- Advertisement -

REZISTENTA LA INSULINA: de ce nu se reglează glicemia?

Rezistenta la insulina este situația în care organismul nostru nu răspunde corespunzător la hormonul numit insulină. Este o situație tot mai frecventă în rândul adulților.

Pericolul este evoluția progresivă spre prediabet sau sindrom metabolic.

Netratată timp îndelungat, rezistența la insulina va genera diabet tip 2 și complicațiile acestuia.

Tot rezistența la insulină este luată în discuție și la persoanele cu obezitate, valori mari ale trigliceridelor și hipertensiune arterială.

Ce este rezistența la insulina?

Rolul insulinei este de a permite celulelor din corp să preia glucoza din sânge și să o folosească drept combustibil. Sau să o stocheze ca și grăsime.

Dacă există rezistența celulelor la acțiunea insulinei rezultatul va fi acumularea în exces a glucozei în sânge și creșterea glicemiei.

Pe de altă parte, organismul sesizează glicemia mare și reacționează producând tot mai multă insulină.

Persoanele cu rezistență la insulină produc mai multă insulină decât în mod normal, dar organismul nu o utilizează corespunzător.

Producția crescută de insulină se numește hiperinsulinemie.

Excesul de insulină produsă de pancreas nu duce la o scădere a glicemiei așa cum ne-am aștepta.

De ce apare rezistența la insulina?

Cercetătorii au observat că rezistența la insulină este favorizată de anumiți factori:

predispoziția ereditară

obezitate

hipertensiune

viața sedentară, lipsa mișcării fizice regulate

colesterol crescut

stres cronic

sindrom de ovare polichistice

sindrom Cushing

diabet gestațional – formă de diabet apărută în sarcină, dar care poate să dispară după naștere

alimentația bogată în carbohidrați

Cum ne dăm seama de rezistența la insulina?

Rezistența la insulină se dezvoltă lent și, la început, nu dă simptome. Poate trece neobservată mulți ani.

Odată instalat prediabetul și sindromul metabolic, pot apărea:

sete excesivă

senzația frecventă de a urina

pete închise la culoare pe pielea din zona inghinală, pe spate și gât sau la încheieturile de la antebrațe (acantosis nigricans)

creștere în greutate, depozite de grăsime în jurul taliei și pe abdomen

trigliceride mari

HDL colesterol scăzut

tensiune arterială crescută

La apariția diabetului de tip 2 se pot constata simptomele glicemiei crescute:

foame exagerată

sete exagerată

urinare frecventă

oboseala

amețeala

vedere încețoșată

Ce analize trebuie să facem?

Nu există o analiză specifică doar pentru rezistența la insulină.

Diagnosticul este pus luând în considerare simptomele și rezultatele câtorva analize de sânge.

glicemia pe nemâncate sau a jeun

Un rezultat al glicemiei între 100-125 mg/dl din sângele recoltat dimineața, pe nemâncate, este tipic pentru persoanele cu rezistență la insulină.

testul de toleranță la glucoză

Se efectuează tot din sânge recoltat după 12 ore de post (se opresc și alimentele și lichidele).

Se determină glicemia înainte și după ce bem o băutură cu zahăr.

Dacă glicemia este peste 140 mg/dl la 2 ore după ingestia băuturii dulci, este un indiciu de prediabet.

Dacă glicemia este peste 200 mg/dl, diagnosticul este de diabet zaharat.

hemoglobina glicozilată HbA1C

Hemoglobina HbA1C ne poate arăta cum au stat glicemiile în ultimele 2-3 luni.

Nu este o valoare care să ne arate exact rezistența la insulină.
Dar valori între 5,7-6,4% înseamnă prediabet. Iar valori peste 6,5% înseamnă că există deja diabet.

Cum se tratează rezistența la insulină?

Nu există suplimente alimentare care tratează rezistența la insulină.

Uneori se prescriu medicamente cu care se tratează diabetul. De exemplu, metformin.
Dar tratamentul cu medicamente antidiabetice nu este obligatoriu în această etapă.

Medicul diabetolog va stabili dacă medicamentele sunt necesare.

Cel mai eficient acționează schimbarea stilului de viață și reducerea greutății corporale.

Dieta mediteraneană și dieta DASH sunt opțiuni bune dacă avem rezistență la insulină.

Păstrând principiile dietei mediteraneene putem urmări și reducerea consumului de calorii.

Contabilizarea carbohidraților și alegerea inteligentă a alimentelor contribuie și la scăderea în greutate și la normalizarea glicemiei.

Exercițiile fizice este bine să aibă o regularitate și să adunăm măcar cele 30 min recomandate zilnic.

Unii specialiști optează și pentru metodele chirurgicale de reducere a greutății corporale.

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Articole Similare

Rămâi conectat

1,861FaniÎmi place
2,623CititoriConectați-vă
18,515CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Advertisement -

Articole recente