Pui umplut cu ciuperci în sos de vin alb cu miere. Rețetă festivă

Pui umplut cu ciuperci, morcovi și ceapă în sos de vin alb și miere este o rețetă festivă relativ simplu de pregătit. Culorile și aromele sunt îmbietoare. Aspectul va impresiona musafirii înainte de a gusta friptura de pui.

Pui umplut cu ciuperci

Ingrediente

  • 1 pui de aproximativ 2 kg
  • 3 conserve cu ciuperci a 400g (una cu ciuperci întregi și 2 cu ciuperci feliate)
  • 3 morcovi
  • 2 cepe mari
  • 3-4 cartofi medii (opțional)
  • 200 ml ulei de măsline
  • 2 lămâi
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 lingură de untură de gâscă sau unt topit
  • 2 lingurițe de miere
  • 2 – 3 cești de vin alb
  • ierburi și condimente: coriandru măcinat, nucșoară, piper, cimbru, usturoi

Preparare

Pasul 1: puiul pus la marinat minimum 30 min

Puiul pe care l-am cumpărat de la un hipermarket era din categoria aceea pe care scrie: ”crescut cu hrană 100% vegetală în spații deschise”. Și într-adevăr a fost o diferență de gust. Carnea a fost dulce, iar mirosul acela de pui de crescătorie a lipsit.
Dacă aveți o sursă de ”pui de țară” este și mai bine.

Într-un castron mare am pregătit marinata: aproximativ 100 ml ulei de măsline + sucul de la o lămâie + 1 linguriță sare + câte o linguriță de nucșoară și cimbru.

Se unge bine puiul cu mâna și prin interior și pe deasupra. Se lasă la frigider pentru minim 30 min. Este la fel de bine și de pe o zi pe alta.

Rolul lămâii este de a frăgezi carnea și mi-am atins scopul, dar data viitoare voi încerca să folosesc și rețeta de marinată pentru pui la grătar care dă un gust deosebit sosului la final.

Află mai mult Marinata specială pentru carne de pui sau curcan

Pasul 2: pregătirea umpluturii

Într- o tigaie suficient de mare punem 50 ml ulei de măsline și vom adăuga pe rând legumele pregătite astfel:
-1 ceapă tăiată peștișor
-morcovii tăiați rondele cât mai fin

Cu ajutorul robotului de bucătărie pregătirea legumelor merge mai rapid.

Mestecăm continuu ceapa și morcovii până ce capătă luciu și își dezvoltă aromele.
Apoi adăugăm și ciupercile scurse de lichid în prealabil.

Este momentul să adăugăm: o linguriță și jumătate de sare, o linguriță de coriandru măcinat, piper după gust.
Punem o ceașcă de apă sau de vin alb și capacul deasupra pentru 10 min sau până ce lichidul scade complet.

ciuperci , ceapa, morcovi pentru pui umplut

După ce am oprit focul adăugăm 6-7 căței de usturoi pisați si legătura de pătrunjel tocată mărunt. Amestecăm și punem capacul la loc.

umplutura pentru pui umplut cu ciuperci

Compoziția rămâne să se răcorească până ce ne pregătim puiul.

pui umplut cu ciuperci: umplutura

Pui umplut cu ciuperci

Pasul 3: umplem puiul

Am ales un vas termorezistent suficient de încăpător. Și am construit un pat pentru puiul umplut: ulei de măsline (50 ml rămași) și felii groase de ceapă și lămâie.

Am scos puiul din frigider, marinat, și l-am așezat în vas. Aici îl vom umple.

pui întreg umplut cu ciuperci

Între timp, umplutura s-a răcorit și putem să umplem puiul. Introducem compoziția și o presăm bine. Cu ajutorul unei scobitori prindem pielea puiului astfel încât compoziția să rămână în interior pe parcursul preparării termice.

pui umplut cu ciuperci

Compoziția este suficientă pentru a umple puiul, dar rămâne și de pus pe lângă pui.
Opțional, așezăm în jurul puiului jumătăți de cartofi ușor sărați.

pui umplut cu ciuperci

Pasul 4: puiul la cuptor 50 min

Turnăm peste tot tabloul o ceașcă sau două de vin alb amestecat cu 2 lingurițe de miere. Introducem vasul (acoperit cu capac sau folie) la cuptor la 180 grade, ventilat sus și jos.

În 50 min carnea s-a pătruns și cartofii de asemenea.
În ultimele 20 de minute am îndepărtat folia, am uns puiul cu 5-6 pensule de untură de gâscă (dar merge și cu unt topit) și am lăsat la cuptor până ce culoarea a devenit cu adevărat apetisantă.
Nu mai spun de arome și de gustul special al cartofilor rumeni.

Este un fel de mâncare pe care este bine să-l serviți imediat ce l-ati scos din cuptor. Nu necesită altă garnitură dacă ați pus cartofi.
Dacă ați optat pentru varianta fără, atunci friptura se poate servi doar cu umplutura ca și garnitură.

Aromele și culorile sunt îmbietoare. Se va scoate puiul pe un platou suficient de mare pentru a încăpea și umplutură pe lângă pui.
O salată ușoară cu rucola, frunze de salată și baby spanac va aduce senzația de răcoare potrivită.

Dacă dorim să sporim aspectul festiv putem apela la o salată simplă cu valeriană, roșii și semințe de rodie.

Aripioare de pui în sos dulce picant cu orez prăjit

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente