Prima pagină » Lifestyle » BISCUITI SPRITATI FRAGEZI: cea mai bună rețetă

BISCUITI SPRITATI FRAGEZI: cea mai bună rețetă

Biscuiti spritati fragezi – Retete de biscuiti spritati – Biscuiti de casa reteta veche – Retete simple de biscuiti fragezi si aromati

Aproximativ 75% din amintirile noastre se păstrează datorită asocierii cu mirosurile, spun specialiștii. Poate de aceea spunem atît de des expresia ”mirosurile copilăriei”.

Rețeta de biscuiți spritati fragezi și aromați din articolul de azi a fost mult timp pierdută. Bunica o știa și o făcea fără să fie scrisă undeva. Gospodinele o transmiteau din gură în gură cum făceau dintotdeauna, fără să ia în calcul riscul ca la un moment dat nimeni să nu o mai știe.

În ultimii ani am tot încercat rețete de biscuiți spritati de pe net, sperând că, întâmplător, va fi cea căutată. Dar nu au ieșit nici pe departe biscuiții fragezi și aromați pe care îi știam din copilărie.

Norocul a fost caietul mamei unde rețeta era notată la litera B cu ”Biscuiți sprițați mama Vali”. ”Mama Vali”, mătușa mea, face într-adevăr cei mai buni biscuiți de casă.

biscuiti spritati fragezi

Dar să trecem la subiect:

BISCUITI SPRITATI

INGREDIENTE

Pentru 3 tăvi mari de biscuiți:

250 g zahăr
200 g unt minim 80%
2 linguri de untură
250 ml iaurt (nu iaurt grecesc, trebuie să fie mai fluid)
4 ouă întregi
5-6 lingurițe coajă de lămâie rasă, esență de vanilie
850 – 900g făină albă
1 linguriță bicarbonat (opțional)

PREPARARE

Prepararea compoziției:
se prepară cu mixerul sau în cuva principală a robotului de bucătărie
se pun mai întâi în vas ingredientele moi: zahăr, ouă, unt, untură, iaurt
se mixează până ce compoziția este omogenă
se adaugă acum coaja de lămâie și vanilia
apoi se adaugă treptat făina și se încorporeză cu mixerul la viteza cea mai mică

Nu am pus bicarbonatul care era trecut în rețetă, dar biscuiții au ieșit fără cusur, deci nu este absolut necesară folosirea bicarbonatului.

Secretul este ca din momentul adăugării făinei să nu mai mixați foarte mult timp. Altfel riscați ca biscuiții să iasă tari.

Compoziția are consistența plastilinei, nu curge, dar nici nu este excesiv de vârtoasă.
Modelarea biscuiților poate începe imediat. Am folosit mașina de tocat carne modelul vechi, la care am atașat formele de biscuiți păstrate tot de la bunica.
Dar altădată am utilizat aparatul de biscuiți pe care-l puteți găsi în comerț, la prețuri modice. Formele aparatului de biscuiți sunt mai înguste și biscuiții ies mai subțiri.

Am așezat biscuiții sprițați în tava mare a cuptorului în care am pus o foaie de copt. Și am introdus tava la cuptorul preîncălzit. Au nevoie de aproximativ 15 min de coacere la programul cu ventilație sus și jos.
Este bine să urmăriți prima tavă pentru a stabili minutele necesare în funcție de cuptorul propriu. Nu trebuie să fie foarte prăjiți, doar un pic rumeni, ca în imaginea de mai jos.

biscuiti spritati

Dacă aveți răbdare, puteți face compoziția de 2 ori și atunci veți obține o provizie pentru timp mai îndelungat.

biscuiti spritati
Biscuiti spritati

Biscuitii spritati după această rețetă nu sunt excesiv de dulci. Merg foarte bine cu un pahar de lapte sau un iaurt, pe post de cină sau de mic dejun.
Se pot glazura cu ciocolată dacă dorim un aspect mai festiv. Sau se pudrează doar cu zahăr cât sunt calzi.

biscuiti spritati

Sunt delicioși, foarte fragezi și plini de amintirile copilăriei.

 

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu