Prima pagină » Sănătate » Prevenire COVID-19: ce trebuie să știm despre alimente și vitamine

Prevenire COVID-19: ce trebuie să știm despre alimente și vitamine

Prevenire COVID-19 – Recomandari OMS privitoare la siguranta alimentelor – Vitamine si minerale -Vitamine si suplimente nutritive pentru prevenirea infectiei cu noul Coronavirus COVID-19

COVID-19 este infecția provocată de noul Coronavirus. Momentan, cele mai sigure metode de prevenire a infecției COVID-19 sunt: spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun și purtarea măștii de protecție pentru a bloca principala cale de transmitere: picăturile de salivă eliberate când vorbim, râdem, tușim sau strănutăm.

Principalele simptome ale infecției COVID-19

febra
tuse seacă sau productivă
dificultăți de respirație
frisoane
dureri musculare
durere de cap
durere de gât
pierderea gustului și a mirosului

prevenire COVID

Prevenire COVID-19:
Care sunt recomandările OMS privitoare la alimente, vitamine și suplimente?

Pot să mă contaminez cu COVID-19 de la alimentele proaspete, ca fructele și legumele?

OMS:
Până în prezent, nu sunt dovezi că ne putem contamina cu COVID-19 de la alimente, inclusiv fructe și legume.
Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente; ele necesită o gazdă umană sau animală pentru a se multiplica
Fructele și legumele proaspete fac parte din alimentația sănătoasă care trebuie încurajată.

Extra Tips
-infectarea cu SARS-CoV-2 se produce prin intermediul picăturilor respiratorii emise la tuse și strănut
-picăturile respiratorii se pot așeza pe suprafețe și pot contamina alimente, obiecte
-spălarea mâinilor și spălarea corectă a produselor proaspete ne ferește de această posibilitate de contaminare

Cum trebuie să spăl fructele și legumele?

OMS:
Spală fructele și legumele corect, așa cum trebuie să le speli și în alte situații.
Înainte de a le manipula, spală mâinile cu apă și săpun.
Apoi spală fructele și legumele minuțios, cu apă curată.

Extra Tips:
-folosește o perie cu peri mai lungi și mai moi pentru a curăța corect suprafața legumelor și a fructelor
-spală fructele și legumele sub jet de apă curată curgând

Se poate transmite infecția cu SARS-CoV-2 prin alimente gătite?

OMS:
Până în prezent, nu sunt dovezi că oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de la alimente.
Virusul care provoacă COVID-19 poate fi distrus la temperaturi similare cu temperaturile ce distrug alte virusuri și bacterii.
Alimente ca și carnea și ouăle trebuie preparate la cel puțin 70
Înainte de a le găti, manipularea alimentelor crude trebuie făcută astfel încât să nu contaminăm alimentele gătite.

Extra Tips:
-nu păstra în același loc alimente crude și alimente gătite
-păstrează alimentele la temperaturi corespunzătoare
-asigură-te că apa folosită la gătit nu este contaminată

Sunt în siguranță atunci când comand mâncare la domiciliu?

OMS:
Da, este sigur consumul de alimente comandate la domiciliu dacă cel care procesează alimentele pe care le primim respectă regulile de igienă.
După ce am primit alimentele acasă, mâinile trebuie spălate corect.

Care este cel mai bun dezinfectant pentru suprafețe?

OMS:
Îngrijirea casei și dezinfectarea suprafețelor elimină virusul de pe suprafețe.
Pentru curățarea eficientă a suprafețelor pe care le considerăm suspecte sau confirmate ca fiind contaminate cu noul coronavirus, putem folosi dezinfectanți cu 0,05% hipoclorit de sodiu (NaClO) sau pe bază de etanol (cel puțin 70%).

Ce alimente să consum pentru a susține sistemul imunitar?

OMS:
Funcționarea sistemului imunitar necesită o multitudine de nutrienți. Este recomandabil să consumăm alimente variate, să avem o dietă sănătoasă și echilibrată care să includă: cereale integrale, legume, fructe, nuci, surse de origine animală.
Nu există un singur aliment care să ne ajute să prevenim COVID-19.

Extra Tips:
Dieta bogată în antioxidanți previne acțiunea nocivă a radicalilor liberi de oxigen. Radicalii liberi sunt răspunzători de distrucții celulare, afectarea ADN-ului celular și afectarea reacțiilor sistemului imunitar.

Cei mai importanți antioxidanți pe care îi putem aduce prin alimentație sunt: vitamina C, vitamina E, beta-caroten și mineralele: seleniu, cupru, zinc și fier.

prevenire covid

Sunt indicate suplimente cu vitamine și minerale pentru a preveni COVID-19?

OMS:
Nu. Până în prezent, nu sunt ghiduri care să recomande vreun supliment pentru a preveni COVID-19 și nici pentru tratamentul COVID- 19.
Micronutrienții (vitamine și minerale) sunt esențiali pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Și joacă un rol vital în păstrarea sănătății.
Ori de câte ori este posibil. micronutrienții trebuie să-i luăm din alimentație; dieta noastră trebuie să fie echilibrată și diversificată: fructe, legume, surse animale.

Sunt indicate suplimente cu Vitamina D dacă nu m-am expus la soare în timpul carantinei?

OMS:
Vitamina D se produce în organism prin expunerea la soare sau din alimente (pește gras ca somon, ton, macrou; ulei de pește; ficat de vită; brânză; ouă); alte surse: alimente cu adaos de vitamina D sau suplimente.
Trebuie luată în considerare administrarea de suplimente cu vitamina D (200-600 UI în funcție de vârstă) dacă:
-nu consumăm alimente bogate în vitamina D
-nu ne expunem suficient la soare

Există ceaiuri sau suplimente din plante care previn sau tratează COVID-19?

OMS:
Nu. Până în prezent, nu există dovezi științifice că vreun ceai sau supliment din plante ar preveni sau trata COVID-19.

Pot preveni COVID-19 cu probiotice?

OMS:
Nu. Probioticele sunt microorganisme vii care sunt adăugate în alimente sau incluse în suplimente pentru a le conferi anumite beneficii pentru sănătate.
Totuși, nu există dovezi științifice (până în prezent) care să susțină utilitatea probioticelor în prevenirea sau tratarea COVID-19.

Poate ghimbirul să prevină COVID-19?

OMS:
Nu. Până în prezent, nu sunt dovezi științifice că mâncând ghimbir ne putem proteja de COVID-19.
Totuși, ghimbirul este un aliment cu anumite proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare.

Poate usturoiul să prevină COVID-19?

OMS:
Nu. Până în prezent, nu sunt dovezi științifice că mâncând usturoi putem preveni COVID-19.
Totuși, usturoiul este un aliment care are unele proprietăți antimicrobiene.

Surse:
-WHO. Coronavirus disease (COVID-19): Food safety and nutrition, update 14 august 2020
-Current Topics in Medicinal Chemistry. Dietary Antioxidants: Immunity and Host Defense, 2011

 

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu