Rodia: la ce ajută și cum să o folosești?

Rodia este un fruct cu coaja dură și semințe roșii care pot fi consumate ca atare sau ca suc de rodie, precum și adăugate la salate, felurile de mâncare cu carne, dar și la dressing sau antreuri cu orez.

Nelipsite din meniurile sănătoase, rodiile sunt consumate mai ales pentru aportul de antioxidanți. Sunt bogate în fibre, dar aduc puține grăsimi, fiind potrivite și în dietele de slăbit. Pentru toate aceste beneficii, merită timpul petrecut pentru a scoate semințele din interiorul fructului.

Rodia Beneficii și Idei de preparare

Valoare nutritivă

Calorii. O rodie contribuie cu 128 cal, dar o cană de suc 134 cal.

Fibre. O rodie aduce 6g de fibre, 21% din necesarul zilnic de fibre.

Carbohidrați, Proteine, Grăsimi

O rodie înseamnă:
21 g zahăr, dar un idice glicemic scăzut de 18
puține grăsimi (aproximativ 1g)
puține proteine (aproximativ 3g)

Vitamine și minerale

vitamina C: 18 mg/ 1 rodie medie
Asta înseamnă cam 18% din necesarul zilnic de vitamina C

vitamina K
O rodie acoperă 21-28% din necesarul zilnic de vitamina K

acid folic – 15% din necesarul zilnic
cupru – 27% din necesarul zilnic
vitamina B6 – 9% din necesarul zilnic
potasiu – 10% din necesarul zilnic

Află mai mult 6 minerale esențiale pentru organism: de unde le procurăm?

Rodia: beneficii pentru sănătate

Efecte cardioprotectoare

Dieta pe bază de fructe și legume este deja recunoscută pentru efectele cardioprotectoare.

Sănătatea inimii presupune reducerea factorilor de risc: hipertensiunea, colesterolul crescut, stresul oxidativ, hiperglicemia și inflamația.

Rodia poate contribui substanțial la reducerea acestor facturi de risc prin combinația de micro și macronutrienți.

Oase, mușchi și cartilaje

Rodia vine cu o cantitate importantă de vitamina C pe care organismul nostru nu o produce și trebuie să o aducem prin aport alimentar.

Această vitamină este esențială pentru a se menține structura optimă a oaselor, mușchilor, cartilajelor și vaselor de sânge.

Vitamina C contribuie și la absorbția fierului și la vindecarea leziunilor.

Află mai mult 5-6 prune uscate pe zi: efecte surprinzătoare

Efect antioxidant

Extractul de rodie are un potențial antioxidant de 2-3 ori mai mare decât vinul roșu sau ceaiul verde.

Consumul a 250 ml suc de rodie/ zi timp de 4 săptămâni a demonstrat creșterea semnificativă a antioxidanților din plasma umană. Rodiile sunt recunoscute pentru aportul de antioxidanți.

Vitamina C – are ea însăși proprietăți antioxidante, dar are și capacitatea de a regenera alți antioxidanți (de exemplu, vitamina E)

Quercetina –  Antioxidant cu efecte antiinflamatoare puternice

Antocianine – Există peste 500 de tipuri de antocianine și prin efectul antioxidant sunt implicate în reducerea reacțiilor inflamatorii, reparația DNA-ului celular, metabolism și creșterea longevității.

Află mai mult Antocianine: beneficii și surse alimentare

Reglarea glicemiei și digestiei

Efectul benefic asupra glicemiei și digestiei se obține consumând semințele de rodie, nu sucul.

Aportul de fibre îmbunătățește digestia, crește senzația de sațietate și ajută la reducerea nivelului de colesterol.

Consumul de semințe de rodie încetinește absorbția de zahăr și glicemia crește mai lent; organismul are timp să o regleze prin secreția de insulină.

Află mai mult Cum să menții glicemia normală când consumi carbohidrați?

Scăderea tensiunii arteriale

O meta-analiză a mai multor cercetări asupra rodiei a concluzionat efectul consumului de suc de rodie (240 ml/zi): reduce semnificativ tensiunea arterială sistolică și cea diastolică.

Efectul este important dacă ne gândim că scăderea tensiunii arteriale sistolice cu numai 5 mmHg, reduce riscul de infarct miocardic cu 5,5% și riscul de accident vascular cerebral cu 7%.

Efectul cardioprotectiv al rodiilor se datorează micronutrienților pe care îi conține: antioxidanți, fibre, vitamine, fitonutrienți.

Rodia: când este cel mai bine de consumat?

Sezonul optim este de la finalul verii până la iarna.

O rodie coaptă și proaspătă trebuie să fie grea, cu coaja fermă și cu nuanță roșiatică.

Dacă sunt urme maronii pe coajă, rodia este deja cam trecută. Dar semințele încă sunt neafectate, iar coaja oricum nu se consumă.

Putem păstra rodiile pe un raft în cămară 1-2 săptămâni sau mai multe săptămâni, dacă le introducem în pungă de plastic, la frigider.
Semințele pot fi congelate și păstrate până la un an.

Află mai mult 10 fructe cu carbohidrați puțini utile la diabet și diete de slăbit

Efecte secundare

Sucul de rodie, ca și sucul de grepfrut, pot interacționa cu medicamentele din tratamentul cronic.

De exemplu, statinele, medicamente care se folosesc pentru scăderea colesterolului, pot interacționa cu sucul de rodie și asocierea nu este recomandată.

Datorită conținutului de vitamina K, rodia poate influența coagularea sângelui și tratamentul cu anticoagulante.

Află mai mult Deficitul de vitamina K: semne, depistare, corectare

Rodia: Idei de preparare

Semințele de rodie arată ca niște mici bijuterii după ce le eliberăm din cochilia dură a fructului. De fapt, este un mod impropriu de a spune semințe. Semințele se găsesc în interiorul acestor mici fructe roșii.

Cea mai simplă metodă de a scoate semințele fructului este secționarea fructului în 4 și cufundarea lui într-un bol cu apă. Masăm fructul până ce toate semințele cad în apă. Evităm astfel să ne pătăm hainele și mobilierul.

Un fruct are semințe care pot umple 3/4 cană de ceai. Dacă stoarcem semințele se obține 1/2 cană de suc de rodie.

Odată obținute semințele, le putem folosi:

  • suc de rodie
  • semințe de rodie adăugate în șampanie pentru a accentua aspectul festiv
  • semințe de rodie adăugate peste sandwichul cu avocado compensează gustul un pic fad al acestuia, dar adue și o combinație plăcută de culori
  • semințe de rodie cu măsline, delicioase
  • rodie alături de friptură suculentă de vită
  • semințe de rodie adăugate la bruschete cu brânză de capră
  • semințe de rodie folosite ca atare în salate
  • rețete de dressing cu rodie pentru salate
  • smoothie – se amestecă în blender alături de iaurt și alte ingrediente

Rețeta: 3/4 cană căpșuni + 1/2 cană zmeură + 3/4 cană iaurt + 3/4 cană semințe de rodie

Rețetă: Salată mediteraneană cu roșii și rodie

Bibliografie
  • Pomegranates, raw. FoodData Central. U.S. Department of Agriculture.
  • Puneeth HR, Chandra SSP. A review on potential therapeutic properties of Pomegranate (Punica granatum L.)Plant Sci Today. 2020
  • Sahebkar A, Ferri C, Giorgini P, Bo S, Nachtigal P, Grassi D. Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2017
  • Ammar A, Turki M, Chtourou H, et al. Pomegranate supplementation accelerates recovery of muscle damage and soreness and inflammatory markers after a weightlifting training session. PLoS ONE. 2016

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente