainte de a prepara rețeta de humus.
Dacă fierbi tu năutul, lasă-l un pic peste limita la care ți se pare că e fiert. Aproximativ 2 ore de fierbere sunt necesare pentru a fi bine făcut.
Dacă optezi pentru varianta a doua, în care tu prepari năutul, atunci pune-l la muiat de seara. Fierbe chiar mai greu decât fasolea uscată. Poți adăuga un pic de bicarbonat la fierbere.
După ce a fiert, pune năutul într-o strecurătoare, păstrează zeama și apoi ține strecurătoarea sub jetul de apă rece și îndepărtează cojile de la suprafața boabelor.
În ambele variante, fie că folosești năut din conservă, fie că l-ai fiert tu, păstrează o cantitate de zeamă. O poți folosi împreună cu uleiul de măsline pentru a ajusta textura finală a humusului.

2.Tahini
Este o pastă de susan puțin amăruie care dă gustul specific humusului. Poți să o și prepari în casă pentru a fi totul cât mai bio, dar o găsești și gata făcută.
Rețeta noastră are mai puțin tahini decât recomandă majoritatea rețetelor pentru că gustul pastei de susan este foarte pregnant și anihilează ceilalți ”jucători”.
Puteți face încercări punând o dată mai mult și altădată mai puțin decât în rețeta noastră pentru a vă stabili gustul preferat.
Dacă nu veți agrea gustul pastei tahini, dar totuși vreți să consumați năut pentru proprietățile lui speciale, puteți înlocui tahini cu unt de migdale sau unt de nuci braziliene. Aroma și gustul vor fi complet diferite, dar foarte agreabile.
3.Uleiul de măsline extravirgin
Se adaugă și la preparare, dar și la servire. În mijlocul castronului cu humus creați o mică depresiune în care turnați ulei de măsline.
Pe lângă nutrienții benefici pe care îi aduce uleiul de măsline, contribuie alături de năut la senzația de sațietate.
4.Cuburi de gheață
Pentru a spori textura cremoasă, adaugă în blender câteva cuburi de gheață alături de celelalte ingrediente.
5.Ornează bolul cu humus
Folosește boia dulce, turmeric și pătrunjel pentru a orna humusul și pentru a-i spori și mai mult savoarea.
Ai libertatea să adaugi alte tipuri de semințe; asocierea cu semințe de dovleac este în aceeași linie de gust cu năutul, se potrivesc.


Poți să-l servești cu lipii libaneze calde sau cu pâine prăjită, alături de legume proaspete: castraveți, ardei, roșii.


Dacă o dată ai pregătit humus, fii sigur/ sigură că vei rămâne dependent de rețetă.