Scorțișoara: câtă să folosim pentru reglarea glicemiei?

Scorțișoara pe care o folosim ca și condiment în bucătărie are efecte benefice dovedite științific în diabet. Dar, în niciun caz nu putem înlocui complet tratamentul diabetului cu suplimentele cu scorțișoară. Ce și cât să folosim pentru un control mai bun al glicemiei?

Scortisoara se obține din scoarța arborelui sălbatic de scorțișoară ce crește în zonele tropicale.

Anticii cunoșteau efectele benefice ale scorțișoarei și o foloseau încă de acum 4000 de ani.

Cum influențează scorțișoara evoluția diabetului?

Ca urmare a unor studii științifice, specialiștii au căzut de acord că scortisoara are proprietăți benefice în tratamentul diabetului zaharat tip 2.

Efectele pozitive sunt dovedite pentru scortisoara varianta Ceylon, nu pentru Cassia.

Un studiu din 2003 publicat în Diabetic Care atrage atenția că scorțișoara poate îmbunătăți nivelul glicemiei și al colesterolului la persoanele cu diabet.

Participanții la studiu au fost împărțiți în 6 grupuri. Primele 3 grupuri au primit scorțișoară 1g, 3g și respectiv 6g.
Celelalte 3 grupuri au primit placebo (capsule fără scorțișoară).

După 40 de zile constatările au fost îmbucurătoare. La cei la care s-a administrat scorțișoară:

  • glicemia a jeun s-a redus cu 18-29%
  • trigliceridele cu 23-30%
  • LDL colesterol cu 7-27%

Un alt studiu din 2007 (American Journal of Clinical Nutrition) a constatat că 6g de scorțișoară încetinesc golirea stomacului și scad semnificativ glicemia după masă.

În afară de controlul mai bun al glicemiei, prin scăderea nivelelor de colesterol și trigliceride, este încetinită apariția complicațiilor diabetului.

Având în vedere că suplimentele alimentare nu parcurg etapele de verificare ale unui medicament, este mai indicat să folosim scorțișoara pe care o cumpărăm și pentru aromatizarea prăjiturilor în locul tabletelor.

Totul este să ne asigurăm că aparține variantei Ceylon.

Doza de 1-6g utilă înseamnă 2-3 lingurițe de scorțișoară pe care le putem adăuga în ceai, la smoothie sau la bolul cu cereale.

Medicul diabetolog este cel cu care trebuie să ne sfătuim în ceea ce privește tratamentul, dar și dieta.

Află mai mult Cum să consumi dulciuri fără să deranjezi glicemia și caloriile?

Alte suplimente adjuvante în tratamentul diabetului

Suplimentele alimentare sunt consumate de foarte mulți, iar speranțele sunt prea mari aproape de fiecare dată.

Unele dintre ele au fost studiate și la persoane cu diabet, dar sunt încă prea puține dovezi științifice care să susțină folosirea lor.

Omega 3

O dietă bogată în omega 3 îmbunătățește starea de sănătate și există studii care susțin posibilitatea de a preveni obezitatea și diabetul tip 2.

Dar efectul direct asupra glicemiei nu este demonstrat. Omega 3 nu scade glicemia, nici nu o crește.

Seleniu

Seleniul este un mineral de care avem nevoie în cantități mici și pe care îl luăm din alimente și apă. Acționează ca antioxidant, protejând celulele.

Nu este demonstrat că seleniul ar reduce riscul de diabet tip 2.

Crom

Cromul este tot un mineral necesar în cantități mici. Ajută insulina să acționeze mai eficient pentru degradarea glucozei.

Este util ca supliment doar dacă se pune în evidență o lipsă de crom în dietă.

Acid alfa lipoic

Acidul alfa-lipoic este un antioxidant pe care îl găsim în spanac, brocoli, cartofi, drojdie, organe (ficat, rinichi).

Studiile clinice de până acum au constatat un efect pozitiv în prevenirea neuropatiei diabetice și retinopatiei.

Magneziu

Există o relație între lipsa de magneziu și riscul de apariție a diabetului tip 2.

Aportul corespunzător de magneziu poate ajuta la un control mai eficient al glicemiei.

Află mai mult Lipsa de magneziu și diabetul tip 2

De reținut

sunt date științifice puține care să susțină efectul benefic al suplimentelor alimentare în diabet

multe din componentele suplimentelor le putem lua din alimente

suplimentele nu pot în niciun caz să țină locul tratamentului

medicul diabetolog este sfătuitorul cel mai potrivit dacă vrem să consumăm un supliment alimentar

6 alimente care scad glicemia

Surse

- Anunț -

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

kiwi fruct

Un fruct care ne crește rapid tonusul și buna dispoziție

0
Cercetătorii au descoperit că dispoziția psihică se poate schimba în bine dacă zilnic consumăm kiwi, un fruct bogat în vitamina C. Efectele sunt vizibile mai ales la persoanele cu deficit de vitamina C. Studiul a...
boli cardiace și depresie

Boli cardiace urmate de depresie

0
Persoanele care suferă de boli cardiace au mai frecvent depresie, iar cele cu depresie, au un risc mai mare de apariție a unei boli cardiace. Aproximativ 40% dintre cei care au avut un infarct,...
constipatia copii

11 alimente care combat constipația la copii

0
Alimentația contează când ai un copil constipat. Există alimente care combat constipația și stimulează mișcările intestinului, dar secretul este să le oferi constant, să încorporezi la fiecare masă asemenea alimente. Alimentele bogate în fibre sunt...

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,349FaniÎmi place
2,482CititoriConectați-vă
23,214CititoriConectați-vă
- Anunț -