ian. 20, 2019 Servus Expert Doctorul zilei, Sănătate Niciun comentariu

PREDIABET. Glicemia puțin peste limita normală. Va evolua spre DIABET?

Prediabet înseamnă o glicemie mai mare decât valoarea normală, dar nu suficient de mare încât să se pună diagnostic de diabet zaharat de tip 2. Numărul persoanelor cu diabet tip 2 , în lume, este de aproximativ 400 milioane, dar numărul celor cu prediabet este de 3 ori mai mare.

Consecințele diabetului sunt: afectarea inimii, a vaselor sanguine și a rinichilor. Se poate considera că la cei cu prediabet aceste consecințe deja au debutat.

Alarmant este faptul că prediabetul poate să NU ne avertizeze prin niciun simptom. De aceea, este recomandată urmărirea persoanelor peste 40 de ani și care au și factori de risc. Urmărirea înseamnă determinarea glicemiei și a hemoglobinei HbA1c.

Evoluția spre diabet poate fi evitată. Dar cum?

Cum ne dăm seama că avem prediabet?

Dacă nu observăm creșterea glicemiei, este posibil să nu ne dăm seama. Prediabetul nu dă simptome. Eventual putem observa zone de piele mai închisă la culoare pe gât, coate sau genunchi.

Dacă observăm:

  • sete accentuată
  • consum exagerat de lichide
  • micțiuni frecvente
  • foame exagerată

înseamnă că deja s-a declanșat diabetul de tip 2.

De ce apare starea de prediabet?

♦ Organismul nu procesează corect glucoza din sânge. Numim glicemie cantitatea de glucoză din sânge.

♦ Valoarea normală a glicemiei este 70-108 mg/dl sau 60-99 mg/dl  în funcție de metoda de determinare pe care o folosește laboratorul.

♦ În mod normal, glucoza este folosită ca și combustibil de către celulele noastre. Pentru a intra în celule și a putea fi folosită este nevoie de insulina produsă de pancreas.

♦ Dacă insulina este produsă în cantitate prea mică sau celulele nu răspund corect la comenzile insulinei, atunci glucoza rămâne nefolosită în sânge și glicemia crește.

♦ Glicemia pe nemâncate între 100-125 mg/dl este valoarea celor cu prediabet.

Newsletter

Cine are risc de a face prediabet?

Factorii care ne expun la acest risc sunt și cei care ne obligă să ne determinăm glicemia pentru verificare:

greutatea crescută – este principalul factor de risc; se consideră în zona de pericol persoanele cu Indice de masă corporală peste 25

Calculează-ți indicele de masă corporală  – AICI

Cu cât este mai mult țesut adipos (grăsime), în special la nivelul abdomenului, cu atât organismul răspunde mai prost la acțiunea insulinei; apare rezistența la insulină, celulele nu procesează glucoza și glicemia crește.

obezitatea de tip abdominal, cu circumferința taliei mai mare de 94 cm la bărbat și mai mare de 80 cm la femeie

HDL- colesterol sub 35 mg/dl și/sau trigliceride peste 250 mg/dl ( vezi interpretarea profilului lipidic⇒  )

inactivitate – efortul fizic stimulează folosirea glucozei ca sursă de energie

tipul de alimentație – consumul frecvent de carne roșie, produse procesate, băuturi dulci, crește exagerat riscul de prediabet

vârsta – deși prediabetul poate apărea la orice vârstă, este mai frecvent după 45 ani

rude de gradul I  cu diabet de tip 2

diabetul gestațional – este diabetul care apare în sarcină; această situație, ca și nașterea unui copil de peste 4100 g cresc riscul de prediabet după sarcină.

sindromul de ovare polichistice – vezi⇒

hipertensiune (vezi care sunt valorile considerate mari ⇒

boli cardiovasculare

tulburările de somn – au risc crescut de prediabet cei cu apnee de somn, dar și cei care inversează frecvent ritmul somnului (cei care lucrează noaptea)

Surse: Canadian Journal of Cardiology – Prediabetes Review 2018, Mayo Clinic – Prediabetes 2018, American Diabetes Association – Classification and diagnosis of diabetes 2017

Newsletter

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: