Prima pagină » Sănătate » MEDICAMENTE și ALIMENTE: 10 combinații de evitat

MEDICAMENTE și ALIMENTE: 10 combinații de evitat

MEDICAMENTE și ALIMENTE: 10 combinații de evitat. Ce reguli care privesc mâncarea și medicamentele trebuie să cunoaștem atunci când urmăm un tratament? Cum influențează unele alimente efectul medicamentelor?

medicamente și alimente: 10 combinații de evitat

MEDICAMENTE și ALIMENTE: 10 combinații de evitat

1.Grepfrut și statine

Statinele (simvastatina, atorvastatina ș.a.) sunt o clasă de medicamente utilizate pentru scăderea nivelului de colesterol în sânge.
Datorită acestui efect, sunt utile în prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular.

Dar persoanele cu nivel crescut de colesterol sunt sfătuite să adopte simultan și o dietă echilibrată cu consum predominant de fructe și legume.

Ce trebuie să știm?

fructul și sucul de grepfrut reduc metabolizarea statinelor; statinele sunt degradate mai lent de către organism și persistă timp mai îndelungat în sânge

crește riscul de efecte adverse la statine dacă simultan consumăm suc de grepfrut sau fructul ca atare

-efecte similare poate avea și fructul sau sucul de pomelo

portocalele și lămâile nu au aceleași efecte ca și sucul de grepfrut

Alte medicamente utilizate frecvent și cu care interacționează sucul de grepfrut:

amiodarona (utilizată pentru tratarea tulburărilor de ritm cardiac)

-unele antihistaminice folosite de persoanele cu alergii (fexofenadina– Allegra)

-medicamente antihipertensive (nifedipina și alte blocante de calciu)

corticosteroizi folosiți în boala Crohn și colita ulcerativă (budesonid)

-medicamente imunosupresoare folosite de către persoanele cu transplant (ciclosporina)

2.Lapte și antibiotice

Laptele și produsele lactate pot afecta procesarea unora dintre antibiotice în organism. Cazeina, dar și mineralele (calciu, magneziu) sunt răspunzătoare de acest fenomen.

Ce trebuie să știm?

-dacă urmăm un tratament cu antibiotice este bine să verificăm în prospect interacțiunea cu laptele.

tetraciclinele, ciprofloxacina, sunt antibiotice care nu trebuie consumate împreună cu laptele. Calciul va lega molecula de antibiotic și va împiedica absorbția ei în intestin

-interacțiunea cu laptele nu este valabilă pentru toate antibioticele

MEDICAMENTE și ALIMENTE: 10 combinații de evitat

3.Vegetale cu frunze verzi și medicamentele anticoagulante

Anticoagulantele din clasa warfarinei se mai numesc și anti-vitamine K. La noi se prescriu cel mai frecvent Trombostop și Sintrom din această grupă de medicamente.

Rolul lor este reducerea riscului de a face cheaguri de sânge intravascular; scade astfel riscul de tromboză venoasă sau accident vascular, sângele fiind menținut mai fluid.

Ce trebuie să știm?

-legumele și vegetalele cu frunze verzi sunt o sursă importantă de vitamina K

-exemple: brocoli, varza de Bruxelles, varza kale, pătrunjel, spanac

-consumul zilnic al acestor surse de vitamina K poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante menționate mai sus

suplimentele cu vitamine și minerale trebuie verificate dacă aduc și aport de Vitamina K; pot contracara efectul anticoagulantelor crescând riscul formării de cheaguri de sânge intravascular

4.Alcool și Metronidazol

Metronidazol este un antibiotic. Poate fi prescris pentru diverse infecții, de exemplu infecția cu Helicobacter, răspunzătoare de provocarea ulcerului.

Consumul de alcool simultan cu metronidazolul provoacă greață și vărsături severe.

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu

5.Suplimente alimentare cu Calciu

Suplimentele alimentare cu Calciu și Vitamina D sunt frecvent folosite pentru a menține oasele sănătoase și a preveni fracturile.

Ce trebuie să știm?

-suplimentele cu calciu pot afecta absorbția altor medicamente

-de obicei este suficient un interval de timp de 2-6 ore între Calciu și alte medicamente

-calciul scade absorbția levotiroxinei (eutirox) – medicament indicat pentru hipotiroidie.
Hipotiroidia este afecțiunea în care hormonii tiroidieni sunt produși în cantitate insuficientă

MEDICAMENTE și ALIMENTE: 10 combinații de evitat

6.Alimente și analgezice

Durerea este un simptom pe care adesea încercăm să-l combatem rapid.
Cele mai îndemână medicamente sunt acetaminofen (paracetamol) și antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, ketoprofen, diclofenac ș.a.)

Ce trebuie să știm?

Paracetamol utilizat ca antipiretic și analgezic, ar trebui luat pe stomacul gol pentru a avea un efect rapid; alimentele încetinesc absorbția și efectul apare întârziat

Antiinflamatoarele nesteroidiene de tip ibuprofen, ketoprofen, naproxen etc, provoacă iritația mucoasei gastrice; de aceea trebuie administrate împreună cu alimentele

-administrarea ibuprofen împruna cu Coca-Cola, crește cantitatea de ibuprofen absorbită în sânge; deci sunt necesare doze zilnice mai mici de ibuprofen dacă decidem să-l înghițim cu aceasta băutură carbogazoasă (deși din multe alte motive nu este de dorit să facem acestă alegere)

7.Medicamente antitiroidiene și alimente bogate în Iod

Medicamentele antitiroidiene reduc simptomele de hipertiroidie.
Unul din mecanismele prin care acționează este reducerea absorbției iodului din alimentele consumate.

Ce trebuie să știm?

-consumul de alimente bogate în iod, reduce eficiența acestor medicamente

-în afară de sarea iodată, alimente bogate în iod sunt și: ouă, carne, produse lactate, fructe de mare

8.Sunătoarea și pilulele contraceptive

Sunătoarea și suplimentele alimentare pe bază de sunătoare sunt folosite pentru a trata simptomele depresiei ușoare.

Ce trebuie să știm?

Ca și în cazul oricăror produse din plante, nu trebuie să considerăm că sunt inofensive pentru că sunt din plante.

-sunătoarea este un inductor enzimatic: crește viteza degradării în organism a altor substanțe

studiile arată scăderea eficienței pilulelor contraceptive în combinație cu sunătoarea

-există astfel riscul unei sarcini nedorite

-sunătoarea scade eficiența pentru aproximativ 50% din medicamentele consumate în mod obișnuit (JAMA)

MEDICAMENTE și ALIMENTE: 10 combinații de evitat

9.Antidepresive și alimente bogate în tiramină

Antidepresivele acționează prin corectarea dezechilibrelor chimice ale neurotransmițătorilor din creier.
Aceste dezechilibre sunt responsabile pentru schimbările de dispoziție și de comportament.

Antidepresivele din grupa inhibitorilor de monoaminoxidază (IMAO) acționează prin inhibarea acțiunii monoaminoxidazei, o enzimă de la nivelul creierului.

Ce trebuie să știm?

-medicul trebuie întrebat despre efectele secundare ale antidepresivelor prescrise înainte de a le consuma

-alimentele bogate în tiramina în combinație cu IMAO pot genera o criză hipertensivă: creșterea periculoasă a valorilor tensiunii arteriale

alimente bogate în tiramină: brânza maturată, vin roșu, bere din malț, fructe uscate, pește afumat

10.Insulina, antidiabeticele și alcoolul

Persoanelor cu diabet li se permite consumul ocazional de alcool, în cantități moderate: o băutură alcoolică pentru femei sau 2 pentru bărbați.

Tratamentul cu insulină sau antidiabetice orale nu trebuie însă neglijat. De asemenea, nu trebuie uitat aportul caloric al alcoolului.

Ce trebuie să știm?

-insulina și antidiabeticele au ca efect scăderea glicemiei persoanelor cu diabet

-alcoolul are același efect și poate conduce la hipoglicemie severă

-o băutură alcoolică consumată seara, înainte de culcare, poate avea ca efect hipoglicemia la trezire

-alcoolul nu trebuie consumat pe stomacul gol

De reținut:
fructul și sucul de grepfrut interacționează cu peste 50 de medicamente; există riscul creșterii efectelor secundare ale medicamentelor
-persoanele care consumă medicamente anticoagulante din grupa warfarinei (trombostop) trebuie să fie atente în mod deosebit la interacțiunile cu suplimentele alimentare pe bază de plante și cu alimentele bogate în vitamina K
produsele pe bază de sunătoare inactivează pilulele contraceptive existând riscul unei sarcini nedorite
-sunătoarea scade eficiența pentru aproximativ 50% din medicamentele consumate cel mai frecvent

Surse
– Today Geriatric Medicine: Dangerous Food-Drug Interactions, 2008;
– Clin Pharmacokinet: Dietary Effects on Drug Metabolism and Transport
– PubMed: Food-Drug Interactions, 2011 -U.S. Food&Drug: Drug Interactions: What You Should Know, 2013
 

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *