Trigliceride mari. Ce obiceiuri trebuie să schimbi?

Trigliceride mari sunt un semnal important pentru faptul că depășim caloriile zilnice și trebuie să ne modificăm stilul de viață și alimentație.

Trigliceridele sunt un tip de lipide sau grăsimi pe care le găsim în sânge. Valoarea lor face parte din profilul lipidic – setul de analize care ne spune cum stăm cu grăsimile și cu riscul de boli cardiovasculare sau diabet.

Când rația de calorii zilnice depășește necesitățile pe care le are organismul, acesta transformă excesul în trigliceride. Trigliceridele sunt stocate în celulele lipidice.

Trigliceride: care sunt valorile periculoase?

Trigliceridele în sânge pot fi:

  • normale = sub 150 mg/ dl (sau 1,7 mmol/l)
  • crescute ”borderline” = 150 – 199 mg/dl ( sau 1,8-2,2 mmol/l)
  • crescute = 200 – 499 mg/dl ( sau 2,3-5,6 mmol/l)
  • foarte crescute = 500 mg/dl și peste ( sau peste 5,7 mmol/l)

Pentru adulți, nivelul normal de trigliceride este sub 150 mg/ dl. Pentru copii și tineri (10-19 ani) nivelul normal este sub 90 mg/ dl.

Riscul de boală cardiovasculară se stabilește corelând valorile trigliceridelor cu cele ale LDL-colesterol și HDL-colesterol.

Dacă trigliceridele și LDL sunt mari și HDL este mic avem un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular.

Află mai mult LDL-colesterol: care sunt valorile periculoase?

Care este diferența dintre trigliceride și colesterol?

Ambele sunt tipuri de lipide care circulă în sânge.

Trigliceridele sunt forma de stocare a caloriilor neutilizate și furnizează energia de care are nevoie organismul.

Colesterolul este folosit de organism pentru reconstrucția celulelor și pentru producția de hormoni.

Trigliceride mari: consecințe

Trigliceridele crescute în sânge contribuie la procesul de ateroscleroză – îngroșarea pereților arteriali și obstrucția fluxului de sânge.

Ca și în cazul colesterolului crescut, rar trigliceridele mărite pot provoca simptome. În schimb, simptomele apar când există deja complicații.

Trigliceride mărite înseamnă un semnal pentru:

  • accident vascular cerebral
  • boli de inimă
  • pancreatită
  • prediabet sau diabet tip 2
  • sindrom metabolic – situația în care creșterea trigliceridelor se asociază cu obezitate, hipertensiune, glicemie crescută
  • hipotiroidie – nivel scăzut al hormonilor produși de tiroidă
  • afecțiuni genetice care influențează modul în care organismul convertește grăsimile în energie

Creșterea valorii trigliceridelor poate fi și un efect secundar al unor medicamente pe care le consumăm cronic: diuretice, estrogeni, steroizi,anumite imunosupresoare, anumite medicamente administrate în infecția HIV.

Află mai mult Ateroscleroza. Ghid complet

De ce avem trigliceride mari?

Cauzele care duc la creșterea trigliceridelor includ:

  • consum excesiv de alcool
  • diabet insuficient tratat
  • alimentația bogată în zahăr, carbohidrați simpli și grăsimi nesănătoase (grăsimi saturate și grăsimi trans)
  • boli hepatice
  • boli renale
  • obezitate (indice de masă corporală BMI peste 25)
  • medicamente folosite zilnic: diuretice, hormoni, corticosteroizi, beta-blocante ș.a.
  • boli inflamatorii cum este artrita reumatoidă
  • fumat
  • afecțiuni tiroidiene
  • sedentarism

Care sunt cele mai bune metode pentru a micșora trigliceridele?

exercițiile fizice regulate

Sunt recomandate minim 30 min pe zi mișcare în fiecare zi.

Este bine să încercăm să încorporăm activitatea fizică în activitățile obișnuite: să urcăm scările, în loc de a lua liftul, să mergem pe jos, să ne ridicăm de la birou și să facem pași o dată la 30 min.

menținerea greutății corporale optime

Excesul de calorii este convertit în energie stocată și trigliceridele cresc. Reducând rația de calorii, reducem trigliceridele.

evitarea zahărului și a produselor cu făină albă sau îndulcite cu fructoză.

alegerea tipurilor de grăsimi care pot aduce beneficii

În loc de carne roșie (vită, porc), să alegem peștele bogat în omega 3: macrou, somon. În loc de grăsimile saturate din carne, să alegem uleiul de măsline.

Evitarea la maximum a grăsimilor trans; acestea sunt pe etichete cu denumirea de ” uleiuri parțial hidrogenate”; sunt folosite de producători pentru a accentua aroma, a influența textura și termenul de valabilitate ale alimentelor procesate.

limitarea cantității de alcool consumată zilnic

Alcoolul este bogat în zahăr și calorii și poate fi vinovat pentru trigliceride mărite.

Află mai mult 9 metode naturale ca să scazi trigliceridele

Ce medicamente se folosesc când există trigliceride mărite?

Atunci când modificarea stilului de viață nu este suficientă pentru a scădea trigliceridele, medicul va prescrie medicamente; se folosesc:

statine (în special dacă simultan există și colesterol mărit, semne de arterioscleroză sau diabet)

fibrați (nu se potrivesc celor cu boli hepatice și renale)

ulei de pește (dar atenție că acestea sunt suplimente alimentare; studii recente atrag atenția că pentru a obține efectul pe care contăm ar trebui înghițite exagerat de multe tablete zilnic)

niacina (acid nicotinic) – scade atât trigliceridele cât și LDL-colesterol; dar atenție că poate interacționa cu alte medicamente pe care le consumăm

Nu este recomandabil să decidem singuri necesitatea acestor medicamente, chiar dacă este vorba despre suplimente alimentare cu omega 3.

Află mai mult 7 tipuri de pește bogat în omega-3

Ce să mănânci dacă ai trigliceride mari?

Unele legume și leguminoase sunt de preferat altora dacă avem trigliceride crescute.

Cele care conțin amidon (porumb, mazăre) e bine să fie alese mai rar; în locul lor: conopidă, varză, ciuperci.

Fasolea este o alegere foarte bună pentru fibre și alte calități; dar nu dacă o preparăm cu carne de porc.

Fructele uscate sunt foarte bogate în zahăr. Când citiți că se poate consuma o porție de fructe uscate, să știți că ea înseamnă echivalentul a 4 linguri; 2-3 fructe proaspete pe zi ar fi poate o alegere mai bună.

Peștele în conservă: de preferat cel conservat în apă și nu cel conservat în ulei.

Prea multe paste, cartofi și cereale, contribuie și ele la trigliceride mărite; 1 porție înseamnă: 1 felie de pâine, aproximativ 1/2 cană cartofi, 1/3 cană orez.

Băuturile dulci ar trebui evitate chiar dacă nu avem trigliceride mărite; consumul regulat și îndelungat de băuturi dulci acidulate cu mărci binecunoscute, va duce oricum la dereglări metabolice în timp, prin aportul de zahăr

Verifică pe etichete cantitatea de grăsimi saturate și grăsimi trans și alege alimentele cu ”doze” mici din aceste tipuri de grăsimi.

Alege uleiul potrivit cu metoda de gătit. De exemplu, pentru salate este mai potrivit uleiul de măsline obținut prin presare la rece deoarece conservă cel mai bine polifenolii și antioxidanții utili sănătății. Dar dacă preparăm termic alimentele, alegerea uleiului depinde de punctul de fum.

Alte variante de grăsimi recomandate: nuci, alune, migdale, semințe de in, de floarea soarelui și alte tipuri de semințe.

Citește mai departe…

Profil lipidic. Valori normale și valori la limită ale analizelor
Sindromul metabolic: cauza dereglării glicemiei și colesterolului
Regim și tratament pentru colesterol și trigliceride mari
Cum alegi un ulei potrivit cu metoda de gătit?
Omega 3: surse naturale și beneficii pentru sănătate

Bibliografie

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter

Pentru a primi pe email cele mai noi articole și anunțuri speciale, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal!

Promitem că nu-ți trimitem spam.
- Anunț -

Urmărește-ne

2,364FaniÎmi place
2,456CititoriConectați-vă
23,182CititoriConectați-vă
- Anunț -

Articole recente