Salata de ciuperci cu ceapă albă și maioneză de casă

Salata de ciuperci cu maioneza poate fi și o salată lejeră dacă veți încerca reteta cu ciuperci și ceapă. Poate fi un aperitiv excelent la o masă obișnuită, dar și la una festivă.

Salata de ciuperci pe care o propunem este de două ori specială. În primul rând pentru că ne-a fost sugerată de un bun prieten, pe pagina căruia vă puteți delecta nu doar cu feluri arătoase de mâncare. În al doilea rând pentru că ceapa înăbușită câteva minute în oțet a înviorat gustul obișnuit al salatei cu maioneză.

Salata de ciuperci cu ceapă și maioneză

Ingrediente

  • 3 conserve cu ciuperci a 400g
  • 2 cepe medii sau 1 ceapă mare
  • 2 ouă fierte și 1 ou crud
  • 300 ml ulei
  • 1 linguriță muștar
  • 2 linguri oțet
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • cimbru, coriandru măcinat, piper măcinat
salata de ciuperci

Preparare

Pasul 1: Ciupercile

Mai întâi pregătim ciupercile pe care le scurgem de lichid și le lăsăm în continuare într-o strecurătoare.

Din când în când le mai puteți stimula prin apăsare să-și elimine toată apa. Dacă ciupercile rămân apătoase gustul salatei va fi viciat.

ciuperci

Am ales să folosim 2 conserve cu ciuperci feliate și una cu ciuperci întregi. Aspectul salatei la final este mai atractiv dacă zărim și câteva ciupercuțe întregi.

Pasul 2: Ceapa

Între timp pregătim și ceapa care este adaosul special al salatei. Tăiem ceapa julien și o înăbușim 3-4 min într-o soluție de 4 linguri apă+ 2 linguri oțet + 1/2 linguriță sare.

salata de ciuperci

Scoatem ceapa pe o farfurie și o lăsăm să se răcorească.

Pasul 3: Maioneza de casă

Chiar dacă v-ați obișnuit cu gustul maionezei de cumpărat sau cu cea care ne este servită odată cu produsele fast-food, merită să încercați să faceți maioneza de casă. Nu are conservanți și nu are adaosuri de grăsimi nesănătoase.

O pregătim cu mixerul, deci nu durează decât 5 min și e gata.

Vom folosi: 2 gălbenușuri fierte și 1 gălbenuș crud + 2 lingurițe muștar + zeama de la 1/2 lămâie.

Se pun toate aceste ingrediente într-un castron cu pereți mai înalți și se mixează la viteză medie adăugând treptat uleiul.

Am folosit 300 ml de ulei, dar dacă vi se va părea prea puțină maioneză, data următoare o veți prepara din aceleași ingrediente și 400-500 ml ulei. Nu uitați totuși de caloriile pe care le aduce.

La final se adaugă 1/2 linguriță cu sare și se mai amestecă o jumătate de minut.

Pasul 4: Asamblarea salatei

Ciupercile scurse bine, ceapa răcorită și maioneza se amestecă într-un castron. Nu vă sfătuiesc să puneți toată maioneza de la început. Adăugați-o treptat pentru a putea aprecia dacă devine prea multă.

Acum este momentul și pentru arome. Am adăugat piper, coriandru măcinat și cimbru. Dar voi puteți încerca și alte variante pe care le agreați. Tot acum ar trebui să potriviți gustul de sare.

După omogenizare, am așezat salata într-o formă pătrată pentru a fi și aspectuoasă nu doar gustoasă.

salata de ciuperci

Am adăugat și un pic de pătrunjel tocat deasupra pentru decor și am ascuns-o o jumătate de ceas în frigider.

salata de ciuperci

Se poate servi pe rondele de orez expandat dacă țineți la siluetă. Sau…cum zice prietenul meu cu rețeta…”nu vă sclifosiți și mâncați cu pâine prospătă”.
Enjoy!

salata de ciuperci

Rețeta poate fi realizată și cu ciuperci pleurotus natur, dar care trebuie fierte înainte de a le folosi în salata de ciuperci.

Chec cu ciuperci: rețetă delicioasă în 3 pași

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente