Lipia de casa cu drojdie nu are aspectul și nici gustul lipiei libaneze plate. Nu este deci modelul de lipie de casa cu care poți face shaorma.
Este însă lipia din copilărie pe care bunicile o făceau simplă sau umplută conform imaginației.
Lipiile date cu usturoi se numeau ”pampuște” și băteau de departe bruschetele moderne.
Lipia de casa: Ingrediente
∎ 750g făină cu conținut mare de proteine (peste 10g)
∎ 405g apă
∎ 15g sare
∎ 10g zahăr
∎ 35g ulei
∎ 10g drojdie
Înainte de a coace lipia: ulei de măsline, parmezan, mozzarela, semințe de mac, semințe de susan
Lipia de casa: Preparare
1.Punem ingredientele în cuva mașinii de pâine în ordinea umătoare: apa, sarea, zahărul, uleiul, făina și deasupra drojdia.
Alegem un program de frământat și dospit. La modelul de mașină Moulinex este programul 13 cu durata de 1h și 25 min.

Până ce mașina lucrează îți poți face alte treburi. Și nu este nicio problemă dacă aluatul rămâne în mașină și peste intervalul de 1h25min. Mașina se oprește, iar aluatul va continua să crească.

2.Prelucrarea aluatului pentru lipie de casa
Scoatem aluatul din cuva mașinii și începem să-l prelucrăm.
Aluatul se prelucrează pe un blat de lemn sau pe o folie de silicon pe care presărăm făină.

Împărțim cantitatea de aluat în 3 părți egale și construim 3 bile pe care le întindem cu sucitorul.
Aluatul este moale, dar ușor de prelucrat. Diametrul celor 3 lipii în această etapă este de aproximativ 20 cm.
Deci nu insista prea mult cu sucitorul. Nu trebuie să o faci foarte subțire.

Le așezăm în 3 tăvi separate, pe hârtie de copt.
De la scoaterea aluatului din mașină până în această etapă durează maximum 10 min.

Odată așezate în tăvi le lăsăm să se odihnească și să mai crească puțin la loc călduț.
Putem încălzi 2-3 min cuptorul la 40 grade și le lăsăm în cuptor (cu cuptorul stins) încă 10-15 min.
∎ Coacere lipie de casa
Scoatem tăvile din cuptor pentru că trebuie să-l preîncălzim pentru copt.
Fiecare lipie se lățește ușor cu degetele.
Deasupra se toarnă puțin ulei de măsline și se unge frumos lipia cu ajutorul unei pensule. Rămâne un pic de ulei și în urmele de degete cu care ai modelat lipia.
Dacă dorim putem adăuga și parmezan, mozzarela sau semințe de susan deasupra.

Lipiile se introduc pe rând în cuptor, la 180 grade, fără ventilație.
Prima lipie poate să stea aproximativ 20 min. Dar pentru următoarele 2 sunt suficiente 15min pentru coacere.

Dacă nu pui brânzeturi deasupra aspectul este mai puțin rumen decât în imagini, dar tot delicioase sunt.

Se lasă lipiile la răcit și apoi se păstrează în pungă de plastic. Asta dacă reziști să nu le consumi imediat.

Nu sunt doar aspectuoase, ci și simplu de făcut și gustoase.

Merg de minune cu orice aperitiv sau fel de mâncare. Dar mai ales lângă o salată hipocalorică dacă te mustră conștiința că ai depășit numărul de calorii mâncând lipie de casa.