Mâncare de linte cu măsline: rețetă rapidă și gustoasă

Mâncare de linte cu măsline kalamata – preparare linte – dovlecei zucchini – retete rapide, retete vegetariene, garnituri, retete mediteraneene, rețete de post

Lintea este un aliment apreciat încă din antichitate. Grecii o considerau mâncarea săracului, dar egiptenii o includeau în meniul regal.

Lintea are multiple calități pentru care merită consumată, pe lângă faptul că poate fi gătită simplu și rapid.

O jumătate de cană (120 g) de linte aduce:

32% din cantitatea de fibre necesară zilnic

Fibrele sunt utile funcționării normale a colonului. Lintea combate eficient constipația.

Consumul constant, parte a dietei mediteraneene, ne ajută să reducem colesterolul și să ținem sub control diabetul.

-excelentă sursă de proteine (12g/ 120 g linte)

Combinată cu cereale integrale, lintea poate înlocui cu succes carnea. De aceea, este foarte apreciată de către vegetarieni.

-foarte bogată în folat, parte a vitaminelor B

Folatul ajută organismul să construiască globulele roșii (eritrocite), astfel că lintea combate eficient anemia.

-mineralele pe care le aduce lintea în cantitate mare sunt: potasiu (21% din necesarul zilnic), fier (37% din necesar) și zinc (17% din necesar).

Există mai multe varietăți de linte, toate având avantajul preparării rapide (sub 20 min).

MÂNCARE de LINTE cu MĂSLINE:
o rețetă sănătoasă și delicioasă

INGREDIENTE

325 g linte ( spălată și înmuiată pentru 10 min)

2-3 morcovi răzuiți

2-3 cepe tocate

1 dovlecel zucchini tăiat cubulețe

1 cartof mare tăiat cubulețe

5-6 roșii tăiate cubulețe

1 consevă măsline kalamata

1 legătură de pătrunjel proaspăt/ leuștean

5-6 căței de usturoi

6-7 linguri ulei de măsline extravirgin

sare iodată, piper măcinat, curcuma pudră, busuioc

PREPARARE

Alegem o cratiță de 28 cm teflonată sau din inox. Încingem puțin uleiul de măsline și călim ceapa pentru 2 min, până ce devine translucidă.

Adăugăm morcovul ras și continuăm să mestecăm continuu încă 2-3 min.

Este apoi momentul cuburilor de cartof și dovlecel zucchini. Le adăugăm în cratiță și punem și 100-150 ml apă.

Când amestecul ajunge la fierbere, adăugăm lintea și mestecăm.

Lăsăm totul la foc mediu pentru 5 min.

După ce ingredientele de până acum s-au înmuiat puțin, adăugăm roșiile mixate în robotul de bucătărie împreună cu pătrunjelul și cățeii de usturoi.

La fel de bine se pot folosi roșiile tăiate cubulețe și verdeața tocată mărunt. Prezența robotului de bucătărie nu este obligatorie, dar reduce mult timpii de preparare.

Ingredientele adăugate până acum nu necesită mai mult de 10 min de preparare la foc mediu. Mai mult pentru a se împrieteni gusturile și pentru a dezvolta cantitatea de licopen a roșiilor.

Ultimele adăugate vor fi măslinele. Și acestea pentru maximum 10 min. Odată cu ele, asezonăm cu piper, curcuma și busuioc. Și potrivim gustul de sare.

Nu uitați mâncarea prea mult pe foc. Lintea se fierbe în 10 min. De la start și până la final nu depășiți 30 min pe foc, pentru a nu pierde din calitățile ingredientelor.

Se servește ca fel principal, cu câteva feliuțe de pâine integrală cu semințe. Aveți astfel o rețetă vegetariană sau de post.

Dar o puteți adăuga și ca garnitură lângă piept de pui sau de curcan preparat la grătar.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente