Sfecla roșie: beneficii, vitamine, calorii

Sfecla roșie este o rudă a spanacului. De la sfeclă se pot consuma atât frunzele, cât și rădăcina. Frunzele sunt considerate legume fără amidon și aduc puțini carbohidrați.
Rădăcina sfeclei este considerată între legumele amidonoase, deci aportul de carbohidrați este mai mare.

Sfecla roșie: Valoare nutritivă

O cană cu rădăcină de sfeclă roșie crudă cântărește aproximativ 136g și conține:
Calorii: 58
Grăsimi: 0,2g
Sodiu: 106mg
Carbohidrați: 13g
Fibre: 3,8g
Zaharuri: 9,2g
Proteine: 2,2g

Carbohidrații
Indexul glicemic al sfeclei roșii este estimat la 64. Este considerat un index glicemic mare.
Carbohidrații sunt aduși atât de zaharuri (9,2g), cât și de fibrele alimentare din rădăcina de sfeclă (3,8g).

Dacă trebuie să fii atent la cantitatea de carbohidrați din dietă atunci trebuie să aproximezi o porție de sfeclă cu o porție de fructe.

Grăsimi
Aportul este mic, iar grăsimile pe care le aduce sfecla fac parte din grăsimile ”sănătoase”, polinesaturate.
Este important și modul de preparare. Dacă rumenești sfecla în ulei, aportul de grăsimi crește.

Proteine
Aportul de proteine este redus: doar 2g la o cană de sfeclă.

Sfecla roșie conservată în oțet are 110 calorii și 27,5g carbohidrați la o cană.

Sfecla roșie: ce vitamine și minerale conține?

Există diferențe între rădăcina și frunzele de sfeclă roșie în ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale.

Rădăcina de sfeclă este de reținut pentru:

folat (varianta naturală a acidului folic) – cu rol în sinteza ADN-ului celular și prevenirea unor malformații ale fătului la naștere
mangan – componentă esențială în sinteza enzimelor antioxidante
∎ potasiu – important pentru menținerea ritmului cardiac normal și reducerea hipertensiunii
fibre – esențiale pentru o digestie sănătoasă

Frunzele de sfeclă sunt bogate în vitamina B6, vitamina K, fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan și antioxidanți.

Sfecla roșie: beneficii

Efect antiinflamator

Sfecla conține betalaină, unul din fitonutrienții care aduce proprietățile antioxidante ale sfeclei.
Și tot datorită betalainei are sfecla culoarea roșu-violet specifică și efect antiinflamator.

Crește rezistența la efort

Un studiu care a analizat efectele sucului de sfeclă consumat înainte de a merge la sport a observat acest efect. Crește rezistența la efort muscular de intensitate crescută.

Efectul se datorează conținutului de oxid nitric (NO) care crește fluxul sanguin către oragane și implicit către musculatură.
Se îmbunătățește astfel și schimbul de gaze (oxigen și dioxid de carbon) la nivel celular.

Scade tensiunea arterială

Efectul de reducere a tensiunii arteriale la normotensivi și hipertensivi a fost observat tot la consumul de suc de sfeclă.

Efectul se datorează tot conținutului de oxid nitric (NO) cu efect vasodilatator.
Este necesar un consum de 250ml suc de sfeclă timp de 4 săptămâni pentru a obține efectul hipotensor.

Îmbunătățește activitatea creierului

Un studiu clinic care a inclus persoane în vârstă ce au urmat o dietă bogată în nitrați, a observat o creștere a fluxului sanguin către creier.
Acest efect duce la îmbunătățirea activității creierului, la creșterea vitezei de reacție.

Află mai mult Suc de sfeclă roșie: preparare, beneficii și precauții

Poate avea efecte adverse consumul de sfeclă?

Foarte rar produce alergii alimentare.

Colorează în roșu urina sau materiile fecale, dar efectul nu este nociv. Dacă știi că ai consumat sfeclă roșie nu e cazul să te îngrijorezi.

Sfecla roșie conține acid oxalic. În combinație cu vitamina C sau calciu duce la formarea de oxalați.
Excesul de oxalați este una din cauzele litiazei renale (pietre la rinichi).

Dacă ai antecedente de calculi renali, este bine să eviți consumul excesiv de sfeclă roșie în combinație cu viatmina C sau calciu.
În special frunzele de sfeclă trebuie evitate.

Află mai mult Cum prevenim litiaza renală prin alimentație?

Cum putem consuma sfecla roșie?

Găsim sfeclă tot anul. Putem păstra frunzele la frigider doar câteva zile, dar rădăcina se păstrează chiar și 2-3 săptămâni.

Este un aliment versatil care poate poate fi folosit în multe combinații și rețete.
Se poate consuma crudă la suc, smoothie sau salata de sfeclă roșie.

Poate fi coaptă la cuptor, gratinată sau fiartă.
Pentru a obține integral beneficiile sfeclei este ideal să consumăm atât rădăcina, cât și frunzele.

Salata de sfeclă roșie cu varză, mere și nuci

Bibliografie


Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente