PREDIABET: ce valori are glicemia?

Prediabet înseamnă o glicemie mai mare decât valoarea normală, dar nu suficient de mare încât să se pună diagnostic de diabet zaharat de tip 2.

Numărul persoanelor cu diabet tip 2 , în lume, este de aproximativ 400 milioane, dar numărul celor cu prediabet este de 3 ori mai mare.

Consecințele diabetului sunt: afectarea inimii, a vaselor sanguine și a rinichilor. Se poate considera că la cei cu prediabet aceste consecințe deja au debutat.

Alarmant este faptul că prediabetul poate să nu ne avertizeze prin niciun simptom. De aceea, este recomandată urmărirea persoanelor peste 40 de ani și care au și factori de risc. Urmărirea înseamnă determinarea glicemiei și a hemoglobinei HbA1c.

Glicemie mare: ce valori pun diagnostic de diabet?

Cum ne dăm seama că avem prediabet?

Dacă nu observăm creșterea glicemiei, este posibil să nu ne dăm seama.

Prediabetul nu dă simptome. Eventual putem observa zone de piele mai închisă la culoare pe gât, coate sau genunchi.

prediabet

Simptome care pot anunța că diabetul s-a instalat:

  • sete accentuată
  • consum exagerat de lichide
  • micțiuni frecvente
  • foame exagerată

De ce apare prediabetul?

Organismul nu procesează corect glucoza din sânge. Glicemia este cantitatea de glucoză din sânge măsurată la un moment dat.

Valoarea normală a glicemiei este 70-108 mg/dl sau 60-99 mg/dl  în funcție de metoda de determinare pe care o folosește laboratorul.

În mod normal, glucoza este folosită ca și combustibil de către celulele noastre. Pentru a intra în celule și a putea fi folosită este nevoie de insulina produsă de pancreas.

Dacă insulina este produsă în cantitate prea mică sau celulele nu răspund corect la comenzile insulinei, atunci glucoza rămâne nefolosită în sânge și glicemia crește.

Glicemia pe nemâncate între 100-125 mg/dl este valoarea celor cu prediabet.

Ce este sindromul metabolic care te poate duce la diabet?

Află dacă ai risc crescut de prediabet

Factorii care ne expun la acest risc sunt și cei care ne obligă să ne determinăm glicemia pentru verificare:

♦ greutatea crescută – este principalul factor de risc; se consideră în zona de pericol persoanele cu Indice de masă corporală peste 25

Cu cât este mai mult țesut adipos (grăsime), în special la nivelul abdomenului, cu atât organismul răspunde mai prost la acțiunea insulinei; apare rezistența la insulină, celulele nu procesează glucoza și glicemia crește.

obezitatea de tip abdominal, cu circumferința taliei mai mare de 94 cm la bărbat și mai mare de 80 cm la femeie

♦ HDL- colesterol sub 35 mg/dl și/sau trigliceride peste 250 mg/dl

♦ inactivitate – efortul fizic stimulează folosirea glucozei ca sursă de energie

♦ tipul de alimentație – consumul frecvent de carne roșie, produse procesate, băuturi dulci, crește exagerat riscul de prediabet

♦ vârsta – deși prediabetul poate apărea la orice vârstă, este mai frecvent după 45 ani

♦ rude de gradul I  cu diabet de tip 2

♦ diabetul gestațional – este diabetul care apare în sarcină; această situație, ca și nașterea unui copil de peste 4100 g cresc riscul de prediabet după sarcină.

sindromul de ovare polichistice

♦ hipertensiune

♦ boli cardiovasculare

♦ tulburările de somn – au risc crescut de prediabet cei cu apnee de somn, dar și cei care inversează frecvent ritmul somnului (cei care lucrează noaptea)

Cum scăpăm de diabet?

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat/ă

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
20,901CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente