SFECLA ROSIE Beneficii, Vitamine, Calorii

Sfecla rosie Beneficii, Vitamine, Calorii
sfecla roșie este o rudă a spanacului
de la sfeclă se pot consuma atât frunzele, cât și rădăcina
frunzele sunt considerate legume fără amidon și aduc puțini carbohidrați
rădăcina sfeclei este considerată între legumele amidonoase, deci aportul de carbohidrați este mai mare

Sfecla rosie: Valoare nutritivă

O cană cu rădăcină de sfeclă roșie crudă cântărește aproximativ 136g și conține:
Calorii: 58
Grăsimi: 0,2g
Sodiu: 106mg
Carbohidrați: 13g
Fibre: 3,8g
Zaharuri: 9,2g
Proteine: 2,2g

Carbohidrații
Indexul glicemic al sfeclei roșii este estimat la 64. Este considerat un index glicemic mare.
Carbohidrații sunt aduși atât de zaharuri (9,2g), cât și de fibrele alimentare din rădăcina de sfeclă (3,8g).

Dacă trebuie să fii atent la cantitatea de carbohidrați din dietă atunci trebuie să aproximezi o porție de sfeclă cu o porție de fructe.

Grăsimi
Aportul este mic, iar grăsimile pe care le aduce sfecla fac parte din grăsimile ”sănătoase”, polinesaturate.
Este important și modul de preparare. Dacă rumenești sfecla în ulei, aportul de grăsimi crește.

Proteine
Aportul de proteine este redus: doar 2g la o cană de sfeclă.

Atenție!
Sfecla roșie conservată în oțet are 110 calorii și 27,5g carbohidrați la o cană.

Sfecla rosie Beneficii

Sfecla rosie: ce vitamine și minerale conține?

Există diferențe între rădăcina și frunzele de sfeclă roșie în ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale.

Rădăcina de sfeclă este de reținut pentru:
folat (varianta naturală a acidului folic) – cu rol în sinteza ADN-ului celular și prevenirea unor malformații ale fătului la naștere
mangan – componentă esențială în sinteza enzimelor antioxidante
∎ potasiu – important pentru menținerea ritmului cardiac normal și reducerea hipertensiunii
fibre – esențiale pentru o digestie sănătoasă

Frunzele de sfeclă sunt bogate în vitamina B6, vitamina K, fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan și antioxidanți.

Newsletter

Servus Expert oferă un rezumat gratuit săptămânal, pentru fiecare categorie, al celor mai interesante articole despre sănătate, artă, știință, cultură și alte aspecte care ne ajută să construim o viață sănătoasă și plină de sens. Primește-l și tu:

* obligatoriu

Sfecla rosie Beneficii

Efect antiinflamator

Sfecla conține betalaină, unul din fitonutrienții care aduce proprietățile antioxidante ale sfeclei.
Și tot datorită betalainei are sfecla culoarea roșu-violet specifică și efect antiinflamator.

Crește rezistența la efort

Un studiu care a analizat efectele sucului de sfeclă consumat înainte de a merge la sport a observat acest efect. Crește rezistența la efort muscular de intensitate crescută.

Efectul se datorează conținutului de oxid nitric (NO) care crește fluxul sanguin către oragane și implicit către musculatură.
Se îmbunătățește astfel și schimbul de gaze (oxigen și dioxid de carbon) la nivel celular.

Scade tensiunea arterială

Efectul de reducere a tensiunii arteriale la normotensivi și hipertensivi a fost observat tot la consumul de suc de sfeclă.

Efectul se datorează tot conținutului de oxid nitric (NO) cu efect vasodilatator.
Este necesar un consum de 250ml suc de sfeclă timp de 4 săptămâni pentru a obține efectul hipotensor.

Sfecla roșie beneficii

Îmbunătățește activitatea creierului

Un studiu clinic care a inclus persoane în vârstă ce au urmat o dietă bogată în nitrați, a observat o creștere a fluxului sanguin către creier.
Acest efect duce la îmbunătățirea activității creierului, la creșterea vitezei de reacție.

Poate avea efecte adverse consumul de sfeclă?

Foarte rar produce alergii alimentare.

Colorează în roșu urina sau materiile fecale, dar efectul nu este nociv. dacă știi că ai consumat sfeclă roșie nu e cazul să te îngrijorezi.

Sfecla roșie conține acid oxalic. În combinație cu vitamina C sau calciu duce la formarea de oxalați.
Excesul de oxalați este una din cauzele litiazei renale (pietre la rinichi).
Dacă avem antecedente de calculi renali, este bine să evităm consumul excesiv de sfeclă roșie în combinație cu viatmina C sau calciu.
În special frunzele de sfeclă trebuie evitate.

Cum putem consuma sfecla roșie?

Găsim sfeclă tot anul. Putem păstra frunzele la frigider doar câteva zile, dar rădăcina se păstrează chiar și 2-3 săptămâni.

Este un aliment versatil care poate poate fi folosit în multe combinații și rețete.
Se poate consuma crudă la suc, smoothie sau salata de sfeclă roșie.

Poate fi coaptă la cuptor, gratinată sau fiartă.
Pentru a obține integral beneficiile sfeclei este ideal să consumăm atât rădăcina. cât și frunzele.

Surse:
Beets, raw. FoodData Central. U.S. Department of Agriculture. Published April 1, 2019.
Effects of beetroot juice supplementation on cardiorespiratory endurance in athletes. A systematic reviewNutrients. 2017
Dietary nitrate provides sustained blood pressure lowering in hypertensive patients: A randomized, phase 2, double-blind, placebo-controlled studyHypertension. 2015
Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adultsNitric Oxide. 2011


Related Articles

Rămâi conectat

1,850FaniÎmi place
17,532CititoriConectați-vă
- Advertisement -

Articole recente