Salata de rosii cu ceapă poate părea banală. Și chiar este, dacă nu ai încercat dressingul cu ghimbir. Ghimbirul aduce un aer de răcoare de vară aromată cu lămâie.
Ideea dressingului nu este originală. Am găsit-o în cartea lui Ottolenghi cu rețete simple. Dar am folosit-o în alt context.
Salata de rosii cu dressing de ghimbir poate fi păstrata și la caserole în frigider pentru varianta de meal prep.
Iar dacă vrei să știi mai multe despre beneficiile ghimbirului înainte de a te apuca de salată, vezi mai jos.

Ingrediente pentru salata de rosii
∎ 5 roșii medii, de preferat bine coapte și dulci
∎ 2 șalote medii-mari sau cepe roșii
∎ 1 salată sau o pungă cu mix de frunze de salată
∎ 2 cm rădăcină de ghimbir
∎ 3 linguri ulei de măsline
∎ 3-4 linguri de oțet
∎ 1 linguriță zahăr
∎ pentru decor: ierburi uscate (cimbru, oregano, busuioc) sau 1 legătură de pătrunjel tocat fin
Preparare salata de rosii
Așezăm pe un platou un pat de frunze de salată.
Peste salată turnăm un dressing simplu din: 1-2 linguri oțet + 1 lingură ulei de măsline + 1 linguriță zahăr + 150ml apă.
Amestecăm dresingul cu frunzele de salată și mai putem adăuga un pic de oțet dacă trebuie.
Punem platoul de-o parte până ce pregătim celelalte ingrediente.

Șalotele se toacă fin și se pun într-un castron.
Ghimbirul se curăță și se mărunțește cu aparatul de usturoi.
Se pune ghimbirul peste șalote împreună cu 1 lingură de ulei de măsline și 1 lingură de oțet.
Șalotele nu au gustul puternic al cepei obișnuite. Iar ghimbirul aduce doar un aer răcoritor și o aromă de lămâie. Combinația este absolut specială.

Ceapa cu ghimbir se așază peste salată. Și le punem de o parte până ce pregătim roșiile.

Ceapa cu ghimbir și oțet poate fi încercată și separat. Adică fără roșii și frunze de salată.
Merge excelent cu feluri de mâncare vegetariene, cum este mâncarea de mazăre pe care o găsiți aici.
Roșiile se taie felii rotunde și se așază peste primele 2 straturi.

Stropim roșiile cu ultima lingură de ulei de măsline. Și presărăm deasupra ierburi aromatice uscate: cimbru, oregano, busuioc.
O variantă și mai bună vara este decorarea cu pătrunjel proaspăt tocat.

Salata poate fi garnisită cu brânză telemea rasă. Dacă nu agreezi brânza în salată atunci nu strică un praf de sare peste roșii.

Dacă vrei să încerci și alte dressinguri de salate care te vor face să te împrietenești cu legumele și fructele vezi și Dressinguri de salate: 3 rețete pe care trebuie să le încerci.