Vitamine care-ți lipsesc când consumi produse fără gluten

Regimul cu produse fără gluten este recomandat persoanelor cu boala celiacă și celor cu sensibilitate la gluten. În timp, acest tip de dietă conduce la lipsa unora dintre vitamine.

Pentru persoanele fără aceste afecțiuni, dieta fara gluten nu aduce beneficii, ba chiar dimpotrivă.

Dieta fără gluten este săracă în fibre alimentare din cauza necesității de a evita unele alimente bogate în fibre, dar și datorită conținutului redus de fibre din produsele fara gluten.

Micronutrienții (vitamine și minerale) care ajung să lipsească sunt vitamina D, B12 și folat, dar și unele minerale: fier, zinc, magneziu și calciu.

produse fara gluten

Vitamine necesare când consumi produse fără gluten

Decizia consumului de suplimente nutritive trebuie luată împreună cu medicul, după determinarea nivelului sanguin al diferitelor vitamine și minerale ce pot fi în deficit.

Între timp ne putem orienta către consumul de alimente bogate în micronutrienții care lipsesc de obicei la cei cu boala celiacă.

Acid folic

Folatul sau acid folic este un tip de vitamina B, cunoscut și sub denumirea de vitamina B9.

Este binecunoscut pentru efectele de prevenire a defectelor congenitale (previne malformațiile creierului și coloanei vertebrale la făt dacă este la nivelul corespunzător în timpul sarcinii). Dar este la fel de important și ulterior pentru ca organismul nostru să poată construi celule noi.

Ce alimente îți pot aduce un supliment de acid folic?

Spanac, sparanghel, varza de Brussel, mazăre și brocoli sunt câteva exemple. Deci vegetale cu frunze verde închis. O cană de spanac fiert aduce mai mult de jumătate din necesarul zilnic de folat.

Alte surse: citrice, fasole, nuci, cereale, ouă, carne (în special ficat).

Află mai mult Acid folic: beneficii, efecte secundare, interacțiuni

Vitamina D

Studiile clinice au demonstrat că persoanele cu boala celiaca sunt în mod special, expuse riscului de deficit de vitamina D. Aproximativ 65% din bărbați și 71% din femeile cu boala celiacă au și lipsa de vitamina D.

Cauza ar putea fi absorbția intestinală deficitară, lipsa expunerii la soare, dar și excluderea din alimentație a produselor lactate din cauza unei intoleranțe la lactoză.
Lipsa vitaminei D va atrage după sine lipsa de calciu.

Sunt puține alimente bogate în vitamina D. Gălbenușul de ou aduce 10% din necesarul zilnic. Anumite specii de pește din ape reci (somon, pește spadă) au cantități importante.

Alimentele îmbogățite cu vitamina D (produse lactate sau suc de portocale) trebuie verificate dacă sunt gluten-free.

Află mai mult Lipsa de vitamina D: cum ne dăm seama?

Vitamina B6

Vitamina B6 ne ajută în lupta cu infecțiile, menținerea funcției normale a fibrelor nervoase, transportul oxigenului și menținerea glicemiei normale. Multe din persoanele cu boală celiacă au deficit de vitamina B6.

Alimente bogate în vitamina B6:

  • pește ton, somon,
  • piept de pui și curcan; ficat de vită și alte organe interne
  • cartofi
  • banane (1 banană aduce aproximativ 20% din necesarul zilnic de B6)
  • năut – 0 cană de năut aduce mai mult de 50% din necesarul zilnic de B6; se poate adăuga în salate sau poate fi preparat ca humus

Aproximativ 75% din vitamina B6 pe care o aduc alimentele ajunge să fie absorbită și utilizată de organism.

Află mai mult Care sunt semnele că nu ai destulă vitamina B6?

Vitamina B12

Lipsa de vitamina B12 apare mai ales la persoanele cu boală celiacă avansată. Sau care au și alte afecțiuni asociate, cum este anemia pernicioasă.

Deficitul de B12 poate explica senzația de oboseală exagerată.

Carnea, laptele și produsele lactate sunt cele mai bune surse de vitamina B12. O porție de somon (120g) aduce 100% din necesarul de vitamina B12. Iar 180g carne de vită aduc jumătate din necesarul zilnic. O cană de lapte aproximativ 15% din necesarul zilnic de vitamina B12.

Află mai mult Lipsa de B12: cauze, semne, corecție

Minerale necesare când consumi produse fara gluten

Fier

Anemia feriprivă (prin lipsa de fier) este un simptom frecvent în boala celiacă netratată. Cauza este absorbția deficitară a fierului din cauza afectării intestinului, dar și datorită pierderilor de sânge în scaun.

Persoanele fără boală celiacă, dar care aleg să consume produse fara gluten pot ajunge cu deficit de fier deoarece evită cerealele îmbogățite cu fier sau adoptă simultan și regim vegetarian.

Sursa cea mai bogată de fier este carnea: vita și curcanul cel mai mult.

Surse vegetale de fier: soia și lintea cel mai mult.

Află mai mult Cum corectăm lipsa de fier?

Zinc

Lipsa de zinc apare în boala celiaca netratată și nu datorită consumului de produse fara gluten.

Zincul este unul din mineralele esențiale implicat în numeroase reacții din organism și în apărarea imunitară.

Alimente care conțin zinc:

  • carne roșie
  • carne de pui
  • scoici și fructe de mare (stridii, crabi)
  • pește
  • fasole
  • nuci, migdale
  • brânză și iaurt

Află mai mult Lipsa de zinc: simptome, cauze, alimente cu zinc

Magneziu

Magneziul sub formă ionică este cel mai important cantitativ în interiorul celulelor, unde este implicat în numeroase reacții chimice. De asemenea, este important pentru metabolismul proteinelor, glucozei și grăsimilor.

Lipsa de magneziu se poate constata în analizele de sânge. Apare dacă boala celiacă nu este încă tratată, dar și ulterior, din cauza aportului redus de magneziu prin produse fara gluten.

Alimente bogate în magneziu: vegetale cu frunze verzi, legume, carne și fructe de mare.

Află mai mult Lipsa de magneziu vs Exces de magneziu: ce trebuie să știm?

De reținut despre consumul de produse fără gluten

Persoanele cu boală celiacă pot avea deficite importante de vitamine și minerale înainte de a urma dieta fără gluten (din cauza absorbției intestinale deficitare) sau după instituirea regimului (din cauza lipsei anumitor micronutrienți în produsele fără gluten).

Principalele vitamine și minerale care lipsesc: vitamina B6, acid folic/ folat, vitamina B12, vitamina D, calciu, fier, zinc, magneziu.

Consumul de suplimente nutritive trebuie instituit împreună cu medicul, deoarece se poate ajunge la megadoze inutile.

Se determină nivelul în sânge al diferitelor vitamine și minerale înainte de a începe regimul fără gluten și, ulterior, anual.

În paralel persoanele care consumă produse fara gluten se pot orienta către alimente bogate în vitaminele și mineralele care se știe că pot lipsi.

Dieta fără gluten: când este indicată?

Surse

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente