Regim hepatic pentru ciroză. Ce alegem? Ce evitam?

Ciroza este o afecțiune a ficatului care afectează metabolismul și digestia și poate duce la malnutriție. Un regim hepatic presupune un plan de alimentație în care sunt evitate alimente ce pot agrava ciroza.

Studiile clinice arată că persoanele cu boli hepatice care nu se hrănesc adaptat la afecțiunea ficatului și au deficiențe nutriționale sunt mai expuse riscului de complicații.

Dieta pentru ciroză trebuie începută imediat ce diagnosticul a fost stabilit pentru a îmbunătăți evoluția bolii.

Participarea familiei este esențială ca să se poată menține un regim hepatic corect.

Bine de știut: ciroza afectează și funcționarea sistemului imunitar. Bacteriile și virusurile cu care vine în contact organismul nu sunt totdeauna anihilate cu ușurință. De aceea, se recomandă evitarea alimentelor crude, insuficient preparate termic.

Regim hepatic pentru ciroză: Principii generale

Mânâncă puțin și des

Avantajul de a mânca puțin și des este că organismul nu va începe să descompună proteine musculare pentru a face rost de energie.

În loc de 3 mese pe zi, este recomandabil să mănânci câte ceva la fiecare 2-3 ore. Plus o gustare înainte de culcare care să conțină carbohidrați: cereale sau o budincă de orez, de exemplu.

Consumă mai multe proteine și calorii

Când ciroza avansează, ficatul nu mai poate face rezerve suficiente de glicogen. Glicogenul este un carbohidrat care este folosit de organism ca sursă de energie.

Poți crește cantitatea de proteine din alimentație alegând:

  • fasole, linte
  • nuci
  • ouă, brânză și alte produse lactate
  • pește: cod, somon, sardine, macrou
  • carne: curcan, pui, sau carne roșie slabă

O gustare care aduce proteine este binevenită, păstrând ritmul ca la 2-3 ore să mănânci ceva:

  • 3 biscuiți cu unt și brânză
  • cereale cu lapte nedegresat
  • 2 felii de pâine prăjită cu gem
  • ciocolată caldă și o banană

Bine de știut: carnea preparată la grătar este de preferat celei la care utilizăm grăsimi pentru preparare.

Encefalopatia hepatică este o complicație a cirozei în care se produce în exces amoniu. Cu cât consumăm mai multe proteine cu atât cantitatea de amoniu produsă este mai mare. Și simptomele encefalopatiei se agravează.

De aceea, într-o anumită fază a bolii se recomandă reducerea aportului de proteine.

Totuși, pentru a evita malnutriția, dacă a apărut encefalopatia hepatică, specialiștii recomandă:

  • folosește cât mai multe surse de proteine vegetale: linte, orez, soia, edamame, tofu, mazăre, nuci
  • repartizează proteinele pe tot parcursul zilei, nu consuma o singură dată o cantitate mare de proteine
  • ouăle și produsele lactate sunt preferate față de carne
  • peștele este preferat față de carne

Află mai mult 10 alimente bogate în proteine în afară de carne

Ține glicemia sub control

Glicemia este mai greu de controlat la persoanele care au ambele afecțiuni: diabet și ciroză. Motivul este acela că ficatul participă substanțial la reglarea glicemiei.

La ciroză se recomandă:

  • evitarea cărnii roșii: miel, vită, porc.
    Sunt de preferat: pui, curcan, pește și surse vegetale de proteine
  • grăsimile mononesaturate și polinesaturate sunt de preferat față de grăsimile saturate
    Încearcă: ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui în loc de untură sau unt.
  • cereale integrale, amidonoase: cartofi, orez

Află mai mult 6 alimente care scad glicemia

Încearcă să reduci consumul de sare

Ficatul joacă un rol important în menținerea echilibrului apei și sodiului în organism.

Ciroza duce la reducerea acestei funcții a ficatului și apare mai ușor retenția de lichide cu ascită și edeme.

Apa în exces explică picioarele umflate (edeme) și abdomenul bombat (ascita). Din același motiv apare și senzația de disconfort și balonarea.

Fluidele în exces sunt eliminate cu diuretice, iar pentru ascită se practică un drenaj exterior numit paracenteză.

Uneori medicul poate indica un regim complet nesărat.

Cum poți reduce consumul de sare?

  • nu aduce sărătorul pe masă
  • pune sare puțină când gătești
  • evită alimente recunoscute ca foarte sărate: bacon, cârnați, salam, cremvurști
  • evită peștele afumat
  • verifică pe etichetele alimentelor cantitatea de sare

Bine de știut: orice aliment cu mai mult de 1,5g sare/ 100g este considerat foarte sărat.

Sarea poate fi suplinită dacă știi câteva mici secrete culinare:

  • pune suc de lămâie peste pește sau carne
  • pune ulei de măsline și oțet balsamic peste legume
  • pune pudră de muștar sau nucțoară la piure
  • folosește mai mult ierburile aromatice care pot suplini sarea

Este posibil ca medicul să recomande suplimente alimentare atunci când nu poți să menții o nutriție corespunzătoare.

Bine de știut: Ai grijă la suplimentele cu vitamina A în cantități mari. Poate fi toxică pentru ficat. Dar și la alte suplimente din plante. Unele au efecte secundare hepatice.

Află mai mult Consumul de sare în exces poate afecta imunitatea

Ce poți să bei la regim hepatic

Alcoolul este interzis. Agravează afecțiunea, mai ales atunci când consumul de alcool este și cauza apariției cirozei.

Laptele și sucurile este recomandabil să fie pasteurizate.

Cafeaua are unele beneficii pentru ficat. Dar gastroenterologii recomandă evitarea altor băuturi cu cofeină și chiar a cafelei în cazul cirozei.

Ciroza hepatică: de ce apare și cum poate fi evitată?

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente