Prima pagină » Lifestyle » Salata de cartofi cu dressing de muștar: rețeta perfectă pentru vară

Salata de cartofi cu dressing de muștar: rețeta perfectă pentru vară

Salata de cartofi cu dressing de muștar și alte mirodenii – Salata de cartofi garnitură pentru retete cu peste – Retete cu cartofi – Retete salata – Retete în stil mediteranean

Rețeta este perfectă pentru vară dacă vă plac cartofii, dar și dacă vreți o garnitură la un pește mai sățios: ton sau somon. Am pregătit somonul în folie cu legume și aveam nevoie de o garnitură rece care să se potrivească și cu peștele și cu legumele un pic rumenite la grătar.

Am furat o idee de ici, una de colo și le-am combinat. Salata a mers perfect cu peștele, dar a fost minunată și a doua zi, rece, de la frigider, cu o felie de telemea de Ibănești alături.

Secretele rețetei:
-alegerea cartofilor: să fie roșii și fermi
-odată adăugat dressingul peste cartofi, trebuie lăsați să se odihnească, la temperatura camerei inițial și apoi un pic la frigider; cam 1 oră în total

Salata de cartofi cu dressing de muștar și mirodenii

INGREDIENTE

600 g cartofi roșii, curățați și feliați rotund
1 ceapă roșie
1 legătură de pătrunjel
1 legătură mică de mărar

Pentru dressing:
cana ulei de masline extravirgin
2 linguri oțet de mere
1 linguriță oțet balsamic
2 linguri muștar Dijon
½ linguriță coriandru macinat
½ linguriță piper macinat
1 linguriță sare

PREPARARE

Pasul 1: Prepararea cartofilor

Spălăm bine cartofii și putem să-i folosim cu coajă cu tot. Sau îi curățăm și după aceea îi feliem.
Putem felia cu ajutorul robotului de bucătărie. Eu nu l-am folosit pentru că se obțin felii prea subțiri. Am feliat manual. Din imagine se poate vedea grosimea feliilor, un pic sub 0,5 cm.

Vă recomandăm:  Recenzie carte: KAZUO ISHIGURO - ”Să nu mă părăsești”

Se pun cartofii la fiert în apă cu sare. Apa trebuie să-i acopere în oală. Din momentul în care începe apa să clocotească, îi mai lăsăm 5-6 min.

Scurgem apa și îi punem într-un vas un pic adânc, în care urmează să adăugăm și restul ingredientelor.
Vom adăuga dressingul peste cartofii aburind și vom mesteca ușor.

Dar cum facem dressingul? Vezi Pasul 2 al rețetei!

salata de cartofi

Pasul 2: Prepararea dressingului

Ne aducem ingredientele aproape și amestecăm într-un castron uleiul de măsline cu muștarul Dijon până obținem o pastă relativ omogenă. Adăugăm apoi oțetul de mere, oțetul balsamic și mirodeniile.

ingrediente dressing

Sare trebuie adăugată și la fierberea cartofilor. Totuși, 1 linguriță de sare este orientativ. Potriviți gustând.
Să nu uităm însă că recomandarea medicală este să nu depășim 2,3 g sodiu pe zi, iar 1 linguriță de sare aduce 2,325 g sodiu.

dressing salata de cartofi

Adăugăm dresingul peste cartofii scurși, dar încă fierbinți.

În timp ce interacționează cele două componente, tocăm cât mai fin ceapa și verdeața. Dacă doriți să fie mai pregnant gustul de ceapă, trebuie tocată mai mare.

salata de cartofi cu dressing de muștar

Nu uitați secretul:

Lăsați sa se împrietenească dressingul cu cartofii înainte de a adăuga ceapa și verdeața.
Se poate pregăti de cu o zi înainte salata până în acest punct. Se lasă la frigider și se adaugă la servire ceapa tocată și verdeața.

salata de cartofi cu dressing de muștar

Se amestecă ușor cu o spatulă de silicon pentru a evita zdrobirea cartofilor.

salata de cartofi cu dressing de muștar

Am lăsat salata de cartofi să se răcorească și am servit-o ca garnitură la somon preparat în folie. A fost o combinație de texturi și arome pe care cu siguranță o voi mai experimenta.

Vă recomandăm:  MARINATA pentru Pui la Grătar: rețetă rapidă și apetisantă

Verdeața adăugată din abundență a adus un aerul fresh al rețetei, iar muștarul și din dressing, gustul puțin condimentat foarte potrivit cu peștele.

Ceea ce a rămas din salată am păstrat la frigider și am servit-o rece a doua zi. Este foarte bine și așa. Este destul de sățioasă și bogată în nutrienți.

Cartofii fac parte din alimentele cu index glicemic mare. Creșterea glicemiei este destul de rapidă după ce i-am consumat.
De aceea, asocierea cu alimente bogate în proteine, cum este somonul, încetinește digerarea și absorbția carbohidraților aduși de cartof.

Orientativ, 100 g de cartofi aduc un aport de 95 kcal și 21 g carbohidrați.
Dintre minerale: fier 1 mg, magneziu 30 mg, calciu 18 mg și sodiu 14 mg.
Este de reținut aportul important de potasiu – 550 mg – și faptul că absorbția potasiului din cartofi este superioară celei din suplimente cu potasiu.

Dacă știm să-i pregătim și suntem atenți la cantitatea din farfurie, putem beneficia de aportul important de vitamine și minerale al cartofilor evitând creșterea în greutate.

Surse:
USDA. Potatoes, Russet, flesh and skin, baked
Am. J. Clinical Nutrition. Bioavailability of potassium from potatoes and potassium gluconate: a randomized dose response trial, 2016