dec. 02, 2018 Servus Expert Nutriție - Diete - Rețete, Sănătate Niciun comentariu

ÎNDULCITORI ARTIFICIALI. Beneficii sau riscuri ?

Îndulcitori artificiali sunt compușii chimici care îndulcesc alimentele, ca și zahărul. Dar sunt de 30- 13000 de ori mai dulci decât zahărul de masă (sucroza).

Fiecare gram de zahăr obișnuit aduce 4 calorii, în timp ce 1g de îndulcitor artificial are calorii aproape zero. Este infirmată ipoteza că îndulcitorii artificiali sunt responsabili de a produce cancer. Dar asta nu înseamnă că se pot folosi fără risc.

indulcitori

Gustul dulce provoacă dependență. Un studiu recent susține că efectul asupra creierului este similar cocainei și opioidelor.

Totodată, una dintre cele mai frecvente recomandări de dietă este reducerea consumului de zahăr.

Îndulcitorii artificiali sau substituenții de  zahăr sunt larg utilizați în diverse produse dietetice ca alternativă pentru zahăr.

FDA (Food and Drug Administration) a aprobat, considerându-le fără risc, pe următoarele:

zaharina

aspartam

sucraloza

neotam

acesulfam-K (E 950)

stevia (rebiana)

extract de fruct Swingle

La acestea se adaugă: ciclamat utilizat în peste 50 de țări (nu și SUA) și alitam, aprobat în America de Sud, China și Australia.

Îndulcitori artificiali. Beneficii presupuse

Sunt larg utilizați de către populație deoarece se crede că reduc apetitul și, prin aceasta, conduc la scăderea în greutate și îmbunătățirea riscului cardiovascular și a metabolismului.

În special persoanele cu diabet folosesc acest tip de îndulcitori. Dar utilizarea lor a crescut la toate categoriile de populație (adulți și copii, slabi și obezi, diabetici sau nu) datorită politicilor de marketing și reclama beneficiilor pentru sănătate.

Îndulcitori artificiali. Beneficii sau riscuri? Ce spun cercetătorii?

Ciclamatul a fost interzis în 1970 datorită presupunerii că ar produce cancerul. Suspiciunea nu s-a confirmat în totalitate. S-a observat că doar la un consum mare (mai mult de 1.600 mg/zi) ar putea produce cancer de vezică urinară.

Câteva studii (2009- 2012) din Marea Britanie, care au urmărit 11-12 ani consumul de îndulcitori artificiali la diferite grupe de populație, au concluzionat că 2 sau mai multe băuturi dietetice (soft drinks) pe zi cresc riscul de boli coronariene și boli renale cronice.

Aduc calorii foarte puține, dar nu s-a constatat beneficiul pentru obezi deoarece crește tentația de a mânca mai mult pentru compensarea deficitului de calorii. Oamenii consumă cantități mai mari de alimente cu îndulcitori artificiali considerând greșit că dacă sunt sugar-free sunt ”sănătoase”.

Un studiu care a inclus copii a observat o legătură între consumul de băuturi cu îndulcitori și creșterea în greutate.

Un studiu care a inclus aproape 60.000 de femei gravide care consumau produse cu îndulcitori artificiali, a concluzionat o legătură între acest consum și nașterea înainte de termen.

Îndulcitorii artificiali sunt considerați ca factori declanșatori ai migrenei la persoanele care au acest tip de durere cronică de cap.

Când sunt ABSOLUT INTERZIȘI îndulcitorii?

Lasă un răspuns

Newsletter

Urmăriți-ne pe Facebook!
Facebook Pagelike Widget
%d blogeri au apreciat: