LIPIE DE CASA cu masina de paine

Lipia de casa cu drojdie nu are aspectul și nici gustul lipiei libaneze plate. Nu este deci modelul de lipie de casa cu care poți face shaorma.
Este însă lipia din copilărie pe care bunicile o făceau simplă sau umplută conform imaginației.
Lipiile date cu usturoi se numeau ”pampuște” și băteau de departe bruschetele moderne.

Lipia de casa: Ingrediente

750g făină cu conținut mare de proteine (peste 10g)
405g apă
15g sare
10g zahăr
35g ulei
10g drojdie
Înainte de a coace lipia: ulei de măsline, parmezan, mozzarela, semințe de mac, semințe de susan

Lipia de casa: Preparare

1.Punem ingredientele în cuva mașinii de pâine în ordinea umătoare: apa, sarea, zahărul, uleiul, făina și deasupra drojdia.

Alegem un program de frământat și dospit. La modelul de mașină Moulinex este programul 13 cu durata de 1h și 25 min.

lipie de casa

Până ce mașina lucrează îți poți face alte treburi. Și nu este nicio problemă dacă aluatul rămâne în mașină și peste intervalul de 1h25min. Mașina se oprește, iar aluatul va continua să crească.

lipie de casa

2.Prelucrarea aluatului pentru lipie de casa
Scoatem aluatul din cuva mașinii și începem să-l prelucrăm.
Aluatul se prelucrează pe un blat de lemn sau pe o folie de silicon pe care presărăm făină.

lipie de casa

Împărțim cantitatea de aluat în 3 părți egale și construim 3 bile pe care le întindem cu sucitorul.

Aluatul este moale, dar ușor de prelucrat. Diametrul celor 3 lipii în această etapă este de aproximativ 20 cm.
Deci nu insista prea mult cu sucitorul. Nu trebuie să o faci foarte subțire.

lipie de casa

Le așezăm în 3 tăvi separate, pe hârtie de copt.
De la scoaterea aluatului din mașină până în această etapă durează maximum 10 min.

lipie de casa

Odată așezate în tăvi le lăsăm să se odihnească și să mai crească puțin la loc călduț.
Putem încălzi 2-3 min cuptorul la 40 grade și le lăsăm în cuptor (cu cuptorul stins) încă 10-15 min.

Coacere lipie de casa

Scoatem tăvile din cuptor pentru că trebuie să-l preîncălzim pentru copt.
Fiecare lipie se lățește ușor cu degetele.
Deasupra se toarnă puțin ulei de măsline și se unge frumos lipia cu ajutorul unei pensule. Rămâne un pic de ulei și în urmele de degete cu care ai modelat lipia.
Dacă dorim putem adăuga și parmezan, mozzarela sau semințe de susan deasupra.

lipie de casa

Lipiile se introduc pe rând în cuptor, la 180 grade, fără ventilație.
Prima lipie poate să stea aproximativ 20 min. Dar pentru următoarele 2 sunt suficiente 15min pentru coacere.

lipie de casa

Dacă nu pui brânzeturi deasupra aspectul este mai puțin rumen decât în imagini, dar tot delicioase sunt.

lipie de casa

Se lasă lipiile la răcit și apoi se păstrează în pungă de plastic. Asta dacă reziști să nu le consumi imediat.

Nu sunt doar aspectuoase, ci și simplu de făcut și gustoase.

lipie de casa

Merg de minune cu orice aperitiv sau fel de mâncare. Dar mai ales lângă o salată hipocalorică dacă te mustră conștiința că ai depășit numărul de calorii mâncând lipie de casa.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente