Fond de ten și alte cosmetice în care există substanțe toxice

Putem fi expuși la substanțe chimice toxice folosind fond de ten sau alte cosmetice, anunță un nou studiu publicat în Environmental Science & Technology Letters.

Cercetătorii au descoperit prezența unor nivele mari de fluor în majoritatea tipurilor de fond de ten, rimel și ruj rezistente la apă (waterproof).

Acest fapt indică prezența substanțelor polifluoroalkil cunoscute ca PFAS, dar care lipsesc din lista ingredientelor.

Observația a fost făcută inițial la produsele cosmetice comercializate în Europa. Iar noul studiu confirmă aceeași situație pentru SUA și Canada.

fond de ten
Environmental Science & Technology Letters.

PFAS sunt o clasă de substanțe chimice prezente în mai multe tipuri de produse. De exemplu, cele pentru curățarea petelor sau care împiedică lipirea de vasul de gătit.

PFAS se adaugă pentru a modifica proprietățile de suprafață. Pentru a crește, de exemplu, rezistența la apă.

Au fost analizate peste 230 de produse cosmetice ale diferitelor branduri.

Rezultatul a fost prezența unei concentrații mari de fluor în 3/4 din rimelurile rezistente la apă, 2/3 din tipurile de fond de ten. Dar și în rujuri lichide și mai mult de jumătate din produsele pentru buze și ochi.

Concentrația cea mai mare de PFAS o au produsele cosmetice rezistente la apă.

”Preocuparea noastră este legată de faptul că aplicarea cosmeticelor pe piele sau ingestia lor accidentală se poate întâmpla zi de zi”, spune Dr.Tom Burton, coautorul studiului.

Centrul pentru controlul bolilor din SUA (Center for Disease Control – CDC) avertizează că potențialele efecte negative ale expunerii la PFAS sunt:

  • creșterea nivelului de colesterol
  • creșterea riscului de cancer renal
  • creșterea riscului de cancer testicular
  • creșterea riscului de diabet
  • modificarea enzimelor hepatice
  • scăderea răspunsului la vaccinare pentru copii
  • risc crescut de hipertensiune arterială
  • preeclampsie la gravide

Din păcate consumatorul nu poate face mare lucru pentru a se schimba ceva. Autoritățile în domeniu trebuie să solicite afișarea integrală a listei ingredientelor. Astfel PFAS pot fi urmărite și evitate. Sau producătorul descurajat să folosească PFAS.

O altă rută de contaminare cu PFAS sunt alimentele împachetate, spune Dr. Sunderland, unul din autori.

PFAS se acumulează în ceea ce mâncăm. Iar, pe de altă parte, ambalajele pot contamina mediul.

Noutăți:

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente